OAR - TYSKLAND 4-3 e.f. (1-0, 0-1, 2-2, 1-0)

Tyskland fullførte nesten den utrolige marsjen mot et usannsynlig OL-gull mot storfavoritt OAR i finalen.

Gullet var praktiskt talt nede i lomma på tyskerne som snudde 1-2 til 3-2 på litt over tre minutter i den tredje perioden.

Da OAR i tillegg pådro seg en utvisning med litt over to minutter igjen så det veldig lyst ut for OLs store sensasjonslag.

Nikita Gusevs andre mål på kort tid berget imidlertid uavgjort og 3-3 i et heseblesende ishockeydrama av en finale. Det skjedde attpåtil mens OAR spilte med en mann mindre på isen og hadde tatt ut målvakta i et siste desperat forsøk.

Gusev hadde i tillegg assist på russernes to øvrige mål og ble utvilsomt finalens viktigste mann.

I forlengningen banket Kirill Kaprizov inn vinnermålet i overtallsspill og ordnet russisk gulljubel. Det skjedde da Patrick Reimer satt utvist for spill med høy kølle.

- Gus ga meg en glimrende pasning, og jeg var heldig som traff. Etter det var jeg bare på autopilot. Det første jeg tenkte var å løpe. Ett eller annet sted, jeg vet ikke! beskriver Kaprizov overfor nettstedet til Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF).

Danny aus den Birken gjorde like før en feberredning da stjernen Ilja Kovaltsjuk stormet aleine mot ham og gjorde en bortimot perfekt dragning i høy fart. Tysklands målvakt strakte seg så lang han var og reddet Kovaltsjuks avslutning så vidt.

Nær nytt «Miracle on Ice»

OL-finalen i 1980, da USA helt uventet slo Sovjetunionens proffspillere i Lake Placid, er i snart fire tiår blitt omtalt som «Miracle on Ice». Søndagens finale var under et minutt unna å overgå hendelsen fra 38 år tilbake.

Backen Jonas Müller fra Eisbären Berlin satte inn 3-2 for Tyskland med en iskald avslutning da det bare gjensto litt over tre minutter igjen av tredje periode.

- Hva er det som skjer? Det er helt utrolig. Og for et mål de scorer også, Han er iskald der, og det er ikke helt overbevisende keeeperspill der heller, kommenterte Eurosport-ekspert Espen «Shampo» Knutsen.

Det var ikke noe å si på spenningen i finalen, der tyskerne nok en gang gikk fryktløst til verks mot en antatt langt bedre motstander.

OAR hadde som ventet mest overtak i banespillet, men de strevde med å overliste Tyskland-keeper aus den Birken.

Med mindre en sju minutter igjen av periode tre scoret Nikita Gusev fra spiss vinkel med en velplassert skudd som gikk via nakken til Tysklands nevnte burvokter.

Men OL-finalen var ikke over der. Så langt derifra. Tyskerne gikk rett i angrep og jobbet fram en stor målsjanse, som Dominik Kahun satte i mål med største selvfølgelighet.

Ti sekunder

- Han får juble i ti sekunder. Herre min hatt for en hockeymatch! utbrøt kommentator Jørgen Klem i Eurosports sending da.

Det var atskillig mer dramatikk i vente.

For den norske OL-delegasjonens del var den totale medaljestatistikken kanskje vel så interessant som finalen.

Ved et senasjonelt tysk ishockeygull ville det bli umulig for Norge å ta seg forbi Tyskland og tilbake opp på toppen, uansett utfall for Marit Bjørgen og de øvrige nordmennene på 30-kilometeren i langrenn.

Les mer: Denne triumfen sendte Tyskland forbi Norge

OAR tok ledelsen med bare et halvsekund igjen av den første perioden. Samtlige tyske spillere ble hengende etter da de hadde feilet med å få pucken ut av egen sone.

Det straffet seg da Nikita Gusev spilte opp Vjatsjeslav Vojnov i perfekt skuddposisjon fra baksida av det tyske målet. Vojnov gjorde ingen feil, og hamret pucken opp i nettet over skulderen til Danny van den Birken.

Sistnevnte hadde holdt kampen målløs, blant annet med en strålende dobbeltredning på to klare målsjanser til russerne.

Strevsom første halvdel

Tyskland hadde knapt nok skapt noe som helst da Felix Schütz viste at også hadde skyts å komme med. Halvveis i kampen, slengte en backhand mot OARs mål fra spiss vinkel.

Avslutningen traff målvakt Vasili Kosjetsjkin på siden av kroppen, før den ellers solide burvokteren til Metallurg Magnitogorsk styrte pucken inn i eget mål med armen.

- En skikkelig tabbe av Kosjetsjkin, beskrev «Shampo».

OAR fikk muligheten i et overtallsspill bare sekunder senere, men klarte ikke å benytte seg av det.

Den tredje perioden ble langt mer jevnspilt og eskalerte fullstendig med fire mål i sluttminuttene. Resten av denne utrolige OL-historien er allerede beskrevet.