RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klæbo gjorde helomvending etter telefonsamtale med morfaren

REISER HJEM: Johannes Høsflot Klæbo reiser hjem fra OL.
REISER HJEM: Johannes Høsflot Klæbo reiser hjem fra OL. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Johannes Høsflot Klæbo (21) valgte å droppe femmila i OL etter telefonsamtale med morfar Kåre Høsflot.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Den norske langrennsstjernen stilte torsdag til pressekonferanse etter at det tidligere på dagen ble kjent at han har bestemt seg for å reise hjem fra OL.

Det betyr at lørdagens femmil går uten Klæbo. 21-åringen er mett på suksessen i OL etter at han onsdag tok sitt tredje gull i Pyoengchang med seier på lagsprinten sammen med Martin Johnsrud Sundby.

Ringte morfaren

Klæbo forteller til Nettavisen at han tok avgjørelsen om å reise hjem i natt etter en samtale med morfaren.

- Vi snakket litt sammen og snakket litt frem og tilbake om hvordan vi skulle gjøre det. Han skjønte ganske tidlig på meg at jeg ikke var så motivert som jeg burde ha vært om jeg skulle ha gått den femmila. Da var valget ganske enkelt, sier Klæbo til Nettavisen.

- Han har sagt en stund at vi skulle tenke oss nøye om før vi gikk den femmila. Det var en lettelse å ta den beslutningen. Det kjentes godt ut. Vi sa vel at når vi i utgangspunktet var litt i tvil, så er man vel ikke i tvil, forklarer 21-åringen.

- Må være toppmotivert for å gå

Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund er allerede tatt ut til å gå lørdagens femmil for Norge, mens den siste plassen som var tildelt Klæbo nå står mellom Didrik Tønseth og Emil Iversen.

Klæbo mener det var helt riktig å gi fra seg egen plass når han selv slet med motivasjonen.

- Det koster å gå skirenn og jeg tror at hvis man skal gå en femmil her, så må man være toppmotivert.

- Det er andre utøvere her som er 110 prosent motivert. Hvis jeg kjenner at jeg er litt usikker, så mener jeg at det er på sin plass å la de få sjansen til å gå. Det handler ikke om å stille til start bare for å delta. Man har lyst til å gå så fort som mulig. Hvis man skal gå en femmil her, så må man være toppmotivert, forklarer Klæbo.

MØTTE PRESSEN: Johannes Høsflot Klæbo stilte til egen pressekonferanse i Pyeongchang torsdag ettermiddag lokal tid.

- Hodet er ikke der det skal være

Det er tydelig at OL har vært en mental prøvelse for 21-åringen som virker å se frem til å reise hjem til Norge.

- Man kjenner på kroppen at den har begynt å få nok. En ting er kroppen, men hodet er også slitent. Det koster å holde på å mobilisere til hvert skirenn. Nå har jeg fått gått fire distanser her. Det koster veldig. Jeg kjente ganske tidlig da jeg kom hjem tilbake på hotellet i går at hodet ikke er der det skal være.

- Det er klart at man kunne mobilisert og prøvd, men jeg tror det er greit å komme seg hjem og slappe av litt. Jeg tror det gjør godt, forteller OL-helten.

Fokuserer på verdenscupen

Det er imidlertid ikke lenge igjen til nye løp venter Klæbo. Den norske langrennsstjernen leder verdenscupen sammenlagt og har i utgangspunktet tenkt til å stille opp i de løpene som er igjen i håp om å sikre seg sammenlagtseieren.

- Planen er å gå det som er igjen av verdenscuprenn nå. Vi reiser vel til Lahti den fredagen, og så er det verdenscup lørdag og søndag. Så er det Drammen på onsdag, Holmenkollen på lørdag og så finalen i Falun. Planen er å gå alt det der hvis kroppen kjennes bra ut, sier Klæbo.

Selv om han står over femmila i OL, er Klæbo klar over at en enda tøffere femmil venter ham i Holmenkollen om litt over to uker.

- Jeg tror den femmila blir fryktelig vond. Det er vel den verste femmila man kan gå. De beina mine kommer sikkert til å være stive allerede på andrerunden, men jeg tror det er bra læring. Det hadde sikkert vært bra læring å gå her på lørdagen også, men jeg føler at man ikke skal stille til start i OL for å lære. Da er det bedre at noen andre får kjempe og så får man heller bruke femmila i Kollens om læring, forteller Klæbo.

Torsdag morgen var det usikker akkurat når Klæbo forlater Sør-Korea, men det jobbes med å skaffe ham billett hjem allerede fredag. Unggutten reiser hjem fra OL med tre gullmedaljer i bagasjen. Det er han så langt alene om å klare i Pyeongchang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere