Sverre Lunde Pedersen var Norges fremste håp på 1500 meter på skøyter i OL tirsdag, men flere uhell blant de norske gjorde dessverre at ingen av dem fullførte nær seierspallen på distansen.

Pedersen gikk i siste par mot Joey Mantia fra USA. Han var i ferd med å gå mot et nytt palløp da et feilskjær ødela konkurransen helt.

- Det var jævlig kjipt, rett og slett. Jeg var på god vei mot medalje, og jeg lå jo også godt an, men jeg mistet all farten i den svingen der. Utrolig kjipt. Men sånn er det. Det er små marginer, og man må ha full klaff, påpeker Pedersen i et intervju med Eurosport.

Bronsevinneren fra 5000-meteren mistet for mye fart i neste siste sving. Bergenseren var dermed sjanseløs på holde seg foran både Mantia og en rekke øvrige konkurrenter.

Lå foran

- Sverre leder på sølvmedaljevinneren etter 1100 meter. Når vi kjenner sisterundene til Sverre, så var det faktisk sånn at han datt fra sølvet i dag. Det er bittert, oppsummerer Eurosports skøyteekspert Mikael Flygind Larsen.

Selv om Pedersen ikke faktisk var nede i isen, var 25-åringen nesten helt ute av balanse da løpet hans ble spolert.

Klubbkompisen Sindre Henriksen endte som beste nordmann med 1.45,64 på sjuendeplass, mens Pedersen bare ble nummer ni med 1.46,12.

Kjeld Nuis fra Nederland vant et suverent OL-gull foran landsmann Patrick Roest. Unggutten Kim Min-seok (18) fra Sør-Korea gikk inn til en populær tredjeplass.

- Sprø is

Sindre Henriksens duell mot Vincent De Haître fra Canada i nest siste par ble noe mer positiv for norske tilhengere. Fana-løperen fikk ikke den beste starten, men fullførte på 1.45,64.

- Akkurat nå er jeg litt skuffet. Jeg følte jeg ikke fikk helt ut det jeg hadde inne i dag. På slutten var isen jæklig sprø. Jeg så det var flere som sleit, poengterer Henriksen overfor Eurosport.

- Men, herregud, dette er mitt første OL og sjuendeplass er dritbra. Det er bare det at jeg så muligheten, tilføyer han.

Norges tre utøvere på distansen, Allan Dahl Johansson, Sindre Henriksen og Sverre Lunde Pedersen var fordelt på de tre siste parløpene i konkurransen.

19 år gamle Johansson skulle bryne seg på en sterk motstander, Nederlands Koen Verweij. Sistnevnte mistet 1500-metergullet til Polens Zbigniew Bródka i forrige vinter-OL i Sotsji, med tre fattige tusendeler.

Løpet skulle vise seg å bli en kort opptreden for Johansson, som ble juniorverdensmester på distansen forrige sesong. Han falt dessverre allerede i andre sving, etter en veldig lovende åpning til ham å være. Heller ikke Verweij blandet seg inn i teten.

På topp tidlig

Resultatlista ble lenge toppet av Nederlands første mann i aksjon, Patrick Roest. Han gikk inn til 1.44,86 i fjerde par.

- Det der skal mange slite med å slå, konstaterte Flygind Larsen tidlig.

Den tidligere mellomdistansespesialisten hadde ordene sine i behold helt til Roests landsmann Kjeld Nuis klinte til i par nummer 14. Klokka viste 1.44,01 for Nuis i mål.

28-åringen lå nesten to sekunder foran Roest med en runde igjen, men sleit med å holde farta oppe på sisterunden.

Nuis, som vant gull på både 1500- og 1000-meteren under VM på enkeltdistanser i fjor, tok likevel førsteplassen til slutt. Dette var hans første OL-medalje i karrieren.