Det opplyste russiske idrettsmyndigheter onsdag ettermiddag. Foreløpig har ikke IOC bekreftet at Russland er ønsket velkommen tilbake.

- Russlands olympiske komité er igjen et fullverdig medlem i den olympiske familien, sa Alexander Zjukov, som er leder for den russiske OL-komiteen (ROC).

ROC-sjefen fortalte videre at Russland har mottatt et brev fra IOC. Der ble det bekreftet at det ikke var flere positive dopingprøver fra russiske utøvere utover de to sakene som ble kjent mens lekene pågikk.

- Testene som ble gjort av våre utøvere de siste dagene av OL, var alle negative, sa Zjukov.

Ventet

Onsdagens avgjørelse var ventet. Russerne kunne ikke delta i Pyeongchang-OL som nasjon, men enkelte utøvere fikk være med under nøytralt flagg. De konkurrerte som «uavhengige utøvere fra Russland» (OAR).

Russerne hadde et håp om å få gå under sitt eget flagg i søndagens avslutningsseremoni, men to dopingsaker under lekene gjorde det vanskelig for IOC å ta dem tilbake i varmen før OL var over.

IOC besluttet å utestenge Russland i desember. Det skjedde etter avsløringer om utstrakt bruk av doping under Sotsji-OL på hjemmebane i 2014. I tillegg skal det ha skjedd i statlig regi.

I helgen ble det lagt fram en rapport for IOC-styret. En egen gruppe hadde observert Russlands oppførsel under vinterlekene i Sør-Korea. I rapporten ble det lagt vekt på at russerne hadde respektert og overholdt betingelsene som ble satt av IOC. Russland har også betalt boten på 15 millioner dollar som ble ilagt av IOC i desember.

WADA bekymret

Men det var ikke til å komme unna at to av de russiske utøverne hadde avgitt positive dopingprøver under OL. Dermed var konklusjonen at Russland ikke skulle få sin suspensjon opphevet før avslutningsseremonien.

Det skjedde i stedet tre dager senere.

Verdens antidopingbyrå (WADA) gikk mandag ut og sa det var et godt signal at IOC i helgen ventet med å oppheve Russlands utelukkelse. Samtidig var byrået bekymret for at det kom til å skje ganske snart.

- For å unngå enhver tvil. Det er fortsatt slik at Russland ikke arbeider i overensstemmelse med antidopingreglene, het det i en uttalelse fra WADA to dager før utestengelsen ble opphevet.

WADA viste til at det er en rekke kriterier i «Roadmap to Compliance» som russerne ikke har oppfylt.