RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiaksjoner i sju land etter mistanker om svindel i belgisk fotball


Brugge-trener Ivan Leko er pågrepet og skal avhøres i forbindelse med mulig svindel og kampfiksing i belgisk fotball. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Brugge-trener Ivan Leko er pågrepet og skal avhøres i forbindelse med mulig svindel og kampfiksing i belgisk fotball. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Mistanker om kampfiksing og juks med spilleroverganger i belgisk fotball har onsdag ført til 57 politirazziaer og pågripelser av flere fotballedere.

I Belgia har politiet slått til mot flere av landets største fotballklubber. Blant de pågrepne personene er tidligere Anderlecht-styreleder Herman Van Holsbeeck, nåværende Brugge-trener Ivan leko og fotballdommerne Bart Vertenten og Sebastien Delferiere, ifølge avisen Le Soir.

Også den kjente fotballagenten og tidligere sportssjef i Charleroi, Mogi Bayat, skal ha blitt arrestert. Ifølge avisen De Standaard er Bayat hovedmålet for politioperasjonen sammen med en annen agent og klubber de har gjort forretninger med.

Bayat var blant annet involvert i Brugges kjøp av Krépin Diatta fra Sarpsborg tidligere i år.

Ni klubber

Lokalene til Anderlecht, Brugge og Standard Liege og seks andre klubber skal ha blitt gjennomsøkt av politiet. Listen omfatter også Sander Berges klubb Genk og Sigurd Rosteds klubb Gent.

– Det nasjonale politiet har i dag gjennomført et søk hos RSC Anderlecht. Klubben samarbeider fullt ut (med politiet) og har ingen ytterligere kommentarer, skriver Anderlecht på sitt nettsted.

– Club Brugge er samarbeidsvillig og har ingenting å skjule, sier klubbleder Bart Verhaeghe i Brugge til belgiske VTM, ifølge NRK.

57 raid

Myndighetene i landet opplyser at det onsdag ettermiddag pågår 57 razziaer i sju europeiske land, ifølge nyhetsbyrået AP. 44 av disse finner sted i Belgia, mens de andre aksjonene skjer i Frankrike, Luxembourg, Kypros, Montenegro, Serbia og Makedonia.

– Et stort antall personer er blitt pågrepet og tatt inn til grundige avhør, uttaler påtalemyndigheten i Belgia, ifølge AFP.

Videre uttalte påtalemyndigheten at listen over mistenkte omfatter styremedlemmer i klubber, dommere, en tidligere advokat, et regnskapsfirma, gullsmedforretninger, trenere, journalister og mulige samarbeidspartnere.

Hvitvasking og kampfiksing

Onsdagens politiaksjon skjer ifølge De Standaard som en del av en større etterforskning av «økonomisk svindel og hvitvasking av penger i fotballverdenen».

Påtalemyndigheten i Belgia hevder å ha samlet bevis over et års tid som beviser at agenter har gjennomført mistenkelige pengeoverføringer. Det er også indikasjoner på manipulering av kamper, opplyses det.

Belgias justisminister Koen Geens har kommentert politiaksjonene via Twitter :

– Kampfiksing undergraver sportens integritet. Vi arbeider for en rettferdig sport.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere