Gå til sidens hovedinnhold

De norske kvinnene forstår ikke hva som gikk galt

Marit Bjørgen leverte varene, men lagvenninnene skjønner ikke hva som gikk galt.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Bortsett fra Bjørgen som tok sølv bak Charlotte Kalla, var det tydelig skuffelse å se i ansiktet til Ragnhild Haga, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

De norske kvinnene var ikke i nærheten da toget gikk på fristildelen på lørdagens 15 kilometer skiathlon i OL. Nest beste norske kvinne ble Weng på en 9. plass.

Les også: Her forsnakker Bjørgen seg på direkten

Ingen forklaring

Etter løpet kunne hverken utøverne eller landslagstrener Roar Hjelmeset forklare hva som gikk galt.

Like etter at løperne hadde passert målstreken samlet de norske kvinnene seg, bortsett fra Bjørgen, i målområdet hvor de diskuterte løpet. De ville høre med hverandre om hva som gikk galt.

Lite ble imidlertid sagt. Ingen hadde noen god forklaring.

- Jeg tror vi var litt sånn tomme for ord. Vi var litt sånn; «hvordan var det med deg? hvordan var det med deg?». Vi var litt sånn paffe alle sammen, tror jeg. Vi hadde forventet mer av oss selv og av hverandre. Det var egentlig ingen som visste helt hundre prosent hva som var grunnen. Det er ikke alltid det er sånn superenkle og klare svar, så da måtte vi bare samles litt, sier Flugstad Østberg til Nettavisen.

Østberg beklager

Hun legger ikke skjul på at hun er overrasket over å måtte nøye seg med en skuffende 11. plass på åpningsdistansen i OL.

- Det var en litt blandet opplevelse, vil jeg påstå. Målet var å kjempe om medalje. Sånn som et utviklet seg, ble det ikke det. Jeg følte meg bra og offensiv. Jeg prøvde å gå smart på klassisk, finne litt fine posisjoner. Ut på skøytingen svarte det ikke sånn som jeg hadde håpet på og sånn som jeg har følt meg i det siste. Det er selvfølgelig skuffende. Jeg gjorde alt jeg kunne, forteller Østberg.

- Hva tror du er grunnen til at det ikke går som du hadde håpet?

- Det er litt tidlig å si, men jeg har følt meg i bra form. Jeg synes teknikk og fysisk form har stemt inn mot mesterskapet. Jeg har ikke noe å skylde på sånn sett. Det er selvfølgelig ikke helt det jeg hadde håpet på, men jeg får ikke gjort noe med det nå, sier Østberg.

Les også

Svenskenes OL-stikk mot Norge: - Hvor mange gull har dere?

Flugstad Østberg beklager imidlertid til de som så på og ble skuffet.

- Marit leverer og tar en sølvmedalje som vi skal glede oss veldig over. Så er det vi tre andre. Vi leverer ikke som der vi har vært tidligere i år. Det er selvfølgelig skuffende. Vi vet hva som forventes av oss, og det forventer vi av oss selv også. Vi gir alt, men vi må bare beklage det at vi ikke leverer det som forventes. Sånn ble det i dag, forteller Østberg til Nettavisen.

Spekulerer i dårlige ski

Lagvenninne Haga ble dårligste norske kvinne på en 15. plass. Hun bekrefter at ingen av de norske hadde noen god forklaring på skuffelsen da de møttes i målområdet.

- Vi var litt skuffa flere av oss. Det var ikke så mye som ble sagt egentlig. Vi bare var litt stille og litt skuffet sammen egentlig. Men det er klart vi er veldig glad på Marit sin vegne. Det er utrolig gøy at hun får det til når vi andre skuffer litt, sier Haga til Nettavisen.

I likhet med Østberg, har Haga følt seg bra i dagene før løpet. Hun tror det er flere faktorer som er årsaken til at flere av de norske sviktet. Haga spekulerer i at skiene kan ha vært en av de faktorene, uten at hun er helt sikker.

- Jeg tenker kanskje at det må være flere faktorer som spiller inn siden jeg taper uforholdsmessig mye kontra hva jeg har gjort før i år på skøyting. Jeg blir stiv og føler at folk rundt meg som jeg bør slå går fra meg i partier av løypa som jeg er god. Det kan være flere ting, tenker jeg, sier Haga.

- Marit mener hun har bra ski. Jeg tror ikke vi skal skylde ene og alene på det, men som sagt, vi må finne ut av hva det har vært, forklarer Haga.

Hjelmeset: - De er ikke fornøyd

Landslagstrener Hjelmeset var godt fornøyd med Bjørgen etter løpet, men legger ikke skjul på at han synes det var kjedelig med de øvrige norske.

- Det var veldig flott med Marit som tar et sølv og er i aller høyeste grad med og kjemper om et gull. Det var flott av henne. Så er det klart at jeg tror hverken Heidi, Ragnhild eller Ingvild er fornøyd med løpene sine så lenge som de har gått fortere før i år. Det er litt kjedelig for dem, men vi får glede oss over Marit som tar en medalje og blir nummer to, sier Hjelmeset til Nettavisen.

- Hvordan forklarer du prestasjonen til de tre andre?

- Det har jeg ikke noen forklaring på. Det er ikke så lenge siden de har gått løpet. Hvis jeg hadde hatt en forklaring på det allerede nå, så hadde jeg vært en trener i verdensklasse, sier Hjelmeset.

Han er riktignok tydelig på at han ikke tror det var skiene det var noe galt med.

- De har ikke klaget noe på det. Jeg tror ikke det har blitt spekulert i det, forteller landslagstreneren.

Usikker Bjørgen

Den eneste av de norske kvinnene som hadde god grunn til å smile lørdag, var Bjørgen.

Strålende fornøyd stilte hun til pressekonferanse etter løpet. Hun er usikker på hva som gjorde at det ikke gikk veien for lagvenninnene.

- Det har sikkert litt å gjøre med følelsen man har. Ser man på resultatlista, så ser du at de kanskje ikke følte seg pigge nok til å ligge i front heller.

- Er du bekymret for stafetten?

- Nei, det er jeg ikke, sier Bjørgen.

Sprint er neste øvelse på programmet for kvinnene. Den har Bjørgen valgt å stå over.

Les også

Svensk OL-glede: – Godt ikke Norge setter løypa

Har du sett denne?

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken