START - LILLESTRØM 2-1:

Et omdiskutert straffespark var begynnelsen på Starts vending mot Lillestrøm da klubbene møttes til første kvalikoppgjør om retten til spill i Eliteserien neste år.

Kristiansand-klubben har med seg fordelen etter de første 90 minuttene etter å ha vunnet 2-1 i en thriller av en fotballlkamp.

Dermed endte heller ikke Tom Nordlies første kamp etter LSK-ansettelsen med seier for kanarifuglene. Klubben har nå spilt tolv strake kamper uten å vinne.

I 54. spilleminutt av den særdeles viktige kampen skulle dommer Trygve Kjensli havne i sentrum av begivenhetene da han dømte straffe til hjemmelaget.

Les mer: Son med drømmemål i Spurs-storseier: - Ufattelig

Et innlegg ble slått inn fra Starts venstreside og flere spillere gikk i bakken inne i LSK-feltet. Kjensli blåste i fløyta og pekte resolutt mot straffemerket. På TV-reprisene så det ut til at Start-spiss Martin Ramsland falt lett da han kom i kontakt med armene til LSK-midtstopper Tobias Salquist.

- Ser ut som overspill

- Salquist har en halv arm rundt Ramsland. Men jeg synes det er feil dømt av dommer Kjensli, kommenterte MAX-ekspert Bengt Eriksen.

- For meg ser det ut som overspill av Ramsland, tilføyde han noe seinere.

Les mer: Solskjær hylles etter enorm triumf mot byrivalen

Selv omtaler Salquist situasjonen og beslutningen til dommeren som en skandale.

- Han lener seg inn, og så kaster han seg ned. Jeg ser godt at jeg har en arm på skulderen hans. Men hvis du ikke kan ha kontakt så skal han dømme seks-sju straffer per kamp, sa dansken til MAX etter kampslutt.

- Man kan se hvordan han kaster seg. Er det meg som gjør dette, så skal jeg rive ham ned. Jeg er ikke i nærheten av det. Jeg står opp mot kroppen hans fordi han ikke skal ta den duellen. Jeg synes det er en skandale at han kan dømme det der, tilføyde Salquist.

Tomålshelt

Aron Sigurdarson var uansett sikker som banken fra straffemerket på Sør Arena og plasserte inn 1-1. Samme mann lurte inn sørlendingenes 2-1-scoring etter å ha lurt både Simen Rafn og Marko Maric med en avslutning i nærmeste hjørne.

Samme Maric måtte hente fram en meget viktig redning da Eman Markovic kom til en farlig avslutning fem minutter seinere. Sigurdarson misset seinere på en gigantsjanse til å sette inn sitt tredje mål da han svakt forsøkte å lobbe over LSK-målvakta.

Fredrik Krogstad kom nærmest en utligning for Lillestrøm i sluttminuttene, men forsøket fra midtbanespilleren smalt bare i den nærmeste stolpen før returen ble blokkert.

Alt dette skjedde etter en førsteomgang der Start begynte med å sette Lillestrøm under press, men uten å produsere det store målsjansene.

- Det var en prestasjon under det jeg hadde håpet på. Jeg hadde håpet vi skulle se ut i litt bedre forfatning offensivt. Men vi fikk oss med det bortemålet, og det kan bli veldig viktig, sa Tom Nordlie i intervju med MAX.

Temperatur

Etter rundt 25 minutters spill ble det mer høylytt både ute på banen og på tribunene blant dem med hjerte i Start. Hjemmelaget ropte på tilbakespill da ballen gikk fra foten til Salquist i løpsduell med Ramsland, og deretter inn i klypene til Maric.

- Det går an å kalle det der et tilbakespill. Men på en annen side så får Salquist et lite puff i ryggen også før ballen treffer venstrebeinet hans, påpekte ekspertkommentator Eriksen.

Like etterpå var det LSK som skulle få det særdeles viktige gjennombruddet som førte til scoring. Spydspiss Thomas Lehne Olsen fant en av trener Nordlies nye vinger i 4-3-3-systemet, Daniel Gustafsson, med en stikkpasning i bakrom.

Svensken sprintet inn fra høyreflanken med Start-backen Henrik Robstad litt på etterskudd. Deretter rundet Gustafsson keeper Jonas Deumeland, plasserte ballen forbi Robstads blokkeringsforsøk og presist tilbake mot det lengste hjørnet.

0-1 satt i nettet på Sør Arena mot spillets gang. Men måten Lillestrøm vant ballen på og angrep direkte i bakrom var nok helt etter trener Nordlies lærebok. Dessverre for gjestene skulle det ikke fortsette sånn.

Vinn eller forsvinn

I pausen uttalte LSK-treneren til Max at laget for ofte ble liggende med kantspillerne Gustafsson og Kristoffer Ødemarksbakken for høyt i banen. Nordlie etterlyste litt mer kynisme, men bemerket samtidig at gjestene fra Romerike fikk nok av rom å kontre i.

Det skulle ikke gå lang tid før vertene var à jour etter hvilen. Straffesparket som Sigurdarson sendte inn er allerede nevnt, og det samme er islendingens andre fulltreffer.

Med 2-1 i Kristiansand må LSK kort og godt vinne på Åråsen førstkommende onsdag. Lillestrøm har med seg et viktig bortemål og kan klare seg med 1-0.

På hjemmebane må Nordlies menn uansett sørge for den første seieren siden august dersom de skal forlenge tilværelsen i Eliteserien med enda et år.

Romerikingene har ikke rykket ned et nivå i seriesystemet siden 1966, og har spilt i Norges øverste divisjon siden 1976, lengst av samtlige klubber.