*Nettavisen* Sport.

Rørt Phelps endte OL-karrieren med nok et gull

NYTT GULL: Michael Phelps tok sitt 23. OL-gull med stafettseier i Rio lørdag. Foto: Lee Jin-man (AP)

Michael Phelps kronet en enorm olympisk karriere med stafettgull på 4 x 100 meter sammen med de amerikanske lagkameratene.

Totalt står 31-åringen med 23 OL-gull og fem andre medaljer.

Phelps var allerede tidenes mestvinnende olympier da han vurderte å legge opp etter London-lekene i 2012, men i Rio har han virket sterkere enn på lenge.

I løpet av årets OL har han samlet inn tre stafettgull, to individuelle gullmedaljer og én sølvmedalje på 100 meter butterfly.

- Da jeg gikk av bussen i og inn til bassenget i kveld, følte jeg nesten at jeg skulle begynne å gråte. Siste oppvarming, siste gang jeg tar på drakten, siste gang jeg går ut foran tusenvis av mennesker for å representere landet mitt. Det er galskap. Og en mye bedre følelse enn for fire år siden, sa Phelps.

Perfekt avslutning

Lørdag svømte han nok en 100 meter butterfly da han gjennomførte tredje etappe på medleystafetten. USA fikk en kanonstart da Ryan Murphy satte verdensrekord på 100 meter rygg på første etappe. Deretter mistet Cody Miller ledelsen halvveis, men Phelps hentet den tilbake og ga Nathan Adrian et godt utgangspunkt som han ikke misbrukte.

USA endte stafetten på tiden 3.27,95, som er olympisk rekord. Storbritannia tok sølvet på 3.29,24, mens Australia fulgte ytterligere 59 hundredels sekund bak.

– Det er slik jeg ønsket å avslutte karrieren. Jeg holdt igjen litt på seierspallen, men kom noen tårer dryppende. Det føles bare så godt å vite at det harde arbeidet betalte seg, og jeg var tilbake der jeg ønsket å være. Dette var kirsebæret på toppen av kaken, og nå ser jeg fram til å starte et nytt kapittel, sa Phelps.

USA-dobbel

Amerikansk gull ble det også på kvinnenes 4 x 100 meter medley. Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer og Simone Manuel sikret en klar seier på 3.53,13. Australia tok sølvet, ett hundredels sekund foran Danmark.

Danskene kan uansett trøste seg med at det ble gull på 50 meter fri tidligere lørdag. Pernille Blume, som virket mer overrasket enn glad for seieren, vant den jevne finalen på 24,07.

Amerikanske Simone Manuel var kun to hundredeler tregere enn dansken på sølvplass. Bronsemedaljen gikk til Aljaksandra Herasimenja fra Hviterussland på 24,11. Dermed skuffet de australske svømmesøstrene Cate og Bronte Campbell igjen. De ble nummer fem og sju på distansen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag