Gå til sidens hovedinnhold

Opprykksrival West Bromwich tapte - Leeds er tilbake i Premier League

Suksesstrener Marcelo Bielsa har ført den tradisjonsrike klubben tilbake til øverste nivå for første gang siden 2004.

HUDDERSFIELD - WEST BROMWICH 2-1:

Fredagens Championship-kamp mellom Huddersfield og West Bromwich hadde stor betydning på mange måter.

Alt annet enn en seier til West Brom ville nemlig sikre førsteplasserte Leeds United en Premier League-status neste sesong, for første gang på over 16 år.

Bortelaget kjemper for opprykk til Premier League, mens et mulig nedrykk til League One fortsatt truet for vertene. Men ikke minst fulgte mange Leeds-supportere i Norge og verden for øvrig spent med.

Les også: Etter årevis med kaos kan forbannelsen endelig brytes: - Har vært grusomt

Og da WBA feilet, og tapte 1-2 i Huddersfield, var det nettopp den drømmen som gikk i oppfyllelse for alle som støtter Leeds.

«16 år med frustrasjon er glemt nå. Vi skal ha hatkamp mot Solskjærs Manchester igjen. La PL starte», skriver den profilerte Leeds-supporteren Kjetil Rekdal på Twitter.

Også andre kjente tilhengere av de hvitkledde fra Elland Road har vært ute på sosiale medier med reaksjoner etter oppturen.

The Independents Miguel Delaney omtaler det som ganske rørende at Leeds United sikret opprykket samme uke Jack Charlton (85) døde.

Les også: Fotballegenden Jack Charlton er død

Charlton var av mange sett på som klubbens kanskje største legende gjennom tidene. Han spilte 773 kamper for klubben. Forrige fredag døde han etter å ha kjempet mot lymfekreft, i tillegg til å ha lidd av demens.

- En lettelse

Formann Anders Palm i den norske supporterklubben til Leeds beskriver følelsen først og fremst som en lettelse.

- Det var litt overraskende at det skjedde i dag. Dette er en lettelse, og en litt rar følelse med tanke på alt som er har skjedd i år, sier Palm til Nettavisen.

- Vi var mange norske og skandinaviske fans som hadde tenkt oss på tur til Leeds for å se kamper i vår, men ikke fikk reist på grunn av situasjonen, forklarer han.

Supporterlederen sammenligner situasjonen litt med den Liverpool har opplevd denne sesongen, der man har vunnet Premier League for første gang på 30 år.

Tross den etterlengtede oppturen, har man likevel ikke kunnet feire på tribunene under og etter kampene, som man gjør i vanlige tider.

Covid-19 er fortsatt langt mer utbredt i Storbritannia enn i Norge, og tilskuere er ikke tillatt på fotballkamper overhodet.

- Jeg tror mange synes det har vært spesielt denne våren. Vi skulle jo gjerne ha feiret dette sammen på fotballkamp, sier Leeds-tilhenger Palm til Nettavisen.

Tidlig baklengs

Oppgjøret i Huddersfield kunne nesten ikke begynt verre for West Brom og den tidligere Premier League-manageren Slaven Bilić.

Allerede etter fire minutter hadde Chris Willock enkelt sendt en svak retur fra WBA-keeper Sam Johnstone i mål. Etter ti minutters spill hadde motiverte hjemmespillere sendt i vei tre nye skudd mot målet til «The Baggies».

Les også: Botheim lånes ut fra Rosenborg til Stabæk

Utligningen kom likevel mot slutten av førsteomgangen. 1-1 ble satt i garnet bak Jonas Lössl på en lignende måte etter et frispark og retur.

En klar forskjell var at hele tre WBA-spillere viste seg å være i offside da dødballen ble slått inn, inkludert målscorer Dara O'Shea som løp inn mot den bakre stolpen.

Danske Lössl slo unna frisparket som spratt like foran ham, men på returen var bortealgets irske forsvarsspiller først. O'Shea bukket inn utligningen i 43. spilleminutt, til store protester fra Huddersfield-spillerne, men uten innvendinger fra dommerne.

Ny nedtur

Det omstridte målet var i realiteten den første farligheten West Bromwich skapte i kampen, og må føles bittert å akseptere for de nedrykkstruede vertene.

Etter sidebyttet var det langt mellom målsjansene i begge ender, men det kunne virke som WBA satte inn en liten offensiv da kampen var de siste 15 ordinære spilleminuttene.

Det var derimot Huddersfield og den utleide Arsenal-angriperen Emile Smith Rowe som scoret da sjansen bød seg. Dermed kunne man juble høyt og hemningsløst opptil flere steder i West Yorkshire.

Kommentarer til denne saken