Gå til sidens hovedinnhold

Oppgitt over kvinnekutt

NFF kutter reisestøtten til kvinneklubbene. Det skaper voldsomme reaksjoner.

Mens Norges Fotballforbund (NFF) gir reisestøtte slik at herrelagene i eliteserien og 1. divisjon kan forberede seg til en ny sesong på La Manga, kuttes i år støtten til toppklubbene på kvinnesiden. Ordningen har eksistert i ti år, men i år er det slutt.

Støtten fra NFF har vanligvis utgjort 2,2 millioner kroner fordelt på de 12 klubbene i Toppserien. Det holder til La Manga-tur – så lenge klubbene selv betaler en egenandel på 50.000.

- Dette er et av de verste stedene de kan kutte hvis det skal kuttes. Kvinneklubbene drives mye på dugnad og La Manga-oppholdet har vært gulroten i det harde arbeidet som legges ned. Det er et dårlig signal med tanke på «Jenteløftet» og harmonerer ikke med det, sier konstituert leder i spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Jeg tror mange av herrespillerne tar La Manga-oppholdet som en selvfølge, så det betyr nok mer for en kvinnespiller som studerer eller jobber på si, å få reise på et slikt opphold. Kvinnene verdsetter det ekstra høyt, mens herrene er mer bortskjemte, sier han.

Vil med på råd
Også kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) forstår reaksjonene på NFFs kutt.

- Som kulturminister kan jeg ikke legge meg opp i deres interne prioriteringer, men jeg kan forstå at det kommer reaksjoner på at kvinnene i Toppserien ikke får reise på treningssamling til La Manga, slik herrelagene får, sier kulturministeren til ANB.

Serieforeningen for kvinnefotball er på samme linje.

- 2,2 millioner skal kuttes, og de har ikke engang gått i forhandlinger med oss om hvor de millionene skal kuttes, sier daglig leder Tone Angeltveit til ANB.

Hun mener det kunne vært hensiktsmessig av NFF å ta Serieforeningen og klubbene med på råd for å se på andre kuttmuligheter.

Savner samarbeid
- Dette er uansett ikke mye penger for forbundet, men for kvinnefotballen er det veldig mye. Vi synes forbundet sender et vanvittig dårlig signal. De skulle bruke fem år på å bygge opp kvinnefotballen gjennom «Jenteløftet», men det vi ser nå er at de gir med den ene hånden, og tar med den andre, sier hun.

Angeltveit sier at de fikk valget mellom å avvikle La Manga-oppholdet eller å kutte på den opprinnelige avtalen om «Jenteløftet» fra 2008, der forbundet gir 20 millioner i støtte til de 12 klubbene fordelt på fem år. Disse pengene er øremerket til administrasjon – og skal gi rom for å ansette en daglig leder, én arrangementsansvarlig og én markedsansvarlig på fulltid, samt ha to trenere rundt laget.

- Og det sier seg selv at de midlene ikke dekker alle kostnader i forbindelse med administrasjon, sier Angeltveit.

Sportslig sterke
I handlingsplanen i forbindelse med «Jenteløftet» fra 2008 har NFF, sammen med toppklubbene på kvinnesiden, satt seg som mål å vinne en europacuptittel og ta medaljer i alle mesterskap.

- Og da må ikke forbundet glemme at det er i klubbene spillerne blir formet. Hvis ikke klubbene får gode rammevilkår, må de justere ned handlingsplanen, sier Angeltveit.

I år er Røa kvalifisert for kvartfinale i mesterligaen og i fjor høst tok landslaget bronse i EM i Finland.

- Kvinnene har ikke akkurat vært verst i klassen med tanke på å levere resultater. De presterte vel over forventningene i siste mesterskap blant annet, påpeker Joachim Walltin.

- NFF har forsikret om at de fortsetter med sitt Jenteløft, og det er viktig. Det norske kvinnelandslaget presterer imponerende internasjonalt og er svært viktige rollemodeller. Jeg er sikker på at NFF fortsetter den viktige satsingen på kvinnefotballen, for Norge skal fortsette å være en foregangsnasjon innen kvinnefotball, sier Huitfeldt.

(ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken