RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RETTER FOKUS MOT KROPPSPRESS: Hekkeløper Isabelle Pedersen.
RETTER FOKUS MOT KROPPSPRESS: Hekkeløper Isabelle Pedersen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Pedersen om naken-stunt: - Kvinner er også utøvere

Sist oppdatert:
Hekkeløperen «kastet klærne» i NRK-innslag.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Det var i et NRK-innslag med komiker og journalist Nicolay Ramm at hekkeløperen Isabelle Pedersen «kastet klærne» nylig. 

Det var et humoristisk innslag, med en seriøs undertone, for å rette fokus mot det at kvinnelige utøvere ofte får oppmerksomhet for helt andre ting enn prestasjonene og at de er utsatt for et helt annet kroppspress, enn det mannlige utøvere er.

I innslaget blir hun blant annet intervjuet i dusjen, i boblebadet og mens NRK-komikeren hjelper henne å tøye ut. Poenget er å vise hvordan en mannsdominerte sportsjournalistikk ofte preger innholdet i media.

Les også: Isabelle Pedersen seks hundredeler fra OL-finale

- Dro det langt

Sekvensen blir innledet med at «kroppsfokuset på kvinnelige idrettsutøvere er større enn noen gang» og at «den veldreide bergensjenta liker dårlig at hun jevnlig får forespørsler om å kaste klærne».

Det hele har en ironisk tone og etter sin OL-semifinale i Rio natt til torsdag, der Pedersen bare var seks hundredeler fra å nå finalen, forklarte hekkeløperen hvorfor hun stilte opp slik i NRK-programmet.

- Vi tok opp alle de situasjonene som ofte forekommer i media. Vi kvinner blir ofte spurt om mange idiotiske ting som gutta ikke blir spurt om, og det er litt mye fokus på andre ting, forteller hekkeløperen.

Saken fortsetter under faksimilen.

NAKENSTUNT: Isabelle Pedersen byr på seg selv i et herlig ironisk TV-innslag på NRK.

- Vi tok tak i dette og dro det så langt ut mot kanten som det var mulig å gjøre. Jeg ville vise at vi kvinner, vi er idrettsutøvere, vi, og, poengterer 24-åringen.

Eksempel fra USA

Hun trekker fram et eksempel fra det pågående Rio-OL.

- Hvis en kvinne gjør det bra så blir det ofte fokus på antrekk, og utseende, i stedet for at hun gjør en god prestasjon. Det er ofte trenere og familie som får «cred» for den prestasjonen, mener Pedersen.

NRK-PROFIL. Nicolay Ramm.

- Det beste eksemplet var en amerikansk skytter som tok bronse under OL nå, Corey Cogdell-Unrein. Hun er kona til en amerikansk fotballspiller, Mitch Unrein som spiller for Chicago Bears. I stedet for å skrive at hun tok bronse, ble det skrevet at kona til Mitch Unrein vant bronse i OL. Hun har ikke et navn, en gang, hun er bare kona hans, sier Pedersen oppgitt.

- Farge på undertøyet

Det var for øvrig den amerikanske avisen Chicago Tribune som kjørte sak på at den nevnte stjernens kone hadde tatt bronse i OL. Oppslaget i avisen har senere fått stor internasjonal oppmerksomhet, nettopp fordi ektemannen ble trukket fram på den måten.

Pedersen mener at også norske sportsjournalister har en vei å gå når det kommer til nettopp dette, og trekker fram noen spørsmål hun har fått.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KONA TIL STJERNE: Bronsevinner i OL Corey Cognell-Unrein og mannen, fotballspilleren Mitch Unrein har havnet i medias søkelys.

- Hvilken farge har du på undertøyet? Den shortsen din virker fin, liker du passformen? Går den ikke litt opp i rompa?

I NRK-innslaget sier hun følgende:

- Norske sportsjournalister vil jo ha oss med på alt mulig rart.

Mørk er lei

I et Nettavisen-intervju nylig snakket håndballstjernen Nora Mørk også om nettopp det at hun ofte må stille opp på ting hun ikke vil i media.

For Mørks del handlet det ikke så mye om kroppsfokus, men mer det at mediene finner på alle mulige rare stunt.

GÅTT LEI. Nora Mørk.

Hun mente også at fokuset veldig ofte handler om andre ting enn idrett.

- Noen ganger virker det som de forskjellige kanalene skal prøve å overgå hverandre, de har jo flere og flere plattformer de skal fylle med innhold. På en måte skjønner jeg det, men det er viktig for oss å vise at vi ikke bare er her for å stille opp på alt mulig rart. Vi er ikke her for å tegne, male, trikse, eller hva det måtte være, sa hun til Nettavisen.

- Utover i mesterskapet blir det ofte mindre og mindre fokus på håndball og mer fokus på alt mulig annet, det har jeg lagt merke til før. Det er selvsagt gøy hvis noen finner på noe sprell, det skjønner jeg godt, men jeg føler at jeg har gjort min del av det, sa landslagsspilleren videre.

NB: SE NAKENSTUNTET HER: Helt Ramm i Rio

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere