PYEONGCHANG (Nettavisen): Hopperen med den etter hvert kjente barten kunne lørdag ettermiddag norsk tid juble for OL-bronse i normalbakkerenne i Pyeongchang.

Etter rennet kunne imidlertid landslagstrener Alexander Stöckl avsløre til Nettavisen at Johansson var nær med å ikke komme med til OL i det hele tatt.

Unggutten Marius Lindvik imponerte nemlig stort i verdenscupen i Zakopane i dagene før det endelige OL-uttaket, mens Johansson slet.

- Stod mellom Robert og Lindvik

Derfor synes østerrikeren det var ekstra gledelig å se Johannson på pallen.

- Det som er morsomt er at i Zakopane stod vi og diskuterte hvem vi skulle ta med til OL. Da stod det mellom Robert og Lindvik. Vi valgte Robert, og nå er det han som tar medalje, sier Stöckl til Nettavisen.

Han forteller at han og resten av landslagsledelsen diskuterte lenge hvem de skulle ta med til Sør-Korea.

- Han hoppet dårlig. Spesielt i Zakopane. Men så vet vi at den bakken er litt spesiell. Den har en spesiell overgang mot hoppkanten. Vi hadde sett han hoppe ekstremt bra tidligere og vi kjenner hans potensial. Vi visste at det var sjanse for oppdrift her, og der er han veldig god. Det var grunnen til at vi til slutt tok ham med, forklarer Stöckl.

- Det var en lang prat. Det var ganske «close», sier Stöckl om de avgjørende samtalene.

Johansson: - Zakopane var jævlig

Robert Johansson legger ikke skjul på at han var stresset i dagene før OL-uttaket, men forteller at han heller forsøkte å fokusere på det han kunne gjøre noe med.

- Zakopane var helt jævlig for min del. Jeg var på en måte ikke helt kompis med Zakopane. Jeg fikk ikke helt til den bakken. Likevel kom jeg ut av den helgen med en 12. plass. Etter det dro jeg til Willingen og ble 8 og 4. Nå klatrer jeg på pallen i OL. Det er veldig deilig, sier Johansson til Nettavisen.

Han forteller at han ikke tok del i de avgjørende uttaksdiskusjonene, men er selvfølgelig glad for den endelige avgjørelsen om å ta ham med.

- Jeg var ikke med på de møtene. Planen min har vært å forberede meg godt til OL. Det vet jeg selv at jeg har gjort. Å få litt usikkerhet rundt Zakopane gjorde kanskje meg bare enda mer skjerpet og klar til å vise hva som bor i meg. Etter det har jeg hoppet bare bedre og bedre. Det viser seg her i dag, synes jeg, sier Johansson.

Sterk norsk dag

Lørdag ble en knallsterk norsk dag i hoppbakken. Med sølv til Johann André Forfang og bronse til Johansson fortsatte den norske medaljefangsten for fullt.

Forfang lå på andreplass etter første omgang av normalbakkerennet i Pyeongchang-OL og hadde dermed et svært godt utgangspunkt før finaleomgangen.

Der leverte han et nytt godt hopp. Når Johansson også imponerte, og i tillegg polakkene Kamil Stoch og Stefan Hula skuffet i finaleomgangen, var det duket for norsk medaljejubel.