PYEONGCHANG / OSLO (Nettavisen): Det svenske landslaget, Sveriges olympiske komité (SOK), og Det internasjonale skiforbundet (FIS) slår knallhardt tilbake mot SVT i et åpent brev onsdag.

I brevet tas det et oppgjør med påstandene i Uppdrag Granskning-dokumentaren «OL - et urent spill» der det blant annet hevdes at to svenske utøvere hadde uregelmessige blodverdier i perioden 2001-2010.

I dokumentaren kommer det frem at totalt 10.000 dopingprøver avslører mistenkelig høye blodverdier hos blant andre medaljevinnere i VM og OL. SVT har fått tilgang til Det internasjonale skiforbundets (FIS) database med blodverdier fra over 2000 utøvere. Testene er gjort mellom 2001 og 2010.

Brevet kan leses i sin helhet på nettsidene til det svenske skiforbundet

Dokumentaren slår fast med 99,99 prosent sannsynlighet at en mannlig utøver i perioden 2001 til 2010 var dopet.

Reagerer kraftig

Sveriges skiforbund reagerer kraftig på påstandene i dokumentaren, og trekker frem at de har fått bekreftet av FIS at ingen svenske skiløpere er under mistanke for brudd på antidopingreglene i den nevnte perioden.

Overfor Expressen utdyper Sveriges landslagslege, Per Andersson, kritikken mot dokumentaren, og forklarer samtidig hvorfor de nå har valgt å gå ut med et åpent brev.

- Vi trenger å forklare det svenske folk på alle mulige måter hvordan det virkelig er, sier Andersson til avisen.

- Og det gjør ikke Uppdrag Granskning?

- Nei. De anklager to løpere på helt feilaktig grunnlag. Det er uhørt mange brister i argumentene de benytter seg av. Det er lenge siden jeg har vært så opprørt som jeg har vært de siste dagene, sier han.

Får støtte

Andersson betegner SVT-dokumentaren som «useriøs journalistikk», og forteller videre at han i samarbeid med FIS har brukt de siste dagene til å granske blodverdiene til svenske utøvere.

Andersson får støtte av FIS' antidopingekspert, Rasmus Damsgaard, som betegner dokumentaren som «rent bedrageri».

- De sier at de har bevis, men de har ingen bevis. Det er en ren bløff, sier Damsgaard, og legger til at informasjonen i dokumentaren allerede har vært tilgjengelig i flere år. Damsgaard sier at dataene ble publisert i en antidopingrapport i 2008.

Journalist i Uppdrag Granskning, Magnus Svenungsson, forteller til Expressen at databasen de har fått tilgang til, er helt ny. Han føler seg også trygg på at informasjonen som presenteres i dokumentaren, er korrekt.

Tre norske utøvere trekkes frem

I onsdagens episode av Uppdrag Granskning hevdes det at tre norske skiløpere er mistenkt for doping eller har sannsynligvis vært dopet, melder ABC Nyheter.

Norges landslagssjef, Vidar Løfshus, slo denne uken tilbake mot påstandene om at norsk langrenn har noe å skjule. Påstandene har blant annet blitt fremmet av SVT-journalisten Hasse Svens.

- Han er klin gæren, spør du meg, så det har jeg egentlig ingen kommentar til. Han tar vi ikke på alvor, sier Løfshus til Nettavisen og rister på hodet.

Svens er overbevist om at norske langrennsløpere, spesielt på 90-tallet, har dopet seg og er ikke overrasket over at Løfshus' benekter juks i norsk langrenn.

- Det er klart at Løfshus vil bortforklare våre nye avsløringer. Det er jobben hans. Hvorfor kommer ikke det norske skiforbundet med de bevisene de har lovet? sier Svens til Nettavisen.

- Jeg vet at det norske skiforbundet har tusentalls blodverdier, men det eneste de har våget å vise oss er noen uskyldige og uinteressante blodverdier som har blitt tatt fra løperne om sommeren, sier SVT-journalisten videre.

Tror varsler vil stå frem

Svens sier at blodverdiene tyder på at 40 prosent av medaljevinnerne mellom 2001 og i dag, er vunnet av utøvere som har blodverdier som tyder på doping.

- Jeg og våre eksperter, som har analysert blodverdiene, er helt overbevist om at også norske skiløpere har vært dopet. Verst var naturligvis de blodverdiene vi har sett på 90-tallet, men fremdeles er dopingproblemet omfattende, mener Svens.

Dopingjournalisten tror det er et spørsmål om tid før en norsk varsler står fram og forteller om dopingbruk.

- Noen kommer til å ville avsløre det. Det finnes folk med dårlig samvittighet og en lengsel etter å fortelle sannheten. Jeg er sikker på at noen kommer til å prate. Det kan bli en skiløper eller noen andre. Sannheten kommer alltid fram, sier Svens til finske Iltalehti.