*Nettavisen* Sport.

Olympiatoppen vil ikke diskutere hjertetesting

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Olympiatoppen ønsker foreløpig ikke å se på sine rutiner for hjerteundersøkelser av utøvere.

02.05.12 16:46

Svømmeren Alexander Dale Oen (26) døde brått og uventet under en treningsleir i USA mandag. Og selv om dødsårsaken ikke er helt klar, er det mye som tyder på at det var hjertet som sviktet.

I fotballen er hjerteundersøkelse et lisenskrav og inngår i den grunnleggende helsesjekken spillerne får.

Ønsker å bli testet igjen
Etter det tragiske dødsfallet til Alexander Dale Oen, ønsker nå Ruben Yttergård Jenssen på fotballandslaget en ny test.

- Det er noen år siden sist. Nå er det på tide at vi gjør det på nytt igjen, sier han til iTromsø.no.

Internasjonal forskning viser at toppidrettsutøvere er mer utsatt for å få hjertestans enn om de ikke hadde presset kroppen sin så langt. Én av 50.000 utøvere vil bli rammet av hjertestans ved trening eller fysisk aktivitet i over tre timer, viser en undersøkelse publisert i Journal of the American College of Cardiology.

Toppidrettsjef Jarle Aambø ønsker foreløpig ikke å redegjøre for hva Olympiatoppen tilbyr av hjerteundersøkelser for utøverne som er under deres vinger.

- Vi ønsker ikke å gå inn på det temaet eller den type debatt nå. Det avventer vi. I den grad noe skal sies der, er det vår sjefslege Roald Bahr som tar seg av det, sier han til Nettavisen.

Roald Bahr har ikke besvart Nettavisens henvendelser onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen

- Bør settes meri system
Seksjonsoverlege ved Sykehust Vestfold, hjertespesialist Kenneth Knutsen, etterlyser mer systematiske undersøkelser av norske toppidrettsfolk.

- Jeg mener at hjertescreening (spørreskjema, EKG og undersøkelse av kardiolog) av toppidrettsfolk i Norge bør settes mer i system. Dette selv om kapasiteten ikke er 100 prosent til stede. Slike undersøkelser vil ikke avdekke alt, men mye. Det er ikke vist særlig interesse for dette i Norge. Det bør tenkes mer i de baner. I Italia har de interessert seg mer, og de har et omfattende opplegg, sier han til NTB.

Alexander Dale Oen døde brått under treningsleir i Flagstaff i Arizona mandag kveld. Han ble funnet på badet på hotellrommet, og hjerte- og lungeredning ble forsøkt uten resultat.

26-åringen ble obdusert tirsdag, men de endelige konklusjonene derfra blir neppe klare før om flere uker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Lever på grensen
Lege Gard Gjerdalen har undersøkt 700 fotballspillere i de to øverste norske divisjonene. Han sier at det ofte er en kombinasjon av medfødte hjertefeil eller hjertesykdommer og aktivitet som er hovedårsaken til plutselig hjerterelatert død hos idrettsutøvere.

- Man lever litt på grensen som toppidrettsutøver med bruk av kroppen sin, nesten uavhengig av hvilken idrett man bedriver. Det øker risikoen for hjertedød om du har en medfødt lidelse sammenlignet med sjansen folk flest har, sier Gjerdalen til VG.

Flere norske utøvere har opplevde hjertestans. Brann-spiller Carl Erik Torp overlevde da han opplevde det under en tippeligakamp i fjor.

England ble nylig rystet av hjertestansen til Bolton-spilleren Fabrice Muamba, som heldigvis overlevde og ser ut til å klare seg bra. Verre gikk det for Livornos Piermario Morosini, som døde etter at hjertet stanset under en Serie B-kamp i Italia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.