Gå til sidens hovedinnhold

De norske jentene ble reddet av Thinges Bø og Hegle Svendsen på mixed-stafetten

Tiril Eckhoff måtte ut i strafferundene på tirsdagens mixed-stafett i OL, Marte Olsbu slet med ladekluss.

PYEONGCHANG/OSLO: (Nettavisen)

Det så lenge ut som det skulle bli en frustrerende mixed-stafett for de norske utøverne på tirsdagens OL-renn. Takket være et kanongodt løp av Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen fikk Norge OL-sølvet til slutt. Gullet gikk til et overlegent Frankrike.

- Å få en medalje med en strafferunde står det respekt av, sa TVNorge-kommentator Martin Engh.

- Her kommer Svendsen inn til medalje i et fantastisk OL og for en jobb Svendsen gjør på den siste etappen her, nærmest ropte TVNorge-kommentator Asbjørn Myhre i glede da Norge gikk inn til sølv.

Dermed har Norge tatt sin 29. medalje i OL i Pyeongchang. Emil Hegle Svendsen sikret også sin sjuende olympiske medalje.

Selv om Norge tok sølv var både Olsbu og Eckhoff skuffet over seg selv etter rennet. Olsbu snakket først med TVNorge-teamet og var tydelig frustrert over egne prestasjoner.

- Det var et helt ok løp. Jeg skjønte ikke helt og ble litt stressa. Det var irriterende, sa Marte Olsbu om etappen hennes og ladeklusset på standplass.

La inn klage

- I langrennstid med både damer og herrer har vi slått Frankrike med 55 sekunder, bekreftet Martin Engh etter rennet.

Det var med andre ord på standplass gullsjansene gikk bort. Norge endte opp med elleve ekstraskudd og en strafferunde etter mixed-stafetten, Italia på 3.-plass hadde sju ekstraskudd, men ble fortsatt slått av Norge med over ti sekunder.

Italia tok bronsen, etter å ha slått Tyskland på oppløpet. Tyskerne sendte inn en klage, etter at Dominik Windisch gikk inn i sporet foran Arnd Peiffer ved oppløpet. Klagen ble avvist.

- Guttene reddet oss

- Takk til Johannes og Emil som gjør fenomenale etapper. Jeg tenkte egentlig at jeg var Norges største synder i dag, sa Tiril Eckhoff etter etappen. Hun lo i lettelse over prestasjonene til de norske gutta. Olsbu konstaterte at hun og Eckhoff ble reddet av guttene til TVNorge.

- Selv om jeg lå over syregrensa klarte jeg å jage videre. Vi visste før rennet at vi måtte levere nærmest perfekt, men selv om det ikke gikk sånn ble det sølv og det er godt som gull, sa Thingnes Bø etter den utrolige etappen.

Jentene sviktet

Det begynte allerede med Marte Olsbu på første skyting. Det forverret seg kraftig da Olsbu fikk ladekluss på stående skyting. Som om ikke det var nok måtte Tiril Eckhoff gå en strafferunde etter hennes stående serie.

- Vi var for fullt med i medaljekampen, men her svikter det, sa TVNorge-kommentator Asbjørn Myhre (litt for tidlig), idet Tiril Eckhoff sviktet fullstendig på standplass da hun måtte ut i strafferundene. Eckhoff maktet kun å få ned fire blinker på åtte skudd på hennes fjerde skyting.

- Jeg beklager

Eckhoff selv beklaget til det norske folk etter etappen.

- Jeg er sykt skuffa over meg selv. Med så mange bom hjelper det ikke å gå fort. Jeg går nok litt over evne, da blir det dessverre litt skjelven. Jeg beklager, avsluttet Tiril Eckhoff til TVNorge etter etappen.

Olsbu snakket med TVNorge før rennet var over og var ikke fornøyd med prestasjonene.

- Det var et helt ok løp. Jeg skjønte ikke helt og ble litt stressa. Det var irriterende, sa Marte Olsbu om etappen hennes og ladeklusset på standplass.

- Ikke levert godt nok skytemessig

Etter tre av fire etapper sto Norge tilbake med ni ekstraskudd og én strafferunde.

- Ingen av de ti beste har skutt dårligere enn Norge, dessverre, konstaterte TVNorge-kommentator Asbjørn Myhre.

- Nei, det er ikke godt nok levert skytemessig av Norge. Det er det vi har slitt med i mesterskapet, vi har ikke skutt godt nok. Og det går igjen i dag, sa ekspertkommentator Martin Engh.

Ladekluss for Olsbu

Marte Olsbu åpnet mixed-stafetten for Norge med to bom på sine første fem skudd. Heldigvis for den norske fansen klarte Froland-jenta å ta seg sammen, da hun skjøt de to siste blinkene ned på like mange ekstraskudd.

På andre skyting begynte Olsbu å klusse med første ekstraskudd, etter å ha bommet en gang. 27-åringen brukte nesten ti sekunder på standplass før hun fikk opp siktet og plaffet ned den siste blinken.

- Marte slapp dessverre patronen før hun dytta det inn i kammeret, da skjer det der, sa TVNorges skiskytterekspert Martin Engh, da Olsbu tapte dyrebare sekunder på standplass.

Dermed gikk Olsbu ut fra standplass på 12.-plass, 39 sekunder bak Italia i front. Olsbu vekslet med Tiril Eckhoff 34 sekunder bak Italia og Tyskland på en 9.-plass.

- Det var et helt ok løp. Jeg skjønte ikke helt og ble litt stressa. Det var irriterende, sa Marte Olsbu om etappen hennes og ladeklusset på standplass.

Eckhoff tapte tid

Eckhoff gjorde som sin kvinnelige lagkamerat og måtte bruke to ekstraskudd for å få alle fem blinkene ned på første skyting. Dermed tapte Norge mange sekunder til lederne i front og lå 42 sekunder bak ut fra tredje skyting.

Tiril Eckhoff sviktet fullstendig på standplass da hun måtte ut i strafferundene på fjerde skyting. Eckhoff maktet kun å få ned fire blinker på åtte skudd på hennes fjerde skyting. Dermed så det ut til at Norge skulle slite med å ta medalje i OL-grenen de var favoritter til å vinne. Eckhoff vekslet 1 minutt og 23 sekunder bak Tyskland, som ledet overlegent.

Thingnes Bø klinket til

Johannes Thingnes Bø ble sendt ut på tredje etappe og klinte til fra start. Thingnes Bø skjøt fem skudd ned på første liggende og hadde tatt inn masse tid i sporet på tyskerne i front.

Thingnes Bø skjøt en mesterlig serie på ståend3e skyting, selv med et ekstraskudd. Kommentatoren måtte le av hvor raskt det gikk, med et ekstra skudd.

- Det var en lynkjapp serie med en ekstra lading, uttalte Martin Engh.

Thingnes Bø vekslet kort tid bak Frankrike og dermed kunne ankermann, Emil Hegle Svendsen legge seg i rygg på Martin Fourcade.

Den endte med at Frankrike tok gullet, sølv til Norge.

Dermed er Fourcade den mestvinnende franskmannen i skiskyttersammenheng i OL, med fem gull.

Kommentarer til denne saken