RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olympiatoppen trenger 100 mill.

(foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Olympiatoppen trenger 100 millioner i året for at norsk toppidrett ikke skal sakke akterut.

Toppidrettssjef Jarle Aambø måtte i fjor kutte Olympiatoppen-budsjettet fra 92 til 61 millioner kroner.

Aambø mener imidlertid Olympiatoppen må opp på 100 årlige toppidrettsmillioner for at Norge skal henge med internasjonalt.

- Vår generelle OL-ambisjon er å være verdens beste vinteridrettsnasjon, og å være blant de tre beste i Europa når vi ser vinter- og sommerlekene under ett. For å opprettholde dagens norske nivå trenger vi 30-40 millioner mer enn det Olympiatoppen har å rutte med nå, sier toppidrettssjefen til TV 2 Nettavisen.

Budsjett på 70 mill.
I år styrer han et budsjett på vel 70 millioner kroner, og tror på ytterligere 30 millioner i løpet av et par år. Pengene skal komme fra blant annet økte markedsinntekter.

- Som en konsekvens av den økonomiske situasjonen i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité har både særforbundene og Olympiatoppen måtte kutte i utgiftene. Det slår kanskje ikke ut med en gang, men over tid vil det få konsekvenser. Vi har blant annet måtte nedprioritere den regionale satsningen og jobbingen opp mot de yngste talentene, sier Aambø.

- Vi har også måtet kutte i prosjektstøtte til særidrettene, noe som har gått utover driften og gjennomføringen av toppidrettssatsningen til flere særforbund.

Betaler for Athen-OL i år
Aambø må benytte vel 14 millioner fra årets budsjett til å dekke utgiftene knyttet til fjorårets Athen-OL. Dermed blir det mindre å bruke i 2005, året før Torino-OL.

- Vi er fortsatt inne i en tøff periode for å komme a jour med kostnadene. Det påvirker forholdet til særidrettene, for det er stort sett dit alle ressursene går.

Budsjettet for Torino-lekene med forberedelser lyder på 16 millioner. Innen den tid skal et utvalg se på den fremtidige organiseringen av Olympiatoppen.

Utvalg vurderer Olympiatoppen
- Idrettsstyret har nedsatt et utvalg som vurderer vår fremtid og rolle, noe som er godt timet med tanke på lederskiftet her i fjor og nedskjæringene i ressursbruken, sier Jarle Aambø.

Toppidrettssjefen forteller at utvalget konkluderer senere i høst, og at det er sentralt at Olympiatoppens forhold til særforbundene blir gått opp.

- Særidrettene er våre eiere, og det er viktig med en avklaring og justering her. Olympiatoppen skal være fremtidsrettet og ha en solid forankring hos særforbundene. Og vår rolle og funksjon må forankres enda klarere hos de store særforbundene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere