PYEONGCHANG (Nettavisen): Salget av hundekjøtt er en stor industri i OL-vertslandet.

Hvert år avles det 2,5 millioner hunder som videre selges som menneskeføde.

Myndighetene har imidlertid jobbet hardt inn mot OL for å få lokale restauranter til å slutte med hundekjøttsalg mens lekene pågår.

OL-arrangøren ønsker naturligvis å gi et godt inntrykk overfor de besøkende tilskuerne under OL, og da er det fullstendig klar over at salg av hundekjøtt ikke er like akseptert i andre deler av verden.

Trosser oppfordringen

Da nyhetsbyrået AP var på besøk i OL-byen i desember, var det imidlertid ikke alle de lokale restauranteierne som var like begeistret over oppfordringen.

Park Young-ae, eier av en lokal restaurant i Pyeongchang, var skeptisk til å ta hundekjøtt av menyen.

- Jeg har solgt hundekjøtt i flere tiår. Det er vanskelig for meg å endre på menyen bare fordi det er OL, sier Park til AP.

Av de totalt tolv restaurantene som tilbyr den kontroversielle delikatessen, er det kun to som har gitt etter for regjeringens oppfordring om å slutte å servere hundekjøtt, i bytte mot subsidier.

Lee Yong-bae, talsmann for de lokale myndighetene i Pyeongchang, sier at det er vanskelig å få restaurantene til å etterkomme oppfordringen.

- Vi har fått en rekke klager fra restaurantene om at vi truer deres levebrød. Noen av dem skiftet til svinekjøtt isteden, men byttet tilbake igjen til hundekjøtt etter at salget stupte, sier han.

Flere har stoppet

Med kun et par dager igjen til OL-starten, kan det imidlertid virke som mange har lyttet til myndighetenes oppfordring.

Nettavisen har de siste dagene vært innom et større antall restauranter og slaktere i både Pyeongchang og i kystbyen Gangneung, men ingen selger hund.

Svaret vi har fått når vi har spurt etter hundekjøtt har vært på dårlig engelsk, men umulig å misforstå.

«No, no – olympics!»

Bjørgen vil ikke smake

Den svenske langrennsstjernen Charlotte Kalla uttalte seg svært kritisk til hundekjøttindustrien til Expressen.

- Det er grusomt, sa Kalla da hun nylig fikk spørsmål om salget av hundekjøtt.

De norske landslagsløperne er derimot mindre engasjerte i temaet da Nettavisen spør om hva de tenker om salget av hundekjøtt på torsdagens pressekonferanse i OL-byen.

Bjørgen gjør det imidlertid klart at hun ikke har noen planer om å smake hund.

- Jeg er veldig glad for at vi har med norske kokker. Jeg tror ikke vi får noe hundekjøtt på bordet, sier Bjørgen til Nettavisen.

Samtidig legger hun til at hun ikke var klar over at koreanerne spiste hund.

- Jeg har ikke tenkt noe rundt det og jeg visste faktisk ikke om det før jeg så et medieoppslag med Charlotte, forteller Bjørgen.

Skaper reaksjoner

Dyrevernere rundt om i verden har for lengst reagert på den koreanske mattradisjonen, og i januar krevde forkjempere for dyrs rettigheter i Korea at det må bli forbudt å både spise og selge hundekjøtt, skriver Times.

Foreløpig har myndighetene kun kommet med en oppfordring til landets innbyggere.

Mye tyder imidlertid på at det koreanske folket er i ferd med å endre oppfatning om hund som mat.

Ifølge AFP, er det å spise hundekjøtt blitt mer tabu blant yngre sørkoreanere. På landsbasis er det også en større andel av befolkningen som ikke spiser hund.

70 prosent av landets innbyggere spiser ikke hundekjøtt, ifølge en spørreundersøkelse fra 2017.

Den samme spørreundersøkelsen viser imidlertid at kun 40 prosent mener salg av hundekjøtt bør forbys.

Under sommer-OL i Beijing i 2008 forbød kinesiske myndigheter hoteller og restauranter å servere hundekjøtt mens de olympiske lekene pågikk, for å skåne vestlige besøkende.

Sør-Korea har også tidligere befunnet seg i kontroverser rundt hundekjøttkonsumering under både sommer-OL i 1988 og fotball-VM i 2002.