Gå til sidens hovedinnhold

Landslagsledelsen vurderer helomvending med Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kan likevel få sjansen på 10-kilometeren i OL.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Den norske langrennsprofilen skulle egentlig ha fått sjansen på 15 kilometer skiathlon lørdag, men starten av OL i Pyeongchang har blitt ødelagt av sykdom.

Nå åpner imidlertid landslagstrener Roar Hjelmeset opp for at Heming-løperen fra Oslo kan få muligheten til å gå den kommende 10-kilometeren i fristil førstkommende torsdag.

Uhrenholdt Jacobsen skal egentlig ha fått beskjed om Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga var de som ville få sjansen på 10-kilometeren i OL, men etter at de tre sistnevnte skuffet på åpningsdistansen i Pyeongchang, vurderer landslagsledelsen å gjøre helomvendig og likevel gi Uhrenholdt Jacobsen grønt lys.

- Vi hadde de fire som gikk lørdag, som var de vi hadde sett for oss at skulle gå på torsdag også. Spørsmålet er hvor hard man skal være med dem. Vi håper at alle er ærlige. Hvis det er noen som ikke føler seg 100 prosent, så er i alle fall Astrid en person som er en veldig god reserve. Vi får bruke de neste dagene og så håper vi å stille med det beste laget vi kan på torsdag, sier Hjelmeset til Nettavisen.

Tre norske kvinner skuffet

Hverken Weng, Flugstad Østberg eller Haga fikk det til å stemme da Charlotte Kalla gikk inn til OL-gull foran Bjørgen og Krista Pärmäkoski.

Dårligst av de norske var Haga som endte på 15. plass - over 1 minutt og 22 sekunder bak den svenske gullvinneren.

Hjelmeset har fortsatt ingen god forklaring på hvorfor tre av fire norske kvinner leverte dårligere enn forventet.

- Det er ingen sånn stor konklusjon. De tre jentene som vi har snakket mye om, har følt seg bra. Det som skjedde i går var selvfølgelig først og fremst kjedelig for dem – at de går sine dårligste løp i et OL. De har liksom ikke kommet fram til noe å sette fingeren på. De står litt som spørsmålstegn ennå, forklarer Hjelmeset.

Må være helt frisk

Dersom Uhrenholdt Jacobsen imidlertid nå skal få sjansen, er hun helt avhengig av å bli helt frisk.

Oslo-jenta måtte utsette reisen til Sør-Korea før OL på grunn av influensa, og sa fra seg sin plass på åpningsdistansen.

- Hun hadde vel det vi kaller influensa. Det var sist onsdag at hun kjente det, så ble det tre dager uten trening, så har hun gradvis blitt bedre. Hun kom jo ned her på mandag forrige uke, og skulle egentlig reist fredagen før. Hun har jo brukt litt tid på den akklimatiseringsbiten, forklarer landslagstreneren.

Da Nettavisen snakket med Hjelmeset søndag, var planen at Uhrenholdt Jacobsen skulle gjennomføre en hardøkt senere på dagen for å teste om hun kan være tilgjengelig til torsdagens løp.

- Hun har blitt gradvis friskere og friskere, så hun skal ut og prøve seg litt mer på en hardøkt, sier Hjelmeset.

De fire utøverne som skal representere Norge vil trolig først bli presentert på en pressekonferanse natt til tirsdag norsk tid.

- Frustrerende

Så gjenstår det å se om Uhrenholdt Jacobsen vil være blant de fire som får gå.

Det som imidlertid er klart er at det har vært en frustrerende start på lekene for Heming-jenta.

- Det er jo ikke så ofte at du er sjuk i løpet av et år. Det er jo kjedelig å være sjuk akkurat da du ikke skal være sjuk. Det er selvfølgelig frustrerende, men hun har jo tatt det med fatning, og hun har hatt et humør som har fungert fint. Hun har jo vært en veldig bra person å ha med seg, selv om hun ikke har følt seg helt på topp de siste dagene, forteller Hjelmeset.

Han synes det var leit å se at Uhrenholdt Jacobsen ikke var frisk nok til å gå åpningsdistansen.

- Det er jo kjedelig for henne, selvfølgelig. Hun har jo hatt 10-kilometer fristil som sitt største mål. Vi ga henne litt tidlig muligheten til å gå den skiathlonen, fordi det ikke var plass til å gå 10-kilometer fri. Hadde hun gått fort på en skiathlon, hadde det også åpnet seg opp muligheter på en 10-kilometer fristil. Det er klart at når du ikke er med der, er det litt verre, men så er vi tilbake på at det var tre stykker som ikke gikk så fort som vi hadde håpet, sier Hjelmeset.

- Men det er ikke verre enn at hvis vi går to uker tilbake i tid, så er de nummer to, tre og fire i Seefeld, disse her. Det er plasseringer som Astrid ikke har hatt så veldig mye av i World Cup. Vi er glade for at vi har fem som i alle fall tidligere i år har gått veldig fort, så må vi prøve å få det til så vi kan stille med våre fire beste damer på torsdagen, forklarer landslagstreneren.

Kommentarer til denne saken