Gå til sidens hovedinnhold

- Oprah kunne spørre Lance om alt

Lance Armstrong vil tape millioner av dollar om han vedgår dopingbruk.

Natt til fredag (norsk tid) kommer verden til å holde pusten. Etter et tiår med fornektelser og bortforklaringer kan få Lance Armstrongs aller første innrømmelse av dopingbruk.

Les også: - Lance snakker ut om doping hos Oprah

41-åringen har latt seg intervjue i serien «Oprah’s Next Chapter». En serie der den populære, amerikanske Talk Show-dronningen reiser ut og intervjuer kjendisene i deres hjemlige omgivelser.

Det 90 minutter lange intervjuet vil altså være tatt opp på forhånd.

Droppet «60 minutes»
Skeptikerne er allerede på banen og mener dette blir amerikansk kose-TV.

Armstrong kunne valgt seg nyhetsmagasinet «60 minutes», «Piers Morgan: Tonight», «Dateline» eller «E! True Hollywood» - men valgte seg altså Oprah.

Fra Talk Show-dronningens eget TV-selskap kommer det nå forsikringer om at programmet ikke er forhåndsredigert av den abdiserte sykkelkongen.

- Armstrong har ingen redigeringsrett, og ingen spørsmål har vært «off-limits», skriver Nichole Nichols i Winfreys OWN-selskap til nyhetsbyrået AFP.

Hva med søksmålene, Lance?
Et godt poeng rundt Armstrongs annonsert «dopinginnrømmelse», er søksmålene han er midt oppe i. The Sunday Times har tidligere måttet betale penger til utøveren, for «uriktige påstander om dopingbruk».

Avisen har nå svart med et erstatningskrav på én million pund, etter at skandalen rundt US Postal-laget ble rullet opp. Et Dallas-basert promotion selskap (SCA Promotions) forsøker å få tilbake 5 millioner dollar - og også US Postal (lagets opprinnelige sponsor) har et søksmål gående.

- Dersom han innrømmer doping, er de sakene automatisk tapt. Han har dermed ikke noe forsvar igjen, og det regner jeg med advokatene hans forteller ham nå. «Forhold deg rolig, Lance. Du kan ikke gjøre et altavslørende intervju». Men livet hans er også et slags «levende helvete». Helvetet kommer til å bryte løs for en begrenset tidsperiode om han forteller alt, men det gir ham også en sjanse til å komme seg ut av problemene, uttalte den prisbelønnede journalisten David Walsh til Global Cycling Network allerede før nyheten om Oprah-showet var kjent, skriver velonews.com.

Første intervju siden titlene forsvant
Armstrong har ikke gitt et eneste intervju i sakens anledning etter at han ble fradømt sine sju Tour de France-titler i oktober.

Det eneste han har gjort er å gi korte svar i forbindelse med deltakelser i triatlonkonkurranser.

Han har også gitt livstegn fra seg via korte kommentarer på Twitter og et bilde mange fant provoserende, der han lå og slappet av med sine sju gule Tour de France-trofeer innrammet på veggen.

New York Times meldte i forrige uke at amerikaneren nå var klar for å innrømme eget dopingbruk, fordi han igjen ønsket å konkurrere innenfor maraton og triatlon.

- Blir altfor lett for ham
Også andre er skeptiske til at innrømmelsen i så fall finner sted i Oprahs koseprogram, og ikke i et mer egnet forum:

- Jeg tror ikke han kommer til å hevde at han er totalt uskyldig i programmet, og at han ikke visste noen ting om dette eller gjorde noe. Han har sikkert en god grunn til å stå fram, men om han kommer med store innrømmelser, det vet vi ikke, og det er jeg usikker på, sier Andy Schleck ifølge Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

David Millar har selv innrømmet doping, men har de siste årene tatt sterk avstand fra jukset. Han tror heller ikke at «Oprah's Next Chapter» er optimalt for andre enn Armstrong selv.

- Det blir ikke som å sitte foran en dommer eller en kontrollkomité hvor de rette spørsmålene om hva han har gjort galt, blir stilt, sier syklist David Millar til The Telegraph.

- Min største bekymring er at det blir iscenesatt og altfor lett for ham. At det vil dreie seg om følelsene hans i stedet, legger han til.

Armstrong er som kjent en retoriker av rang og har dukket unna kritiske spørsmål det siste tiåret. Hvilke spørsmål Oprah Winfrey trekker opp av hatten, får vi ikke svaret på før natt til fredag i neste uke.

I en årrekke har han hatt sine venner og fiender i pressekorpset. Etter utallige munnhuggerier med journalister han ikke har sansen for, er det vel riktig å antyde at en del pressefolk har fryktet å havne i konflikt med den tidligere superstjernen.

Kommentarer til denne saken