PYEONGCHANG (Nettavisen): Det ble klart da landslagstrener Tor-Arne Hetland presenterte de norske utøverne som skal gå 50-kilometeren på en pressekonferanse natt til torsdag norsk tid.

- Johannes Høsflot Klæbo har bestemt seg for å reise hjem. Han er mett av OL-løp og sier at han ikke er motivert til å gå en femmil her i OL, sier Hetland.

Det er nå bestemt at Martin Johansrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund skal gå for Norge, mens den siste plassen står mellom Didrik Tønseth og Emil Iversen.

Hvem som får den siste plassen vil bli avgjort før lagledermøtet fredag.

Ombestemte seg

Klæbo hadde senest onsdag kveld planer om å gå distansen da han snakket med Nettavisen og resten av norsk presse i Pyeongchang etter lagsprinten. Det var derfor svært overraskende at Hetland avslørte ungguttens helomvending.

- Johannes bestemte seg i dag morges. Han satt ved frokosten og hadde tenkt seg om i løpet av natten. Han fant ut at nok er nok, forteller Hetland.

Landslagstreneren stilte kun med Holund og Dyrhaug på pressekonferansen torsdag.

Dyrhaug: - Stort av ham

Sistnevnte synes det er flott gjort av Klæbo å gi fra seg plassen på femmilslaget.

- Han har hatt et helt vilt mesterskap. Han er 21 år og har fått med seg tre OL-gull. Han kunne kjempet om gullet her nå, sier Dyrhaug.

- Det er stort av ham å gi fra seg plassen når han føler at han ikke er hundre prosent mentalt til stede. Det viser egentlig hvor bra han er som person. Jeg tror ikke det er alle som ville ha gjort det. Så er det bedre at Emil eller Didrik som er hundre prosent motivert får gå i stedet, forteller trønderen.

Enormt forventningspress

Med unntak av 30-kilometeren, har Klæbo hatt fullklaff i sin OL-debut.

Etter at han tok gull sammen med Sundby på lagsprinten torsdag, fortalte han imidlertid at det ikke har vært lett. Forventingspresset har vært stort og det har han merket.

- Man merker at forventingspresset er der og at det er mye snakk. Folk mener mye. Sånn vil det alltid være. Det er det som engasjerer og det er det vi setter pris på, men det er klart at man merker det på seg selv, sa Klæbo onsdag.

- Jeg tror både jeg, pappa og de hjemme har merket det på meg de siste ukene. Det var tøft før jeg reiste hit. Fra etter Seefeld og helt til nå har jeg vært litt stresset hele tiden. Det er egentlig ikke normalt meg, fortalte 21-åringen.

Likevel var han innstilt på å gå femmila.

- Jeg har sagt til meg selv at «etter femmila, da er du ferdig, da kan du ta livet helt med ro og slappe av». Planen er å gå femmila og være så bra som man overhodet klarer. Formen kjentes bra ut i dag og den kjentes bra ut på stafetten også. Jeg tror at hvis jeg er heldig så er det mulig, sa Klæbo etter lagsprinten.

Noen timer senere har han altså ombestemt seg.

50-kilometere i OL er siste øvelse for langrennsherrene i Pyeongchang. Startskuddet for løpet går lørdag klokken 06:00 norsk tid.