PYEONGCHANG / OSLO (Nettavisen): Ragnhild Haga gikk inn til gull på kvinnenes 10 kilometer fri teknikk under OL i Pyeongchang torsdag.

Den norske jenta leverte et strålende løp i solskinnet i Sør-Korea og hang med i teten hele veien. Fra rundt fem kilometer bare økte og økte Haga ledelsen til svenske Charlotte Kalla, som ikke klarte å henge med.

- Helt rått. At jeg klarer å ta det og utnytter denne muligheten her, jeg er kjempefornøyd med meg selv, sier Haga til TVNorge.

- Da jeg satte utfor den siste bakken, tenkte jeg at det var den viktigste bakken i mitt liv. Jeg ga alt jeg kunne. At jeg tar denne muligheten er jeg utrolig fornøyd med, sa Haga som la til at hun var livredd for at Kalla skulle skru opp tempoet mot slutten.

- Vanvittig rått

Kalla måtte dermed ta til takke med sølvet på distansen. Hun var hele 20, 3 sekunder bak Haga.

Finske Krista Pärmakoski og Marit Bjørgen delte bronsen. Bjørgen og den finske jenta var begge 31,9 sekunder bak Haga i mål.

- Jeg er målløs, og jeg er så vanvittig glad for Ragnhilds gullmedalje. Det er så vanvittig rått. Jeg er så utrolig glad for bronsemedalje, sier Bjørgen til TVNorge.

- Ragnhild har hatt en vanvittig utvikling. Hun har vært den sterkeste og jevneste skøyteren i vinter. Dette fortjente hun virkelig. Hun får ikke sove i natt, altså, sier Bjørgen videre om gullvinneren.

Jevn åpning

Ingvild Flugsatad Østberg ble nummer sju, 1.05,5 bak vinneren, mens en skuffet Heidi Weng ble nummer 11, 1.24,6 bak.

Det ble gått hardt ut fra start og ved passering 1,6 kilometer var det svenske Charlotte Kalla som hadde den beste tiden. De norske håpene fulgte imidlertid den svenske jenta bra i åpningen av rennet.

Ingvild Flugstad Østberg var nærmest ved første passering og lå 2,3 sekunder bak Kalla. Ragnhild Haga lå 2,9 sekunder bak ved denne passeringen, mens Bjørgen også hadde god kontakt, 4,7 sekunder bak.

Heidi Weng hang også med de beste ved åpningspunktet og hun passerte 9,1 sekunder bak Kalla ved passering 1,6 kilometer.

Økte ledelsen

Bjørgen, som gikk på et forholdsvis tidlig startnummer, tok først ledelsen ved passering fem kilometer, men bak kom både Haga og Kalla og begge gikk inn til en bedre tid enn veteranen på dette punktet i løypa.

Kalla hadde beste tid og var ni sekunder foran Bjørgen. Haga hang bedre på den svenske jenta og lå bare 3,2 sekunder bak ved fem kilometer.

Flugstad Østberg var heller ikke langt bak ved fem kilometer, 10,6 sekunder bak Kalla, mens Weng passerte hele 26 sekunder bak.

Etter hvert ble det klart at Ragnhild Haga var den som skulle kjempe om gullet av de norske jentene og ved passering 8,4 kilometer ledet 26-åringen med solide 12,2 sekunder på Kalla som kom jagende bak.

I mål var det ingen som kunne true Haga.