Orker ikke debatt to uker før VM

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Vikersund-jenta vil ikke ha en ny debatt om kvinnehopp og skiflyging denne sesongen.

04.11.10 10:59

Verdens største hoppbakke reiser seg akkurat nå i Vikersund.

Det er nemlig med 250 meter og verdensrekord i blikket hopperne vil kaste seg ut fra hoppkanten under prøve-VM i februar.

Line Jahr kommer fra Vikersund – og elsker å fly på ski. Men denne vinteren kommer hun ikke til å gå til kamp for å få slippe til mellom guttenes rekordforsøk.

- Når de hopper i Vikersund, er det bare to uker til VM i Holmenkollen. Og VM er det desidert viktigste denne vinteren. Jeg vil ikke ha noen debatt om kvinnehopp og skiflyging bare to uker før et så viktig renn. Det blir feil fokus, sier Jahr til Nettavisen.

Drømmer om 200 meter
Derimot har hun til hensikt å fly både mye og langt i verdens to største hoppbakker neste vinter.

- I 2012 er det jo ikke noe mesterskap for oss jentene. Da har jeg lyst til å hoppe både i Vikersund og Planica, sier hun.

- Tror du at du får lov uten videre, eller blir det en ny kamp for å få slippe til?

- Jeg vet ikke. Jeg tror nok vi får hoppe, men spørsmålet er om de tør å gi oss nok fart. Drømmen er å hoppe over 200 meter, og da må vi få hoppe fra en høyere avsats enn gutta, fastslår jenta som har en personlig rekord på 155 meter.

Hun mener kvaliteten på vinterens VM-renn i Midtstubakken vil ha avgjørende betydning for kvinnehoppingens nære framtid. Blir rennet av god kvalitet, kan det være en døråpner i forhold til både skiflyging og ikke minst OL.

- Blir OL-gren
Blir det en reprise av det som skjedde da hopp for kvinner for første gang sto på VM-programmet i 2009, kan jentene fort rykke tilbake til start.

- VM i 2009 var vel ikke god reklame for sporten. Jeg husker at det snødde og snødde, at vi hadde dårlig fart – og at mange ikke kom over kulen, erindrer Jahr.

Les også: Dette sa Jahr etter VM-rennet i 2009

Den gang var det en kombinasjon av dårlig vær, en småfeig jury, en vanskelig bakke og ujevnt nivå som gjorde at rennet sportslig sett ble lite minneverdig.

I Midtstubakken føler Jahr seg rimelig trygg på at det blir et helt annet renn.

- Det er en mye bedre bakke som gir en helt annen flygefølelse. Samtidig er nivået blitt bedre og jevnere. Under VM håper og tror jeg man må hoppe til K-punkt for å komme med i finaleomgangen.

- Og i så fall blir det kvinnehopp i neste OL. For IOC har sagt at de vil sammenligne VM i Liberec med VM i Holmenkollen, poengterer hun.

Les også: Jahr vil hoppe på lag med gutta

Helst outsider
Om VM er viktig for kvinnehopp som gren, handler rennet naturligvis også om individuell heder og ære.

Kanskje blir Line Jahr Norges sterkeste kort i en sesong der Anette Sagen har slitt med skader i oppkjøringen.

- Jeg har veldig lyst til å ta en medalje. Men jeg kommer heller til VM som outsider enn favoritt. Det er jo sjelden favorittene vinner i mesterskap, smiler 26-åringen, som ble nummer ni i Liberec i 2009.

Den plasseringen har hun alle muligheter til å forbedre.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.