Opsjonsavtalen var Haakonsens forslag

Foto: Scanpix

Tirsdag var det den tidligere VIF-direktøren Truls Haakonsen som måtte forklare seg i retten.

20.08.13 17:57

Truls Haakonsen forklarte i retten tirsdag at det var han som foreslo å betale 4 millioner kroner for en opsjon i Herman Stengel.

– Det ville gi en rimeligere sum enn å kjøpe ham der og da, mente den tidligere VIF-direktøren.

Tirsdag brukte Haakonsen mye tid på å forklare det allerede godt omtalte møtet med Martin Andresen og Stabæks sportslige leder Inge André Olsen 18. juli 2011. Det var der VIF først luftet muligheten for å sikre seg rettighetene til det da 15-årige Stabæk-talentet Stengel.

– Inge André sa at dersom han skulle gå til styret i Stabæk med det, måtte han minst ha 4 millioner. Vi gikk med på det og var komfortable med at vi kunne få forhandlet prisen billigere senere enn ved en permanent overgang der og da, forklarte Haakonsen.

– Vi tenkte at vi i verste fall måtte betale 12,5 millioner (for Stengel) om et år, dersom en annen klubb var villig til å betale det, og at han da sannsynligvis var verdt det, la han til.

Tidlig Stengel-interesse
Haakonsen, som ble ansatt som sportsdirektør i VIF i 2009, og Olsen forklarte seg langt på vei likt i retten. De ledet forhandlingene om avtalene som førte til at Veigar Páll Gunnarsson ble Vålerenga spiller for to år siden.

Samtidig så begge stort potensial og mulige millionbeløp i Stabæk-juvelen Herman Stengel. Haakonsen innrømmet at dette var en spiller VIF hadde siklet etter i lang tid.

– Både jeg og Martin hadde jevnlig dialog med Jim Solbakken (agenten) rundt Stengel siden sommeren 2010.

– Det var en spiller vi mente var mulig å utvikle til en toppspiller. Han har et internasjonalt snitt som gjør at det også går an å selge ham til utlandet. Jeg hadde en god diskusjon med Jim rundt dette. Han sa det ikke var så farlig at det måtte skje i sommer (2011), men at man kunne ta sikte på en overgang neste sesong.

Slik ble ideen om å foreslå en opsjon i midtbanespilleren til.

– Ikke sammenheng
Under sin forklaring understreket Haakonsen flere ganger at det ikke fantes sammenheng mellom avtalene for Gunnarsson og Stengel. Han mente dessuten at den ene millionen VIF betalte for førstnevnte ikke var en lav sum.

– Jeg ville aldri innstilt på å kjøpe Gunnarsson for mer enn 1,5 million. Jeg har vanskelig for å forstå dem som mener at han er verdt mer.

– Inge krevde først 3 millioner for Veigar, og jeg sa at det var uaktuelt. Jeg sa at han var nærmest null verdt, forklarte Haakonsen, som begrunnet det med at Gunnarsson var 31 år og hadde høy lønn.

For ordens skyld: Vålerenga ønsket i utgangspunktet å kjøpe islendingen og Vegar Eggen Hedenstad, men sistnevnte var klar på at han ville til utlandet. Stabæk slet økonomisk og ville selge minst to spillere. Dermed ble Stengel aktuell.

– Vi kunne godt kjøpt alle tre, gjerne i tre separate avtaler, men forutsetningen var at Stabæk måtte selge mer enn én spiller, sa Haakonsen, som fikk fem millioner til rådighet under det nevnte møtet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.