PYEONGCHANG (Nettavisen): Det norske laget var i en klasse for seg selv da de hoppet seg til historiens første norske OL-gull i laghopping mandag.

Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang og Robert Johansson leverte alle gode hopp som var nok til at de vant med god margin ned til Tyskland på andreplass og Polen på tredje.

Etter konkurransen er det imidlertid vel så mye snakk om det norske støtteapparatet som de norske hopperne. Med østerrikeren Alexander Stöckl i spissen har Norge på de siste årene sikret seg flere VM-gull, verdenscupseiere, verdensrekorder og nå OL-gull.

Schlierenzauer har sett Norges forvandling

En som har observert Norges forvandling fra sidelinjen er en av historiens mest suksessrike hoppere Gregor Schlierenzauer.

Han er ikke i tvil om at landsmann Stöckl er en av hovedårsakene til at Norge som hoppnasjon har løftet seg.

- Han var min trener da jeg var ung. Jeg synes han er den som har en klar visjon og tydelig tanke om hvordan ting skal være. Alle hoppere i Norge følger den tanken og øver med utgangspunkt hans visjon. Man kan se det på Maren Lundby, man kan se det på yngre hoppere og man kan se det på de beste hopperne. Det fungerer, sier Schlierenzauer til Nettavisen.

Mens Norge har hatt et fantastisk OL i hoppbakken med totalt to gull, ett sølv og to bronse, reiser Østerrike igjen uten en eneste medalje. Mandag ble Schlierenzauer og hans lagkamerater nummer fire i lagkonkurransen - over 120 poeng bak Norge.

- Norge er veldig gode. De har best teknikk i verden. De har veldig bra utstyr. De har en utrolig visjon. De har gode lagspillere. Alt i alt er de det beste laget. Ikke bare i dag, men gjennom hele sesongen. Gratulerer til Alexander Stöckl og hele laget. Det er kult for dem. For oss er det veldig skuffende. Sånn er sporten, sier Schlierenzauer.

- Jeg kan ikke svare på spørsmålet

Presset på trener østerrikernes trener Heinz Kuttin var allerede stort før lekene i Sør-Korea, og det blir utvilsomt ikke noe mindre etter fiaskoen i OL.

Østerrike har tidligere ønsket å hente hjem Stöckl og det er trygt å si at Norges landslagstrener ikke har blitt noe mindre attraktiv med tanke på suksessen han har hatt de seneste årene.

Schlierenzauer blir imidlertid langt mindre snakkesalig når Nettavisen spør om han håper at Stöckl kommer hjem og igjen får orden på østerriksk hoppsport.

- Det er ikke min jobb.

- Men hvis du kunne ha valgt selv?

- Jeg kan ikke svare på det spørsmålet. Beklager, sier Schlierenzauer før han går videre.

Kontrakt frem til 2022

Til tross for all suksessen han har opplevd til nå i Norge, virker Stöckl ikke å ha noen planer om å flytte tilbake til Østerrike helt ennå.

Tidligere i vinter signerte han en ny avtale som strekker seg til 2022. Den avtalen lover han å fullføre.

- Ja, selvfølgelig. Jeg har underskrevet på den. De må holde ut med meg i fire år til, sier Stöckl til Nettavisen.

Han er rørt når han snakker med norsk presse på sletten ved hoppbakken i Pyeongchang. Selv om mye av fokuset blir på ham, er han mer interessert i å snakke om hele laget.

- Jeg er bare den som står og vinker med flagget.

- Jeg prøver bare å komme med min kompetanse og gi råd til alle som er rundt. Jeg prøver å la folk vokse. Vi står sammen som et ekstremt sterkt lag i trenerteamet og støtteapparatet. Det er mange som har utviklet seg ekstremt med tanke på kompetanse og ansvar. Det fører til at vi er sterkere enn mange andre, og så har vi utøvere som er helt fantastiske, forklarer østerrikeren.

Hylles av de norske hopperne

Også de norske hopperne skryter av lagfølelsen og samholdet på laget. Samtidig legger ingen av dem skjul på at Stöckl har hatt en stor betydning for deres suksess.

Både Forfang og Tande vil imidlertid trekke frem samtalepartneren og medmenneske Alexander Stöckl som treneren.

- Vi har begynt å få ekstremt bra kjemi med tanke på hvordan vi prater teknikk og hvordan vi jobber sammen. Han er en ekstremt god personkjenner og er veldig flink til å lese situasjoner man er i. Han kommer ofte med ekstremt gode råd, sier Tande til Nettavisen.

- Vi vet selvfølgelig at hans hoppfilosofi er noe som fungerer for oss, men jeg tror den andre delen han gjør av jobben med måten han prater med oss utøvere på er kanskje hans sterkeste del, forklarer Tande.

Han får støtte av lagkamerat Forfang.

- Han har vært veldig viktig. Det var han som først kom med en felles forståelse for hvordan vi skal utøve skihopping. I tillegg er han utrolig flink til å se menneskene og personen. Han har etter hvert blitt en veldig god samtalepartner for veldig mange av oss, sier Forang til Nettavisen.

- Det er godt å ha den tryggheten. Han er autoritær når han trenger å være det og så er han en del av gjengen ellers. Jeg tor det er litt det som er hemmeligheten hans. Han er utrolig flink til å ta vare på oss, forklarer Forfang.

Hopperne er nå ferdig med deres siste konkurranse i Pyeongchang-OL. Nå blir det «fylla»for det norske hopplandslaget, ifølge Stöckl, før Raw Air er neste høydepunkt på kalenderen neste måned.