Ny by, ny klubb og ny trener. Ola Solbakken er på vei til å etablere seg i den italienske hovedstaden etter overgangen fra Bodø/Glimt 1. januar. I Roma opplever trønderen en totalt ny hverdag.

– Absolutt alt er nytt. Jeg har prøvd å planlegge litt, men har aldri vært i en slik situasjon før. Det var umulig å forberede seg, innleder Solbakken til Nettavisen om det som møtte han i Roma.

24-åringen forteller om svært intensive dager i sin nye klubb. En hel mengde nye inntrykk og rutiner tar på, i tillegg til språkkurs flere ganger i uken. Attpåtil er han på vei inn i nytt hus i Italia. Riktignok har samboeren fått hovedansvaret for det prosjektet, men fotballproffen forteller at han også må bidra på hjemmebane etter trening.

– Det har gått fint, men det er også slitsomt. Ingenting her er likt Norge og Glimt, forklarer han videre.

– Hadde ikke forventet spilletid allerede

På banen har han også omsider kommet i gang. To korte innhopp mot Fiorentina og Spezia, begge 2-0-seiere, har gjort Solbakken varm i trøya.

– Jeg hadde ikke forventet spilletid allerede. At han setter meg inn foran andre er positivt, sier Solbakken.

I Roma har de uttrykt at de vil gi den norske landslagsvingen tid til å tilpasse seg. Den nye treningshverdagen og det nye språket tar tid å venne seg til.

Peiling på fotball? Her kan du teste deg:

– Man vil spille mest mulig, men jeg jobber hardt og skal være tålmodig, forklarer han og åpner litt opp om beskjedene han har fått fra José Mourinho.

– Han vil være forsiktig med tanke på at jeg ikke trente med klubb i seks uker før jeg kom hit. Han har ikke sett på meg som aktuell for mer enn 20–25 minutter nå i starten. De vil bruke litt tid på å bygge meg opp, men han føler at jeg kan bidra med noe allerede.

Skryter av Mourinho: – Veldig varm, hyggelig og snill

Solbakken forteller at han har fått et veldig godt inntrykk av sin nye sjef.

– Han er veldig varm, hyggelig og snill. Han bryr seg om deg og alt rundt deg, forteller han om mennesket Mourinho.

– Taktisk er han som han fremstår. Det viktigste er tre poeng. Hvordan det gjøres er ikke det viktigste, så kommer det andre etterpå. Det er laget som er i fokus. Han bruker meg på banen hvis jeg fortjener det. Om han ikke synes jeg er god nok så gir han blanke i det, sier Solbakken om portugiseren.

Les også: Matteus (14) følges av titusenvis i sosiale medier – foreldrene har måttet sette ned foten

Det er lett å tenke seg til at det er noe annet enn Solbakken har vært vant til. Utviklingsfokuset i Glimt står muligens noe i kontrast til det tøffe resultatpresset som trumfer alt i Roma.

– Det er veldig forskjell fra det jeg er vant til, men jeg liker det og det er artig, sier han.

– Helt ekstremt

Selv om mye er nytt og uvant er det som skjer på treningsfeltet i hvert fall ganske likt for de fleste fotballspillere. Solbakken forteller likevel at han må være påskrudd til enhver tid og at han har hatt fokus på å gjøre et best mulig førsteinntrykk.

Men det som skjer under kamper og i hverdagen utenfor treningsanlegget kan ikke sammenlignes med noe han har opplevd tidligere.

– Det er helt ekstremt, påpeker han før han fortsetter:

– Det er mer enn hva jeg trodde. Interessen er enorm og det er ikke bare fra barn og unge. Det er mye voksne menn i 30-40-årene og oppover som er veldig lidenskapelige, forklarer han.

Han trekker også fram noe han opplevde nylig.

– Vi var på en middag med supportere. Det var rundt 500 stykker der og det var ikke plass til flere. Det sto voksne damer over 60 år og sang for full hals og tok helt av.

– Får ikke gå i fred

I gatene i Roma merker Solbakken at han er en del av en enorm klubb som betyr mye for veldig mange.

– Jeg får ikke gå i fred på butikken. Jeg var kanskje et kjent ansikt i Bodø, men her er det hakket mer spesielt. Jeg synes fortsatt det er rart og skjønner ikke helt at jeg er så interessant.

Også stemningen på klubbens hjemmebane Stadio Olimpico har allerede satt spor.

– Man gleder seg ekstra til hjemmekampene og man skjønner mer hvor stor forskjell det er på hjemme- og bortebane. Det er så gode fans her i Roma og det er ikke bare kjernen av fansen, men absolutt alle. Det er en stor fordel på for oss, forklarer trønderen engasjert.

Les også: Viaplay fnyser av kritikken: – Det blir skivebom

Kommende helg venter imidlertid serieleder Napoli i en knalltøff bortekamp.

– Det blir en tøff kamp og de er ekstremt sterke hjemme. Men resultatmessig har vi vært bedre enn dem etter nyttår, sier Solbakken før møtet med landslagskollegaen Leo Østigård.

Roma ligger på 5. plass 13 poeng bak Napoli. Opp til AC Milan på 2. plass skiller det kun ett poeng.