PYEONGCHANG (Nettavisen): Svindal var råest av samtlige da han suste ned til historiens første norske OL-gull i utfor natt til torsdag norsk tid.

Nordmannens største utfordrer ble landsmann Kjetil Jansrud som ledet i øvre del av traséen, men en vanvittig avslutning av Svindal gjorde at Jansrud til slutt måtte nøye seg med sølvmedaljen - 12 hundredeler bar lagkameraten.

- Tidenes største

Etter løpet forteller Aamodt som selv var fire hundredeler unna OL-gull i samme gren i 1994, at han mener Norge aldri har hatt en større utøver uansett idrett.

- Jeg vil vel kalle ham kanskje tidenes norske idrettsutøver. Jeg synes det. Jeg synes han fortjener det nå etter alt han har gjort. Utfor er formel-1. Nå har han det gjeveste gullet. Han har også to VM-gull. Han har dominert alpinsporten på fartsiden i så mange år med alle disse skadene, men han har kommet tilbake, sier Aamodt ved målområdet ved Jeongseon Alpine Center.

- Jeg synes det er mange gode idrettsfolk fra Norge, men i mine øyne er han kanskje den største nå, forteller Aamodt.

Han mener også at Svindal nå er verdens beste utforkjører gjennom tidene.

- Aksel Lund Svindal har vært verdens beste utforløper og er kanskje tidenes utforløper med to VM-gull og ett OL-gull. Det er vel ingen andre som har det, pluss alle verdenscupseierne. Det er veldig fortjent at det er han som står på toppen der, og så følger Jansrud opp med en fantastisk annenplass, sier Aamodt.

Skryter av duoen Svindal og Jansrud

Alpinlegenden er svært imponert over hvordan begge de norske forhåndsfavorittene til de grader leverer varene når det virkelig gjelder.

- Vi har sett på de to gutta som favoritter inn mot OL. De har prestert i ti år nå. Jeg tror det er den 63. seieren de deler seg i mellom i OL, VM og verdenscup. Vi visste at løypen passet, men det å klare å levere når det gjelder som mest er gåsehud fra topp til tå. Begge leverer vanvittige løp. Endelig tar vi utforgullet det har vært mye snakk om. Det er veldig fortjent, sier Aamodt.

Aamodt som selv konkurrerte mye med landslagskollega Lasse Kjus da han var aktiv, tror det er en fordel å være to utøvere på samme lag som hele tiden presser hverandre.

- Vi vant en del som duo jeg og Lasse også, men de her har vunnet mer. De er bedre enn oss, sier Aamodt.

- Det er gøyere at man har det vennskapet. At man er kolleger gjør på en måte at man dytter på hverandre, presser hverandre, deler erfaring og det er hyggeligere. Det å være to tror jeg er bare positivt i det lange løp, forklarer Aamodt.

Han skryter veldig av Norges aktive superduo.

- De er for det første to vanvittig gode forbilder. De er fine karer, hardtarbeidende, utrolige gode på ski, fantastiske idrettsmenn begge to og de rollemodeller for norsk alpint. På toppen av det hele er de to vinnerskaller, forklarer Aamodt.