SOGNSVANN (Nettavisen): Nok en gang har usunn slanking kommet i fokus før en langrennssesong.

Marit Bjørgen satte nylig temaet på agendaen da hun i boken «Vinnerhjerte. Historien om Marit Bjørgen» tar opp problemer knyttet til spiseforstyrrelser i langrennsmiljøet.

I boka skriver forfatter Ingerid Stenvold at Bjørgen var vitne til utfordringer rundt spising, kropp og mat gjennom 20 år på landslag.

«Som en evig skyggeside av prestasjonskulturen, men også som et resultat av et økende fokus på kropp og utseende. Marit tenker igjen på de sosiale mediene og mobiltelefonene som ikke fantes i hennes oppvekst og ungdomstid, og på den konstante strømmen av glansbilder og uoppnåelige idoler som unge i dag blir eksponert for», skriver Stenvold.

Også VG har i høst hatt fokus på tematikken med en egen artikkelserie der flere har stått frem og fortalt om problemer med spiseforstyrrelser.

Debatten rundt vektfokuset i langrenn har derfor ikke gått ubemerket hen blant Norges beste utøvere.

Les også: Hisset på seg Bjørgen og hundrevis av nordmenn

- Et problem

Regjerende verdensmester på 15 kilometer, Hans Christer Holund, erkjenner at også langrennssporten har sine utfordringer knyttet til usunn slanking.

- Det er helt klart et problem. Det er noe vi ønsker å ha minst mulig av, men det er ikke bare i langrenn det er et problem. Uansett i hvilken idrett der du bærer din egen kropp, så vil det alltid være et problem. Men det er ikke dermed sagt at man ikke skal gjøre noe med det, sier Holund til Nettavisen.

- Her er jeg ikke jeg noen ekspert, men det er viktig å ta tak i det og hjelpe flest mulig fra å havne i en sånn situasjon, forteller verdensmesteren.

Ingen av utøverne Nettavisen snakker med mandag kjenner til noen problemer i deres egen treningsgruppe, men landslagskollega Sjur Røthe tror den pågående debatten er et stort steg i riktig retning.

- Det er først og fremst kjempebra at det blir satt på dagsorden, at den utfordringen blir sett på, sier Røthe.

Vossingen mener kunnskap og åpenhet er nøkkelen for å få bukt med problemet.

- Jeg tror også det er viktig at vi utdanner gode trenere på ernæring, at trenere for utøvere i yngre alder er flinke til å passe på at utøverne får i seg nok mat og at de er flinke til å fange opp de som de ser har et problem med det, forklarer Røthe.

Les også: Beskyldningene mot Kowalczyk sjokkerte Bjørgen

Misforståelser

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum tror flere har dannet seg et feil bilde av hvordan verdens beste langrennsløpere lever for å hevde seg i toppen.

- Det er mange som har et glansbildeforhold til at vi lever så forbanna sunt, sier Nossum til Nettavisen.

- Jeg tror mange har hatt et glansbilde av at vi er så forsiktige med sukker og at vi spiser sunt hele tiden. Det gjør vi på ingen måte. De får i seg det de skal og hvis de ikke gjør det så har de ikke en sjanse.

Det mener han langrennslandslaget kan ta selvkritikk for.

- Jeg tror vi har vært for dårlige til å være rollemodeller i det her.

- For min del så blir jeg tatt litt på senga over at folk ikke tror vi spiser som vi gjør. Selv folk nært meg har et glansbildeforhold til hva de tror vi spiser. Da er det ikke rart at mange andre har et glansbildeforhold til det og får det jeg kaller misforståelser knyttet til hvordan man skal bli god og tyr derfor til snarveier, sier Nossum til Nettavisen.

Les også: Skiforbundet ba Bjørgen dekke seg til: - Grenset til mobbing

Iversen: - Må kanskje bli flinkere til å vise det frem

Landslagsløper Emil Iversen har også fått med seg debatten og tror i likhet med sine landslagskolleger at mer åpenhet vil være avgjørende for at man skal hindre flere tilfeller i fremtiden.

- På alle lagene jeg har vært på, så har det vært et avslappet forhold til det. Vi spiser vanlig norsk mat krydret med en del godteri og is – sikringskost fordi vi trener så sinnssykt mye. Vi må kanskje bli flinkere til å vise det frem, sier Iversen til Nettavisen.

Selv har han forsøkt å være veldig åpen om det.

- Jeg prater gjerne om det og selv om jeg er veldig seriøs, har jeg hatt et ønske om å vise at det er viktig å ha det bra. Det har jeg ofte pratet om. Jeg tror det er viktig at man koser seg litt og at det ikke blir for alvorlig. Det har jeg prøvd å fronte, sier Iversen.

Det kommer også til å være i fokus for trønderen i tiden fremover.