RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helene Olafsen tar Norendal i forsvar: - Et under at ingen ble alvorlig skadet

TIL FORSVAR: Eurosports snowboard-ekspert, Helene Olafsen, mener at kvinnenes slopestyle-konkurranse i snowboard aldri skulle vært gjennomført under mandagens værforhold.
TIL FORSVAR: Eurosports snowboard-ekspert, Helene Olafsen, mener at kvinnenes slopestyle-konkurranse i snowboard aldri skulle vært gjennomført under mandagens værforhold. Foto: Vidar Ruud/Erik Johansen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Den tidligere olympieren mener det ikke var forsvarlig å gjennomføre mandagens konkurranse.

Silje Norendal var trist og småforbannet etter OL-dramatikken i snowboard mandag.

- Vi blir ikke behandlet like bra som alpint av FIS, sier hun.

Hun ble nummer fire med startnummer 13 i en slopestyle-konkurranse unnagjort i meget sterk vind med godt over full storm i kastene.

Både utøvere og trenere var meget kritiske til at rennet ble gjennomført. De fryktet alvorlige skader.

- Klump i magen

En av de som var kritiske til valget om å la konkurransen gå var Eurosport-ekspert Helene Olafsen.

- Det kan alltid gå ille i slopestyle, fordi det er en ekstremsport. Men i dag blir risikoen veldig mye større. Hvis vi så legger til at dette er OL, og alle «går for det», koste hva det koste vil, så er det egentlig et under at ingen er alvorlig skadet i dag, sier Olafsen til Nettavisen.

KRITISK: Helene Olafsen var kritisk til valget om å gjennomføre kvinnens slopestyle mandag.

- Jeg stod med en klump i magen under hele konkurransen. Jeg synes det var forferdelig og ble redd på vegne av kjørerne. Jeg kan bare forestille meg hvordan de hadde det.

Snowboard har lenge følt seg som «lillebror» i forhold til alpint i FIS-systemet.

- Jeg synes alpint har en høyere status (enn oss). Jeg føler virkelig at vi kommer inn som andremann (bak alpint). Utfor kan åpenbart være farlig og kan ikke kjøres i sterk vind. Jeg vet at slalåm kan være urettferdig når det blåser, men utøvere kan i det minste ikke dø. Vi kan faktisk bli meget hardt skadd, sa Norendal til NTB etter rennet.

Olafsen, som selv deltok under OL i Vancouver i 2010, støtter Norendal, og mener at håndteringen av OL-konkurranse i snowboard er under enhver kritikk.

- Vi har fått meldinger hver morgen om at alpinten er avlyst i god tid før rennene skal gå, mens snowboard har blitt utsatt og utsatt helt til man har bestemt seg begge dager for å gjennomføre rennene, på tross av at det har vært for mye vind, sier Olafsen, som mener at arrangørerne burde gått inn og stoppet rennene.

- Det virker som man har overlatt dette til kjørerne selv, og det synes jeg er å sette de i en umulig posisjon. De er i en tankegang der man skal kjøre en OL-konkurranse, og dette er ikke forsvarlig.

Også britiske Aimee Fuller uttalte til The Independent at hun fryktet for sin egen sikkerhet under rennet, og var følte seg «heldig for at hun var like hel» etter «vind-skandalen».

På sosiale medier var det flere som uttrykte misnøye med valget om å la kvinnenes slopestyle-konkurranse gå av stabelen.

Mange mente også at Norendal ble fradømt bronsen. Tredjeplassen gikk i stedet til finske Enni Rukajärvi.

- Jeg er glad for at ingen ble alvorlig skadd i dette rennet. Nå får vi håpe at vi kan vise snowboard for jenter i et bedre lys i Big Air-konkurransen, sier Norendal.


Fnyser av kritikken

Renndirektør Roberto Morsei tar ikke til seg kritikken og mener utøverne selv hadde skyld i at de ikke klarte å lande triksene sine.

– Jeg så mange fall i løpet som jeg kan si var utøverfeil også. Kanskje noen hadde litt mer vind, men i den første omgangen var det greie forhold og det var da de fleste utøverne satte sin standard og beste omgang, sier han.

Morsei sier de vurderte muligheten til å utsette rennet, men at værmeldingene for tirsdag ikke var bedre. Ifølge instruksene skal de fullføre øvelsen så lenge det ser like dårlig ut dagen etter.

– Som jury gjorde vi alt riktig, sier renndirektøren og mener konkurransen ikke var mer risikabel enn vanlig.

– Dette er en utesport, og må regne med vanskelige værforhold. Vi ville ikke skubbet noen inn i noe som ikke var sikkert.

Ikke hørt

Hun liker ikke vind, og allerede før start fikk hun en dårlig følelse. Norendal snakket med rennlederen og ba ham om å sette stopp.

Den norske veteranen på 24 år fikk ikke gehør og kjørte OL med sikkerhetsbeltet på. Norendal valgte svært trygge løsninger i de voldsomme vindkastene.

- På morgenen i dag var jeg sikker på at det ikke ville bli noen konkurranse, sier Norendal og fortsetter:

- Jeg var livredd, og i slik vind popper bilder av kneskader opp i hodet mitt. Det er bare slik jeg er. Når man blir eldre, tenker man mer konsekvens enn som yngre.

I fjor ble Norendal tatt av vinden i de samme sørkoreanske løypene. Hun pådro seg skader.

VINDKAST: Det var tydelig at vinden spilte Silje Norendal og de andre utøverne et puss før kvinnenes slopestyle-konkurranse.


Siste?

Hun er klar på at dette nok var hennes siste virkelige OL-sjanse selv om en konkurranse gjenstår for henne i Pyeonchang.

Norendal ser ikke for seg å konkurrere i fire år til.

- Derfor ble det mye følelser etter denne fjerdeplassen. En medalje ville vært noe å ha med seg. 4.-plassen kunne like gjerne vært en 15.-plass, sier hun.

I Sotsji for fire år siden ble Norendal syk og fikk ødelagt OL.

En opptur fikk hun likevel mandag: Hun skulle møte kjæresten, ishockeyprofilen Alexander Bonsaksen, for første gang på to og en halv måned.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere