PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Ragnhild Mowinckel lå på fjerdeplass etter første omgang i OL-storslalåmen på torsdag, og kanskje var hun inspirert av utforguttas superinnsats tidligere på morgenkvisten.

For i andre omgang suste hun inn til en imponerende andreplass, og sørget med det for de norske alpintkvinnenes første OL-medalje siden Laila Schou Nilsens bronsemedalje i kombinasjonen i 1936 - og bare den andre medaljen noensinne for en norsk, kvinnelig alpinist.

Amerikanske Mikaela Shiffrin vant rennet, mens Federica Brignone fra Italia tok bronsen.

- Begynte nesten å grine

- Det går ikke an å beskrive det engang! Jeg skjønner det ikke, men samtidig er det så sjukt. Jeg har ikke ord til å beskrive det. Jeg er bare dritglad, sier den norske sølvjenta til Eurosport etter rennet.

Hun beskriver en følelsesmessig berg-og-dal-bane etter at medaljen er sikret.

- Det er så mye følelser. Jeg var så glad. Jeg begynte nesten å grine. Så går det opp igjen. Så begynner jeg å le igjen. Nei, det er så mye følelser, sier en strålende fornøyd Mowinckel.

- Det er litt berg-og-dal-bane. Så er det virkelig, så er det uvirkelig. Det må kanskje gå en times tid. Akkurat nå er det bare kaos, sier den lykkelige sølvvinneren.

- En festdag for alpinistene

- Sølv er som gull for Ragnhild Mowinckel i dag! utbrøt Eurosport-kommentator Håkon Bjercke da sølvmedaljen var et faktum.

- Du verden! Det er herlig å være norsk i Pyeongchang!

Også ekspertkommentator Tom Stiansen lot seg rive med av prestasjonen.

- For en festdag for alpinistene. Det er helt herlig. Og Ragnhild har blitt smittet av Aksel og Kjetil. Dette er rått. Helt rått, istemte han.

39 hundredeler fra gullet

Mowinckel kjørte svært godt i toppen av løypa i andre omgang, før det ble vanskeligere i midtpartiet. En god avslutning sørget imidlertid for at hun gikk inn i ledelsen. I mål var hun 19 hundredeler foran daværende leder av rennet, tyske Viktoria Rebensburg, og dermed måtte hun vente i spenning på de tre siste utøverne.

Først ut var Federica Brignone, som fulgte Mowinckel gjennom hele løypa, men la seg inn sju hundredeler bak den norske jenta. Dermed var medaljen til Mowinckel sikret, og det gjensto bare å se hva slags valør det skulle bli.

Mikaela Shiffrin fra USA kjørte inn til foreløpig ledelse, 39 hundredeler foran den norske jenta, før det hele skulle avgjøres med italienske Manuela Möllg.

Hun klarte ikke å levere, og kjørte inn til åttendeplass. Dermed kunne Mowinckel juble over en historisk god sølvmedalje.

- Veldig kult

Hun lå 55 hundredeler bak italienske Manuela Möllg etter første omgang.

- Her er det muligheter. Det er veldig kult. Jeg merket før start i dag at der OL, men jeg er veldig glad for at jeg klarte å holde meg og jeg kjører helt greit. Det er små ting jeg merker at det er unødvendig å gjøre. Nå er det bare å prøve en gang til, gi mer gass og la det gå litt mer renere. Da skal jeg bli fornøyd, sa Mowinckel til Eurosport før finaleomgangen.

Mikaela Shiffrin fra USA var nummer to, mens Federica Brignone fra Italia lå på plassen foran den norske stjernen.

Haver-Løseth skuffet

Nina Haver-Løseth skuffet litt i første omgang, og lå på 18.-plass før finaleomgangen. 28-åringen var mer aggressiv i finaleomgangen, men tapte en del tid nederst i løypa. Likevel kjørte hun inn til foreløpig ledelse, og til slutt endte Haver-Løvseth på 15.-plass.

Kristin Lysdahl lå på 21.-plass etter første omgang, og også hun avanserte tre plasser i andre omgang. I sitt første OL kom 21-åringen på 18.-plass.

Har du sett denne?