Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppdaget Lorents (22) under «styrkeprøven»

Sist oppdatert:
Tre år senere trener mosjonisten mer enn Edvald Boasson Hagen.

- At jeg i det hele tatt startet med sykling, skyldes at faren min drev på med litt tursykling. Selv er jeg relativt fersk som syklist, og begynte ikke å satse skikkelig før sommeren 2008, sier Lorents Ola Aasvold til procycling.no.

- Stemmer det at du ble oppdaget under Trondheim-Oslo?

- Det var der det hele begynte. Jeg kom i kontakt med TVK (Trondhjems Velocipedklub) og Terje Tho. For meg var det mer en familiesak, enn aktiv satsing. Jeg syklet sammen med mora mi og vi brukte nok over 20 timer, forteller 22-åringen.

Kvålsvoll tar grep
Det var tilbake i 2007. Nå - drøye tre år senere - har Snåsa-gutten allerede skapte seg et navn i Sykkel-Norge. De siste to årene er det nemlig han som har vunnet norgescupen sammenlagt.

Aasvold har imponert såpass at han har blitt hentet til Atle Kvålsvoll og Thor Hushovds kontinentalsatsing foran neste sesong. Et av de første grepene sportssjefen i Plussbank Cervélo tok, var å redusere ungguttens treningsmengde.

- Det blir gjort med tanke på å forskyve formtoppen lenger ut i sesongen. Jeg ønsker at han skal trene litt mindre i denne perioden, slik at ikke alt kruttet brennes nå. Tidligere har han kjørt mer mengde og mer intensivt i denne fasen av året, enn jeg er vant med. Så nå gjelder det mer å holde ham igjen, og se hvordan det slår ut, forteller Kvålsvoll.

Trener mer enn Edvald
De siste to årene har Aasvold hatt rundt 1100 treningstimer i året. Edvald Boasson Hagen, som dog har et tøffere rittprogram, ligger på rundt 1000.

- Med det ligger han helt i toppsjiktet blant norske syklister. Lorents har vist at han tåler mengden godt, men han har en god del å hente på å få ut formtoppene i spesifikke deler av sesongen, mener Kvålsvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terje Tho var ansvarlig for rytterens treningsopplegg mens han fremdeles var TVK-rytter. Tho mener treningsviljen er en av de viktigste faktorene bak 22-åringens framgang.

- Hovedgrunnen har med innstilling og holdning til treningsarbeidet å gjøre. Der er han ganske unik i forhold til andre utøvere jeg har arbeidet med. Lorents har presisjon i gjennomføringen av treningsarbeidet. Han har dessuten opplevd en viss kontinuitet, ettersom han har sluppet unna skader og sykdom, forteller Tho til procycling.no.

- Et enkelt valg
Overgangen fra TVK til Plussbank Cervélo er et naturlig skritt for en rytter som ønsker mer erfaring fra utenlandske ritt og fortsette karriereutviklingen.

- Jeg hadde flere tilbud å velge mellom. Til slutt var det støtteapparatet rundt og rytterne i Plussbank Cervélo som avgjorde. De har et godt miljø, og er et lag hvor jeg kan få kjøre for egne muligheter og hjelpe lagkameratene mine. Det er ingen utpekte lagkapteiner, så alle vil gjøre sitt ytterste for å hjelpe hverandre til resultater.

- Hvor viktig er Kvålsvoll og Hushovds innflytelse i laget?

- Det er en stor fordel at de allerede har opparbeidet seg et stort internasjonalt nettverk. Men det er vel så viktig at jeg kjenner mange som har hatt Atle som sportssjef og trener tidligere. Det er mange som skryter av lederstilen hans, og når et par andre ryttere fra Trøndelag (Sebastian Kvålsvoll og Bjørn Tore Hoem) skrev under, var det et enkelt valg.

Flere ville ha Lorents
Aasvold var i søkelyset til både italienske Amore&Vita og Team Sparebanken Vest-Ridley, før han skrev under for sørlendingene.

- Jeg hadde muligheten i Amore&Vita, men jeg var litt skeptisk til om det var noe for meg. Det hadde blitt veldig mye reising og veldig mange nye folk. Jeg fikk et tilbud fra Sparebanken Vest også, men jeg tror jeg vil utvikle meg mer i Plussbank Cervélo.

Les også: - Skal ikke knuse Joker for enhver pris

Hovedfokuset for 2011-sesongen er å sykle flere internasjonale ritt. Blant annet er han forespeilet å kjøre den del tøffe ritt i Frankrike.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjennom sine herjinger i norgescupen har 22-åringen vist fram både tempoegenskaper og kjørestyrke i kupert terreng. I fremtiden håper han å kunne hevde seg i sammendraget også under internasjonale ritt.

- Fremdeles mangler jeg erfaring fra større ritt, men jeg håper å skaffe meg mer av det neste sesong. Det vil også hjelpe meg å ha et støtteapparat rundt meg som har god peiling på taktikken underveis. Ettersom jeg går greit både oppover og på tempo, håper jeg å bli en sammenlagtrytter på sikt. Hittil har sjansene mine vært størst når jeg kommet meg løs i tøft terreng mot slutten av rittene, forteller Aasvold.

Spent sportsdirektør
Kvålsvoll & Co. har allerede ordnet plass i Tour de Normandie og etapperittet Loir-et-Cher neste sesong. Sportsdirektøren gleder seg til å se hva nyanskaffelsen fra TVK kan stille i stand internasjonalt.

- Lorents er en fersk sykkelrytter. Jeg mener hans største utviklingsområde er det taktiske og å posisjonere seg riktig i feltet. Han har stor kjørestyrke, spesielt i bakkene. Han kom på 7.-plass under NM-tempoen, og er i så måte en ganske komplett ryttere allerede.

- Jeg tror han er mye sterkere enn det han har fått ut hittil i karrieren. Han har vist seg som en god avslutter i norgescupen, men har samtidig vist seg mer enn moden for nye oppgaver, mener Kvålsvoll.

PS! Plussbank-Cervélo holder sin første treningssamling i spanske Alicante i midten av januar.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!