Tyskland er meget oppsiktsvekkende videre til finale i OLs ishockeyturnering. Det ble klart etter at laget slo stormakten Canada i fredagens semifinale.

Nå venter det utrolig nok finale mot de russiske deltakerne og OAR. Tyskland er det samme laget som måtte ha straffeslag for å slå Norge i OLs innledende kamper.

I sluttspillet har de fulgt opp med å slå både Sverige og Canada, etter først og ha sendt Sveits ut i omspillet om kvartfinaleplass.

- Dette her er helt vilt. Det er fortjent at de går til finalen også, konstaterte TVNorge-ekspert Espen «Shampo» Knutsen da bragden var et faktum.

Knutsen påpekte at de tyske spillerne traff målstengene flere ganger utenom scoringene. Canada vant skuddstatistikken 31-15, men lå i realiteten bakpå i store deler av semifinalen etter en meget svak start.

- Sølvet er uansett sikret. Vi har tatt en medalje. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er sinnssykt at jeg har fått oppleve dette, sa tyskernes målvakt Danny aus den Birken til DPA.

Marerittperiode

Tyskland tok ledelsen i overtall fem mot tre etter knappe 15 minutters spilletid. Målscorer var den canadiskfødte senteren Brooks Macek.

0-1 etter de første 20 minuttene skulle vise seg å bli langt, langt verre for pressede canadiere.

Matthias Plachta doblet ledelsen etter flott angresspill, og Frank Mauer sørget for tyskernes tredje scoring før det var spilt sju minutter av andre periode.

Gilbert Brulet dundret inn en redusering like etterpå, men Tyskland og Patrick Hager svarte med styre inn 4-1. Canada-målvakt Kevin Poulin hadde på det tidspunktet sluppet inn fire av ni skudd mot mål.

Frustrasjonen bare spredte seg videre da målscorer Brulet fulgte opp å takle tilsiktet mot hodet til David Wolf.

For den manøveren ble Brulet sendt av isen med matchstraff, mens Canada måtte spille nye fem minutter i undertall.

- Det er håpløst, var den klare dommen fra «Shampo» om den høye taklingen.

Bare tilfeldigheter og små marginer gjorde at ikke tyskerne satte inn sitt femte mål før midtperioden var omme. Først smalt pucken i stolpen og spratt ut på baksiden av Kevin Poulin.

I midtperiodens siste sekund skjøt Yannic Seidenberg i tverrliggeren og ned i atter et overtallsspill. Tyskland var en hårsbredd fra 5-1 der.

Comeback

Det virket som trener Willie Desjardins fikk satt en effektiv stopper for det svake spillet og alle utvisningene til Canada i pausen før tredje periode.

Mat Robinson reduserte til 2-4 knappe tre minutter ut i den perioden. Og da tyskerne og Plachta pådro seg en utvisning med litt over ti minutter, igjen brukte Canada overtallet godt.

Derek Roy var målscorer da storfavoritten kortet ned forspranget ytterligere til ett mål.

Men Tyskland hadde også en stor mulighet inne imellom reduseringene. Dominik Kahun fikk sjansen på straffeslag, men rotet det helt til og tapte duellen mot Poulin.

Det var fortsatt rikelig med tid igjen å sikre seg spilleforlengelse. Nerven og spenningen i oppgjøret var på topp, noe som så ut til å prege begge lags spillere. Canada og Desjardins tok ut Poulin tidlig, men klarte ikke å trykke inn flere mål bak Danny aus den Birken.

OAR tok seg også til finale tidligere fredag med komfortable 3-0 over Tsjekkia. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk sto for målene. Det siste ble satt i tomt bur helt på tampen.

Det russiske mannskapet, som har klart flest stjernenavn i troppen i disse lekene, var pekt ut som den største favoritten på forhånd.

Nå blir det finale mot OLs store overraskelse Tyskland.