*Nettavisen* Sport.

Ønsker å skape sykkelsportens Champions League

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Dette er jeg er veldig positiv til, sier Mads Kaggestad om de mulige forandringene.

10.11.12 11:34

For et par år siden kom den tsjekkiske rikingen Zdenek Bakala inn som en reddende engel for det tradisjonsrike laget Omega Pharma-Quick Step.

Nå ønsker den pengesterke forretningsmannen å redde hele sykkelsporten. Derfor har han den siste tiden jobbet intensivt med et forslag som vil forandre sykkelsporten.

Tanken er at sykkelsporten skal inspireres av formel 1, tennis og fotball, og at det i den ånden skal dannes et slags Champions League for sykkelsporten.

- Det er en måte å reformere sporten på og dermed skape den mer attraktiv for både publikum og sponsorer, skal Bakala ha uttalt på et pressetreff.

En mellomting
Det er ikke første gang en slik tanke har blitt lansert i sykkelsporten. Da UCI under Hein Verbruggens ledelse innførte Pro Touren (senere World Tour) i 2003 var også tanken å samle alle de beste rytterne i alle de beste rittene.

Slik har det også blitt, men UCI har blitt kritisert for hvordan de driver systemet, blant annet måten de driver poengsystemet som avgjør hvilke lag som kvalifiserer seg for World Touren, og det har vært spekulert i om topplag ønsket å bryte med UCI og danne sitt eget styre av sporten.

Les også:Åtte lag vil ut av sykkelsporten

Nå ønsker Bakala og hans medspillere å finne en mellomløsning, hvor UCI etter rapportene skal ha sagt seg villig til å være en del av.

- Armstrong-saken var det som fikk begeret til å renne over. UCI er under enormt press for å bytte ut folk i ledelsen og Rabobank har trukket seg som sponsor. Situasjonen er så dramatisk at det er på tide å gjøre forandringer, sier Bakala.

Ønsker å ta tak i dopingproblemene
Tsjekkeren trekker frem tre punkter som blir viktige for å gjenoppbygge sporten og dens troverdighet.

For det første mener lageieren at dopingprosedyrene må gå raskere slik at vi slipper flere tilfeller som Contador, hvor rytterne ender med å sykle i lang tid etter at de har avlagt en positiv prøve, før de blir dømt.

For det andre mener han at hele anti-doping arbeidet må outsources til en uavhengig instans.

Det tredje punktet er å sikre langsiktighet i idretten. Han mener dagens poengsystem oppfordrer til kortsiktige løsninger, og at reglene må bli klarere og lettere å forstå.

- I dag er det økonomiske bildet til lagene ustabile. Det skal ikke være normalt at enkelte lag i november ikke vet hvordan de står neste år.

Som med dagens system er det tenkt at 18 lag skal være med i det gode selskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Salvatore Di Nolfi

Applauderer tiltaket
TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad synes det hele høres veldig spennende ut, da han blir fortalt om planene av procycling.no.

- At de har tenkt å få med UCI på dette synes jeg høres lovende ut. De planene som har vært om å utelate dem helt og skape to forskjellige verdener i sporten har vært urealistiske.

- Det er veldig positivt at det kommer ressurssterke personer utenfra som bryter opp litt gamle vaner i en veldig konservativ idrett. Når slike ting kommer frem er det virkelig noe å lytte til. Det fine med slike folk er også at det ofte er kort vei mellom handling og ord, sier en entusiastisk Kaggestad til procycling.no.

Han føler at den siste tids belysning av tidligere dopingproblemer gjør at tidspunktet for nye tanker er nå.

- Det er akkurat hva vi trenger. Vi skal huske at krise er det samme som muligheter. Sykkelsporten har lenge vært en av de versete i klassen, nå kan vi gå foran.

For å vise at han mener alvor med planene er Bakala villig til å legge et beløp mellom 10 og 20 millioner euro på bordet. Han ønsker å få med seg UCI og andre investorer på gildet, og dermed bygge opp sykkelsporten på mange av de samme prinsippene som formel 1.

- Penger er ikke det viktigste for meg. Sykkel er spennende forretninger, men det er først og fremst min elsk for sporten som driver meg. Jeg håper andre investorer følger etter, sier Bakala.

At Bakala er tungt inne i sykkellaget Omega Pharma-Quick Step håper ikke Kaggestad at setter oen demper for planene.

- Slik ting er nå er det viktig at vi ikke blir for opptatt av å se problemene, men heller mulighetene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Må overtale arrangørene
Etter (ifølge rapportene) å ha fått UCI med på tanken, er neste skritt å høre hva arrangørene har å si. Slik systemet er i dag beholder disse så godt som alt av inntektene fra TV-rettighetene. Dette er noe Bakala ønsker å endre, og han håper forslaget blir møtt med positiv innstilling.

- Forhåpentligvis er ASO (arrangøren av Tour de France) interessert. Om dette globale konseptet skal bli realisert må vi ha et TV-fond.

Kaggestad håper at arrangørene ser verdien av å samarbeide, fremfor kun å tenke på å mele sin egen kake.

- Uforutsigbarhet har vært det store problemet. Derfor innførte UCI World Touren, noe som har fungert sånn passe.

- Nå er det viktig at folk tenker langsiktig og trekker i samme retning. ASO er tross alt en av de viktigste aktørene i sykkelsporten, kanskje har de til og med mer makt enn UCI, minner Kaggestad om.

Han håper nå det blir mer enn bare rykter, og at alle parter for en gangs skyld kan samarbeide om å skape en bedre fremtid for sporten.

Skulle planene bli en realitet satser Bakala på å innføre dem sakte, men sikkert over en periode på tre år.

Kilder: Het Nieuwsblad, ihned.cz og Biciciclismo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.