*Nettavisen* Sport.

«Kopping» er det nye i Rio-OL

KOPPING er grunnen til Michael Phelps røde merker. Foto: Michael Dalder (Reuters)

Slik får idrettsutøverne de røde merkene.

Har du lagt merke til de røde prikkene på Michael Phelps' skuldre? Du er ikke den eneste. En hel idrettsverden har lagt merke til det som ser ut som store sugemerker. Også flere av de andre OL-utøverne har disse merkene.

Men hva er de? Hvor kommer de fra?

En blogg i New York Times har svaret. Fenomenet kalles «kopping», og er en del av utøvernes restitusjon under mesterskapet.

Sugekopper

Fenomenet skal være en gammelsk kinesisk teknikk, og handler om å sette små kopper på kroppen, som suger til seg huden der hvor de nedbrutte musklene er.

Se hvordan det gjøres nederst i saken.

På denne måten får man dratt mer blod til musklene, og de restituerer seg raskere. Utøverne som bruker dette, hevder at «koppingen» både er skadeforebyggende og hjelper på restitusjonen.

Behandlingen varer ikke særlig lenge, men er nok til at det kommer merker på kroppen.

Placebo-effekt?

Foruten Michael Phelps, kan man også se at flere av USAs friidrettsutøvere benytter seg av denne metoden. Selv om flere av verdens største idrettsstjerener hevder det hjelper dem, er det likevel få vitenskapelige beviser for at det fungerer.

En studie tilbake i 2012 viste at det kanskje kunne være en liten effekt i «koppingen», men forskere lurer på om det egentlig bare er placebo-effekt som får Phelps og co til å føle seg bedre.

Placebo-effekt eller ei - Michael Phelps er tidenes mestvinnende olympier, og når han har troen på noe, skal man ikke kimse av det. «Koppingen» fungerer for han, og natt til mandag tok han sitt 19. OL-gull på herrenes 4x100 meter fri i svømmehallen.

Han skal delta i opp til fire øvelser til i sommeren OL.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag