PYEONGCHANG (Nettavisen): Solen skinner i OL-byen Pyeongchang, men gradestokken har likevel blitt et tema blant både journalister og utøvere få dager før lekene starter.

Torsdag formiddag var det nærmere minus 20 grader ved Alpensia Olympic Park, der blant annet langrennsstadion ligger.

Det byr på enkelte utfordringer for de norske langrennsløperne som nå er på plass i OL-byen.

Landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at de ikke får gjort noe med været, men legger ikke skjul på utøverne har fått merke kulden i Sør-Korea.

Verst går det ut over de løperne som sliter med luftveiene.

- Vi har en del som har påvist astma, og for alle dem er det ugunstig, men det var også folk som ikke har astma som kjenner at det her river i lungene, sier Løfshus til Nettavisen.

Det er for øvrig ikke lov til å arrangere langrennskonkurranse i OL hvis det er kaldere enn minus 20 grader.

- Denne type kulde er helt annerledes

Pyeongchang ligger nære østkysten av Sør-Korea. Med kald vindt fra havet, oppleves været spesielt kaldt.

Den lokale fiskeren Nam Sun-woo kjenner godt til klimaet i OL-byen, og har en klar oppfordring til de besøkende.

- Utlendingene må gjøre det samme som de lokale gjør; kle seg godt, forteller Sun-woo til AP.

- Det er ikke mange som forstår hvor kaldt det blir her. Det er ikke slik som der de kommer fra. Denne type kulde er helt annerledes, sier fiskeren.

Vurderer tiltak

Flere av de norske utøverne har søndag og mandag gjennomført de første treningsøktene i OL-løypene. Foreløpig har det vært rolige runder, men hvis kulden fortsetter vil landslagsledelsen vurdere om utøverne skal trene innendørs.

- Det er veldig kaldt. Det er en utfordring, først og fremst for luftveiene. Vi ser at det skal bli litt mildere til helga, så vi satser på det, men det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Det er likt for alle, og vi må bare ta de forholdsreglene vi kan ta, eventuelt trene innendørs og være litt forsiktig med å gå hardt i alle fall, forklarer Løfshus til Nettavisen.

Til tross for en litt tung og kald gjennomkjøring av løypene søndag og mandag, er Løfshus trygg på at det norske laget skal stille godt rustet på startstreken når lekene starter.

- Nå har vi vært her i to dager. Jentene hadde sin første dag her i går, og gutta hadde sin første dag her i dag. Nå er det jo trå snø, så de synes nok ikke det var så lette løyper. Når det er litt trått og kaldt, går det litt tungt, men etter hvert som de får gått seg litt inn, regner jeg med at de føler at det er ganske håndterbart, forteller landslagssjefen.

Spådd varmere vær

Værmeldingene gir imidlertid grunn til optimisme for både utøvere, journalister og tilskuere i Pyeongchang.

For mens det i starten av uken er meldt ned mot minus 20 grader, ser det ut til at gradestokken vil ligge mellom om 0 og minus 10 grader når konkurransene starter kommende helg.

- Når vi er ferdig med morgendagen, tror jeg den verste kulda kommer til å slippe litt. Været får vi ikke gjort noe med - annet enn å kle på oss, sier Løfshus.

Bortsett det kalde været, har det vært få utfordringer så langt for den norske langrennstroppen, ifølge Løfshus.

Stor tidsforskjell

De fleste ankom OL-byen i helgen - en uke før startskuddet går på den første øvelsen 15 kilometer skiathlon for kvinner.

Nå bruker utøverne de neste dagene på å forberede seg best mulig til konkurransene, noe som blant annet innebærer å tilpasse seg tidsforskjellen.

Sør-Korea ligger åtte timer foran Norge.

- Det er jo litt sånn ... unnskyld uttrykket, men man føler seg litt fyllesjuk. For hver time regner vi omtrent én dag, og mange har vært flinke til å prøve å snu litt på hjemmebane og. Vi er ikke noe redde for det, og vi trener godt utpå ettermiddagen - det er da vi skal konkurrere og, forklarer Løfshus.