PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Utfor kom på OL-programmet i lekene i St. Moritz i 1948, men på tross av norsk dominans i mange år hadde ingen nordmenn vunnet gull i disiplinen i de olympiske leker.

Ikke før 15. februar 2018.

Da tok nordmennene revansje så det holdt.

For Aksel Lund Svindal hadde en litt trøblete start, men kjørte en fullstendig forrykende siste halvdel av OL-løypene og knuste all motstand.

Den eneste som var i nærheten var Kjetil Jansrud, som imidlertid måtte se seg slått av lagkompisen med 12 hundredeler.

Dermed kan vi for all fremtid glemme Tommy Moe og Lillehammer-OL i 1994, da Kjetil André Aamodt ble slått i utfor med fire hundredeler av amerikaneren. For endelig har Norge vunnet OL-gull i utfor, og det av mannen som kanskje er den største alpinisten som norsk idrett har fostret fram.

- For en mann. Tenk på den skadehistorikken. Og alle de comebackene. Også er det han som kommer tilbake og tar dette etterlengtede gullet for Norge. Det er helt utrolig, sier Eurosport-ekspert Tom Stiansen idet gullet er et faktum.

Selv la Lund Svindal ut dette bildet på Instagram etter gulløpet, med en bildetekst som snakker for seg selv:

Som vanlig er det en Lund Svindal med beina plantet på jorda som møter Eurosport etter at gullet er et faktum.

- Gøy å bare klinke til

- Det var lurvete på toppen. Jeg har ikke hatt noen gjennomkjøringer der jeg har vært skikkelig god på toppen, også fikk vi ikke kjørt på toppen på slutten der. Men du må ha en plan om å gi gass, sier han om sitt gulløp.

Han innrømmer likevel at gullet betyr noe spesielt.

- Jeg skal ikke bruke klisjeen at du ikke tror det, men det er litt annerledes, sier gullvinneren.

Han hylles også av sølvvinner Kjetil Jansrud, som sier at det føles helt greit å «kun» ta sølv når det er lagkompisen som står øverst på pallen.

- Svaret er et rungende «ja» når man står her etterpå og har et lag som leverer så sterkt, sier han til Eurosport.

- Det er helt vanvittig. Også er det litt gøy, med fokuset rundt utforen og at vi aldri har vunnet den, da er det greit å bare klinke til og ta de to første plassene, ler han.

Vekker oppsikt

.Lund Svindals prestasjon vekker oppsikt både i og utenfor Norges landegrenser:

Sveitsiske Beat Feuz var kanskje den største forhåndsfavoritten av alle, og det var Dominik Paris som ledet da 31-åringen satte utfor som startnummer fem. Den regjerende verdensmesteren gjorde noen småfeil i starten av løypa, og selv om han tok ledelsen med 36 hundredeler, var det ikke noen uoverkommelig oppgave for de norske gutta å slå sveitseren.

- Beat Feuz er preget av nerver, mente Eurosports ekspertkommentator Tom Stiansen.

Tyske Andreas Sander la seg ufarlig bak Feuz, og deretter var det Aksel Lund Svindal sin tur.

- Din råtass!

Og etter å ha ligget 23 hundredeler bak tidlig i løypa, satte nordmannen ordentlig fart nedover den sørkoreanske traséen. Fra den tredje mellomtiden og ned var Lund Svindal suveren, og i mål var han 18 hundredeler foran Feuz.

En 35 år gammel nordmann ledet utforrennet i OL, og fortsatt var det to nordmenn igjen.

Kjetil Jansrud var 43 hundredeler foran Lund Svindal på den tredje mellomtiden, men VInstra-gutten la igjen litt fart på et hopp nede i bakken. I mål var han 12 hundredeler bak Lund Svindal, og det var dobbelt norsk i Pyeongchang.

- Aksel, din råtass! ropte Jansrud til ledende Lund Svindal da han var i mål.

- Helt sinnssykt

Aleksander Aamodt Kilde hadde en superstart, og var 18 hundredeler foran Lund Svindal på tredje mellomtid, men fikk store problemer nedover i løypa. I mål var han 1,93 sekunder bak landsmannen.

Da de to nordmennene snakket med Eurosport etter at ti løpere hadde kjørt, tydet mye på at det skulle holde til gull og sølv for Lund Svindal og Jansrud.

- På toppen var jeg litt ute av rytmen. Jeg prøvde å gi gass, men så går alt litt fortere og jeg hopper litt lenger enn jeg har gjort på treningene, sa Lund Svindal, som imidlertid ikke turde å juble for gull på det tidspunktet.

Også Jansrud var forsiktig med å juble for tidlig.

- Men hvis det står seg sånn, er det helt sinnssykt, sa 32-åringen.

Det var flere som truet Lund Svindals tid i de første mellomtidene, men det ble bare tydeligere og tydeligere at nordmannen hadde kjørt forrykende i nedre del av løypa.

Og da de 20 første løperne hadde kommet i mål, var det lenger ikke noen tvil om at gullet og sølvet ville feires i rødt, hvitt og blått.