Norge tok gull på lagtempo i skøyter i Pyeongchang. De kom i mål på 3.37,31 og slo Sør-Korea med 1.21 sekund i finalen.

Med Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko på laget, var det ingen som kunne matche nordmennene.

- Sør-Korea presterer godt, de også. Men Norge er altså i egen klasse, kommenterte Eurosport-ekspert Mikael Flygind Larsen etter finalen.

Dermed sikret skøyteherrene Norges 13. OL-gull i Pyeongchang - noe som er tangering av bestenoteringen fra OL i Salt Lake City i 2002.

Bøkko erstattet Sindre Henriksen på det norske laget, onsdag, etter at sistnevnte hadde en svært tung dag i kvartfinalen. Henriksen mottar også gull sammen med de tre andre løperne.

Sør-Korea tok sølvet og Nederland tok bronsen på distansen.

LES OGSÅ: Klæbo overrasket alle: - Smack, smack, så er de borte

- Sjukt

De fire gullvinnerne smilte fra øre til øre etter gull-løpet.

- Det er sjukt. Det har ikke helt gått opp enda. Jeg måtte sjekke tiden en tre-fire ganger før jeg turte å juble, sier Bøkko til Eurosport etter gullet var sikret.

Bøkko fikk et lite feilskjær i siste sving, og fikk det norske folk til å holde pusten. Heldigvis gikk det fint, og Norge gikk inn til gull.

- Det var så stille, så da skjønte jeg vi ledet. Da la jeg inn litt sånn for å skaffe litt drama, da, sier Bøkko til Eurosport med et glimt i øyet.

Slo endelig Kramer

Bøkko har hele karrieren havnet i skyggen av Sven Kramer fra Nederland. Han forteller at det smaker ekstra godt å kunne sette hollenderen på plass.

- Det er litt spesielt og gøy å kikke ned på Sven Kramer fra pallen. Jeg har jobbet mot dette i veldig, veldig mange år. Å gjøre det på lagtempo i OL sammen med tre lagkompiser - det kan ikke bli så veldig mye bedre.

En snap endret alt

31-åringen fra Hol la skøytene på hylla i 2016, men valgte å gjøre comeback allerede året etter. Til Eurosport røper han at en snap fra en tidligere lagkamerat var det som endret alt.

- Det var etter et løp i fjor at disse guttene ikke var helt fornøyde. Da sendte Simen en snap og sa at jeg bare måtte finne fram skøytene igjen. Jeg angrer ikke på det nå, røper Bøkko.

Han har hatt en trøblete periode, også etter comebacket, men føler at han nå endelig kan si at det har vært verdt slitet.

- Jeg brakk beinet i tillegg, så det har vært en lang vei. Det hjelper å være en del av laget. Det er litt rart å tenke på at det har gått bra. Jeg lå på Ullevål med brukket ankel i fjor. Da så jeg ikke så lyst på det, innrømmer Bøkko.

Olympisk rekord

I semifinalen slo de norske herrene gullfavoritt Nederland. Med ny olympisk rekord ble de klare for finale. Den nye rekorden lyder på 3.37,08 minutter. Dette var 63 hundredeler foran den tidligere rekorden i øvelsen.

Norge var solide 1,38 sekunder foran Nederland. Sør Korea, på sin side, slo New Zealand på vei til finalen.

Nederland sikret bronsen med seier mot New Zealand i bronsefinalen.

Japan vant for kvinnene

På kvinnesiden vant Japan finalen mot Nederland. Også Japan satt ny olympisk rekord, med tiden 2.53,89. Kvinnene går seks runder, mot herrenes åtte runder.

USA sikret bronsen etter å ha slått Canada i bronsefinalen.