PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Ragnhild Mowinckel er i sitt livs beste form og kjempet om gullet gjennom hele løypa i onsdagens OL-utfor for kvinner.

I mål var kometen, smått sensasjonelt, bare ni hundredeler unna gullmedaljen. Fra før hadde 25-åringen sjetteplass som sitt beste resultat i utfor fra verdenscupen.

- Ragnhild Mowinckel, du kjører inn til sølv, men det er så godt som gull! utbrøt Eurosport-kommentator Håkon Bjercke da jenta fra Sportsklubben Rival kjørte i mål til nest beste tid.

Italias Sofia Goggia vant gullet i Jeongseon. Mowinckel var nesten fire tidelssekunder foran bronsevinner Lindsey Vonn fra USA.

- Du er utrolig! Du er i flyten, sa Goggia til Mowinckel da TV-kameraene fanget opp at de to ga hverandre en gratulasjonsklem.

Forbauselse

- Hva skjedde der, da? Jeg ble så overrasket, var Mowinckels egen kommentar til Eurosport.

- Jeg var overrasket i storslalåm (sølv), men dette her … det er så utrolig kult. Det er det sykeste.

Mowinckel var Norges eneste utøver på start i OL-utforen. Hun tok også sølvet i storslalåm tidligere i lekene, noe som var Norges første OL-medalje i alpint for kvinner siden 1936.

Nå kan hun også skilte med å være tidenes norske vinterolympier i alpint for kvinner.

Mowinckel har tatt store steg i utfor denne vinteren. Før onsdagens suverne karrierebeste hadde hun fem plasseringer på topp ti, og tre sjetteplasser som beste resultater i disiplinen.

- Dette hadde jeg ikke drømt om. Utfor er det jeg har brukt lengst tid på å skjønne. Jeg har kjørt fart i mange år, men det har vært ting som har gjort at jeg ikke har vært komfortabel med det. De siste to årene har det skjedd ting, og stegene har kommet fort, sa Mowinckel.

Les også: Emosjonell Vonn med norsk hyllest etter OL-bronsen

Splittet favorittene

Molde-jenta startet med nummer 19 på brystet, og satte dermed ut i løypa litt etter de største favorittene.

Italienske Goggia vant både utfor og super-G i samme bakke under prøve-OL forrige vinter.

Goggia leder utforcupen denne sesongen, og var første av de virkelig store favorittene ut i løypa. 25-åringen slet med å få opp farten innledningsvis, men fikk opp hastigheten for alvor i nederste del.

Italieneren kjørte inn til en klar ledelse på startnummer fem.

- Hvis du vinner et utforgull med et halvsekund ned til Lindsey Vonn, da har du gjort mye riktig, påpekte Håkon Bjercke, riktignok en stund før Mowinckel hadde kjørt ned til sølv.

Nettopp Vonn fullførte det hun selv har beskrevet som hennes trolig siste OL-konkurranse med bronsen.

33-åringen med utrolige 81 verdenscupseirer i karrieren, der 42 av dem er vunnet i utfor, lå bak rivalen Goggia gjennom hele løypa.

Amerikaneren var hårfint foran Goggia på første mellomtid, men tapte litt tid hele veien derfra og ned til mål. Over mållinja skilte det 0,47 sekunder opp til bestetida. Etter Vonn var det bare Ragnhild Mowinckel som truet de to største favorittene. Og det endte altså med nok en medalje.

Les også: Halfvarsson er lei av den norske nasjonalsangen

Roser Norge

Etter bronsemedaljen skrøt Vonn uhemmet av Norge.

Da den amerikanske superstjernen møtte til pressekonferanse etter rennet, ble den norske OL-suksessen et tema. Mowinckels sølvmedalje var Norges sjette alpinmedalje i lekene. En amerikansk journalist ville høre Vonns syn på medaljefangsten og fikk et langt svar.

- De er rett og slett veldig gode skikjørere. Aksel og Jansrud er fantastiske. De er som Aamodt og Kjus. Norge har produsert mange fantastiske alpinister i løpet av årene, sa Vonn.

Bronsevinneren var ikke like overrasket over sølvmedaljen til Ragnhild Mowinckel som Molde-jenta selv.

- Jeg visste at Ragnhild ville bli god i dette OL. Hun kom hit med noen pallplasseringer og ble nummer to i storslalåm. Da jeg så hun kastet seg ut i løypa i dag, skjønte jeg at hun ville slå meg, sa Vonn.

OL-sølv i storslalåm

Mowinckel fulgte altså opp sølvmedaljen fra storslalåmrennet med en ny sølvmedalje onsdag. Etter den første sølvmedaljen beskrev hun det som en følelsesmessig berg-og-dal-bane

- Det er så mye følelser. Jeg var så glad. Jeg begynte nesten å grine. Så går det opp igjen. Så begynner jeg å le igjen. Nei, det er så mye følelser, sa en strålende fornøyd Mowinckel etter storslalåmrennet.

- Det er litt berg-og-dal-bane. Så er det virkelig, så er det uvirkelig. Det må kanskje gå en times tid. Akkurat nå er det bare kaos, fortsatte hun.