Dette er et meningsinnlegg av Torbjörn Nordvall.

Her er et tips til det internasjonale skiforbundet (FIS): Gi verdenscupen en høyere status ved å belønne utøverne som satser, og lykkes, i den.

Gi «wild cards» til de fem beste utøverne i sprint- og distansecupen, fra og med VM i Oberstdorf i 2021.

I helgen er det VM-generalprøve for sprinterne i finske Lahti. Drøyt to uker før VM-sprinten avgjøres i østerrikske Seefeld (21. februar), er det fortsatt uklart hvilke fire utøvere som skal representere Norges farger i mesterskapet. Konkurransen om plassene er brutalt tøff.

Finn Hågen Krogh, som vant NM-sprinten på Glova i Meråker forrige helg, er fortsatt ikke offisielt uttatt til VM. Det er heller ikke Eirik Brandsdal, som før Lahti-sprinten ligger på tredjeplass i sprintcupen etter Johannes Høsflot Klæbo og Sindre Bjørnestad Skar.

Sprinttrener Arild Monsen har pekt på Lahti-rennet som en viktig VM-test før han offentliggjør hvilke utøvere som får klarsignal til VM-sprinten. Verken Monsen eller løperne har en enkel oppgave foran seg. Millimetere kommer til å avgjøre hvem som får reise til VM og få være med å kjempe om medaljer der, og hvem som må bli hjemme for å lade opp til den skandinaviske cupen i Litauen.

Konkurransesituasjonen er nærmest absurd i Ski-Norge. I hvert fall på herresiden.

Ifølge opplysninger fra NRK skal den regjerende OL-mesteren i skiathlon, Simen Hegstad Krüger, stå utenfor den kvartetten av utøvere som herretrener Eirik Myhr Nossum velger å satse på i denne distansen under VM.

Krüger ligger på femteplass i den totale verdenscupen. I distansecupen har Lyn-gutten Sjur Røthe (2), Martin Johnsrud Sundby (3) og Didrik Tønseth (4) foran seg på sammenlagtlisten.

Krüger ble nummer fire under skiathlon i NM, der Emil Iversen vant. Han ligger som nummer elleve i verdenscupen totalt og som nummer 18 i distansecupen. Iversen sikret seg trolig en VM-plass i skiathlon med sin suverene NM-triumf på hjemmebane i Meråker. Han er også høyaktuell for sprint, sprintstafett, stafett og 15 kilometer klassisk under VM.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan verdenscupen har fått en svekket status, med utøvere som velger og vraker i konkurranseprogrammet for å tilpasse formtoppen inn mot VM og OL.

Et ledd i å få de fleste, og framfor alt, de beste utøverne til å satse på verdenscupen under mesterskapsår, kan være å belønne de mest framgangsrike med såkalte «wild cards» til VM – altså personlige startplasser.

I utgangspunktet har forbundene fire startplasser per distanse.

Mitt forslag er derfor:

* De fem beste i sprintcupen (herrer og damer) tre uker før VM tar til får «wild cards»

*De fem beste i distansecupen (herrer og damer) tre uker før VM starter får «wild cards» til et valgfritt distanseløp i VM (15 km, 30km, 50km).

Det vil gi de aktive en mulighet til å på «egenhånd» sikre se startplasser i sprint og distanseløp i VM, og ikke være helt avhengige av den endelige avgjørelsen som trenerne tar.

«Wild cards» utover den ordinære startkvoten vil trolig bety at nasjoner som Norge og Russland kan stille med flere av sine beste, og potensielle verdensmestere, på startstreken i VM.

Jeg mener altså at resultatene i verdenscupen bør belønnes med slike «wild cards». Målet kan være (stillingen i sprint- og distansecupen) at dette er på plass etter at de siste verdenscuprennene er gått før neste VM i Oberstdorf i 2021.

Jeg innser at dette forslaget trolig ikke faller i god jord andre steder enn i Norge og Russland og at dette innlegget kan oppfattes som partisk mot disse to nasjonene, men jeg mener likevel det er rettferdig.

Må beste mann og kvinne vinne, også i VM.

Sånn som det blir i Seefeld, så kommer flere av de beste langrennsløperne til å befinne seg langt unna begivenhetens sentrum.

Og jeg tror verdenscupen egentlig bare har godt av at den betyr mer for utøverne hver eneste helg i framtiden.

/Torbjørn Nordvall