PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Marit Bjørgen (37) er nå tidenes vinterolympier. På søndagens tremil smadret hun konkurrentene, og vant overlegent sitt åttende OL-gull i karrieren. Det var også Rognes-kvinnens 15. OL-medalje totalt - fem av dem vunnet i Pyeongchang.

Norges skidronning ledet an fra start på tremila, og allerede etter en mil var rennet nærmest avgjort. Bjørgen gikk de to siste milene alene i tet, og kunne enkelt gå inn til gull på OLs siste distanse.

- Det er helt vanvittig, kommenterte TVNorges Jan Christian Bjørn om Bjørgens gulløp underveis.

Krista Pärmakoski tok sølv, mens Stina Nilsson spurtet ned Ingvild Flugstad Østberg i kampen om bronsen.

Heidi Weng ble nummer åtte og Ragnhild Haga ble nummer tolv.

Overrasket trener

Bjørgen jobbet mot tårene i intervjusonen etter rennet.

- Alt klaffet i dag. Det var helt perfekt. Det føltes veldig bra. Jeg fikk det som jeg ville. Det ble Kollen-føre. Jeg fikk bare positive tilbakemeldinger, og da er det herlig å gå, sier en strålende fornøyd gullvinner til TVNorge etter målgang.

Trener Roar Hjelmeseth innrømmer at han ble nærmest sjokkert av Bjørgens fantastiske renn.

- Vi synes det var store avstander i går. Men da var det to stykker til å kjempe om gullmedaljen. Men i dag var Marit desidert best. I dag var det så stor avstand at det ble vanskelig å sekundere. Vi sto bare og ventet på de andre på postene, og det kom jo aldri noen der. Men det var jo for så vidt ikke det verste problemet det, da, sier treneren til TVNorge.

LES OGSÅ: Forbløffet over Iversens utspill: - At han kan si noe slikt!

Smadret feltet tidlig

Bjørgen tok kommandoen allerede på den første runden. Inn mot runding 7,5 kilometer begynte det å bli stor strekk i feltet, og da de gikk inn i motbakkene ut fra stadion, var det mange som fikk det tøft. Både Ragnhild Haga og Heidi Weng måtte gi slipp på Bjørgens tempo, og havnet raskt halvminuttet bak teten.

Med god gli i tillegg, fortsatte skidronningen hardkjøret, og allerede før én mil var gått, var Bjørgen alene i tet. Charlotte Kalla fulgte sju sekunder bak Bjørgen, og fem sekunder lenger bak fulgte en trio med finnene Kerttu Niskanen og Krista Pärmakoski, samt østerrikske Teresa Stadlober. Ingvild Flugstad Østberg passerte ti sekunder bak den trioen.

Ved passering 11,25 kilometer, hadde Kalla blitt hentet inn av trioen bak, men de fortsatte å tape til Bjørgen. Avstanden var blitt over 20 sekunder på dette tidspunktet.

- Det bare øker og øker, kommenterte TVNorges kommentator Jan Christian Bjørn da løperne rundet inne ved stadion.

Østberg prøvde seg

Ved halvgått renn valgte Bjørgen å bytte ski. Da var avstanden blitt hele 50 sekunder ned til forfølgerne. I gruppen bak var det bare Kalla som valgte å bytte ski. Det ønsket Flugstad Østberg å benytte seg av. Hun lå 15 sekunder bak Kalla inn til runding, og droppet dermed skibyttet for å prøve å få ryggen til svensken ut på andre halvdel av tremila.

Ved 18 kilometer hadde både Østberg og Stina Nilsson hentet Kalla, og de dannet en trio omtrent 15 sekunder bak gruppen med Pärmakoski, Niskanen og Stadlober. Kalla måtte også slippe de to andre kort tid etter. Den olympiske mesteren på skiathlonen fikk det dermed veldig tøft på OLs siste dag.

Kjempetabbe fra Stadlober

Stadlober gikk til med en drøy mil igjen. Da fikk finnene det tungt. Niskanen måtte slippe raskt, mens Pärmakoski forsøkte å henge på østerrikeren.

Så skjedde det dramatiske. Østerrikeren gikk til høyre i stedet for venstre i et kryss, og merket ikke feilen før hun hadde gått i mange sekunder. Hun tapte et minutt på feilen, og var dermed ute av medaljekampen.

- Ai, ai - dette er tragisk, kommenterte langrennsekspert Åge Skinstad da TV-bildene viste feilen til Stadlober.

Stadlober var også usikker runden etter, og ventet i flere sekunder for å se hvor resten av løperne gikk, før hun la ut på den siste runden.

Kamp om medaljene

Flugstad Østberg og Nilsson gikk stadig bedre utover i rennet, og da finnene valgte å bytte ski før sisterunden, gikk de to rett gjennom. Dermed fikk de luke på Niskanen, og hentet også inn flere sekunder på Pärmakoski.

Pärmakoski gikk dog godt på nye ski, og økte med noen sekunder til duoen bak ut på sisterunden.

3,75 kilometer før mål var det over to minutter mellom Bjørgen og løperne bak. Den siste lille runden ble dermed en parademarsj for 37-åringen.

Det ble finsk sølv, mens Nilsson og Østberg kjempet en innbitt kamp om bronsen. Østberg forsøkte å rykke i siste bakke, men svensken bet seg fast. På oppløpet var Nilsson suveren og sikret bronsen. Østberg måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.