RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gull-Klæbo om presset: - Det har vært tøft

LEVERTE UNDER PRESS: Johannes Høsflot Klæbo har sovet dårlig og kjent på presset, men leverte da det gjaldt som mest.
LEVERTE UNDER PRESS: Johannes Høsflot Klæbo har sovet dårlig og kjent på presset, men leverte da det gjaldt som mest. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Johannes Høsflot Klæbo åpnet opp om presset han har kjent på inn mot OL i Pyeongchang.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Johannes Høsflot Klæbo innrømmer at det har vært mye nerver og søvnløse netter inn mot OL-konkurransene.

Tirsdag holdt han nervene under kontroll, knuste konkurrentene og gikk inn til et suverent OL-gull på sprinten.

Hadde samtale med Iversen

Etterpå var det en åpenhjertig trønder som snakket ut om presset han har følt på inn mot sprinten.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært tøft. Jeg har sovet dårlig, og siste uka her har jeg stort sett våknet og kjent etter om jeg har vondt i halsen og om jeg er syk. Hvordan er kroppen? Det viste seg på søndag at kroppen var bra. Jeg fikk de svarene jeg trengte. I dag følte jeg meg ganske bra. Jeg kjente tidlig at jeg hadde en god dag, sier Klæbo.

Før OLs åpningsdistane, 30-kilometer skiathlon, kjente den ferske OL-mesteren spesielt på nervene.

- Før søndagens løp var jeg så nervøs at jeg frøs på fingrene hele dagen. Jeg har vært nervøs, og da jeg ikke fikk det helt til på søndag, ble jeg ekstra motivert for det som skulle skje i dag. Jeg og Iversen satt på rommet i dag og snakket om det. Han var nervøs, han og. Man kjenner på det. Du har lyst til å gå fort, og det betyr så mye. Jeg tror det er bra å være nervøs. Man må bare passe på at man har det under kontroll.

Søvnløse netter

Han innrømmer at det er mye døtid, og han og lagkameratene prøver så godt de kan å finne på ting for å holde tankene borte fra konkurransene.

- Når man våkner klokka åtte og skal gå skirenn klokka seks, da er det mange timer og du vet ikke helt hva du skal gjøre. Da er det bare å prøve å få dagen til å gå, men det er ikke alltid like enkelt.

GULLGLISET: Johannes Høsflot Klæbo gliser bredt etter å ha sikret gull på sprinten.

21-åringen er høyaktuell som ankermann på OL-stafetten og har delte følelser rundt akkurat det selv.

- Jeg vet ikke om jeg har lyst til å gå den siste etappen. Da må jeg gå fort. En førsteetappe hadde nok passe meg bra og, men hvis jeg får den sisteetappen skal jeg gjøre alt jeg kan.

- Hvordan blir det mentalt?

- Da blir det lite netter med søvn igjen, så jeg må bare prøve å sove så godt det lar seg gjøre nå fram til fredag, så får vi se hva slags beslutning sjefene tar. Jeg er åpen for det meste. Jeg er klar for å gjøre mitt hvis jeg får den etappen.

- Har bare sett starten

Etter gullet ble sikret tirsdag, blir det neppe mindre trykk rundt Norges nye superstjerne, og det er han klar over selv.

- Det er et press og det er et trykk rundt som jeg kanskje bare har sett starten av. Det er det man ønsker, at folk skal følge med og bry seg. Man setter veldig pris på det, men til tider er det tøft. Man før virkelig kjenne på det, sånn som før et mesterskap som nå.

- Hvordan merker du dette presset mest?

- Hvis du går inn på ei nettside, så står det det ene og det andre, og det er noen som mener det ene og det andre. Det synes jeg er helt greit. Det er det som skaper profiler og skaper engasjement. Det er vikig, men så har det vært mye, og det er ikke til å legge skjul på.

IMPONERT: Landslagstrener Arild Monsen.

Arild Monsens råd

Landslagstrener Arild Monsen er imponert over måten Klæbo har taklet presset på i OL. Monsen forteller etter tirsdagens sprint at han har hatt et klart råd til gullvinneren og resten av de norske utøverne mens de har ventet på å gå løp.

- Jeg har hatt ett enkelt råd. Det er at vi har vært flinke til å bruke laget og da unngå at man er mye alene når man virkelig har sommerfugler i magen, sier Monsen.

Han husker at det var viktig da han selv var aktiv.

- I gamledager da jeg gikk selv, så har jeg vært borti det der at man er så nervøs at man søker veier til å komme seg vekk herifra, forteller Monsen.

- Da må man bruke laget. De spiller dataspill, de spiser sammen, de gjør ting sammen. Man må ikke ha mange timer alene på rommet, grue seg og begynne å se på de negative løsninger. Der har også de andre guttene vært kjempebra, sier landslagstreneren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere