Det er kun 16 dager til Qatar sparker i gang VM i Doha i det som antakeligvis er tidenes mest kontroversielle mesterskap.

Kritikken hagler mot landet som følge av både forholdene til migrantarbeiderne i landet, samt kvinners rettigheter og behandlingen av personer tilknyttet LHBTQ-miljøet.

Også enkelte VM-kvalifiserte nasjoner har de siste månedene tatt grep for å markere sitt syn på at Qatar aldri burde fått arrangere VM.

Mens Danmark vil spille i helt nedtonede drakter for ikke å være synlig i VM, publiserte det australske fotballforbundet nylig en video der spillerne oppfordrer Qatar til å anerkjenne forhold av samme kjønn, samt forbedre forholdene til migrantarbeiderne.

Les også: MortenP: – Dødens VM: Det viktigste er at det ikke skjer igjen

Det knyttes spenning til om flere land vil markere sitt syn når mesterskapet går i gang, men nå har Fifa forsøkt å sette en stopper for nettopp det, ifølge et brev Sky hevder å ha fått innsyn i.

Den britiske storkanalen skriver at brevet, som er signert Fifa-president Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura, ber landslagene om å legge det utenomsportslige til side.

– Vær så snill, la oss nå fokusere på fotball! Vi vet at fotball ikke lever i et vakuum og vi er klar over at det er mange utfordringer av en politisk art rundt om i verden. Men vær så snill, ikke la fotball bli dratt inn i en hver politisk eller ideologisk kamp som finnes, står det blant annet i brevet, ifølge Sky.

Har du tips under fotball-VM? Dersom du har tips til Nettavisens journalist kan du sende mail til [email protected]. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.


– Oppfordring til selvsensur

Brevet har allerede skapt flere reaksjoner.

– Dette brevet er forferdelig. Det antyder tilsynelatende at «inkluderingen» av å respektere homoseksualitet er like verdifullt som «inkluderingen» av å respektere kriminalisering av homoseksualitet. Dette kommer til å bli noen slitsomme uker, skriver den anerkjente The Athletic-skribenten Adam Crafton.

Han får støtte av John Peder Egenæs, som er generalsekretær i Amnesty.

– Jeg oppfatter det som en myk versjon og en oppfordring til selvsensur, forteller han til Nettavisen.

Les også: Champions League-kamp stoppet etter Qatar-protest

Egenæs sier Infantino i brevet spiller på at de står for mangfold, men påpeker samtidig at Infantino da på mange måter ser bort fra ytringsfriheten som en universell verdi fotballen og Qatar hevder å stå bak.

– Om man snakker om verdibasert fotball som heier på mangfoldet, skal man kunne bruke nettopp regnbuefargede kapteinsbind og markere med drakter slik danskene gjør.

I brevet ber Fifa innstendig om at fotballen ikke skal «bli dratt inn i enhver politisk eller ideologisk kamp som finnes». Crafton i The Athletic har i etterkant påpekt at homofili ikke er en ideologi.

Han får klinkende støtte fra Egenæs.

– Det er det jeg reagerer på. Menneskerettighetene blir gjort politiske, men de er et verdigrunnlag som Qatar har sluttet seg til ved å slutte seg til menneskerettighetskommisjonene, sier han.

– En beskjed til landslagene i VM

Det er kun drøyt to uker til Qatar sparker i gang VM med sin åpningskamp mot Ecuador, men det sportslige fokuset har havnet langt i bakkant i opptakten til mesterskapet.

At Infantino nå ber om at det fokuseres på fotballen gjør ikke Egenæs nevneverdig imponert.

– Jeg tror det er virkelighetsfjerne og virkelighetsnært litt avhengig av hvor du snakker fra geografisk. Det er ikke tvil om at denne debatten er mye større i Norge og andre europeiske land, enn i mange av landene som er med i VM. Dette er nok først og fremst en beskjed til landslagene i VM hvor det har vært mest engasjement.

Les også: Fotballfolk går ut mot norsk «fest» under Qatar-VM: – Det er usmakelig

Til tross for at Norge ikke er kvalifisert for VM, har Ståle Solbakkens mannskap vært i front når det kommer til å markere sitt syn på menneskerettighetsbruddene i VM-landet.

Det norske A-landslaget stilte blant annet i t-skjorter med påskrift «Human rights. On and off the pitch» i forkant av landskampen mot Tyrkia i mars.

Hør siste episode av «Sesongkortet» her!