RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oscar Pistorius kjent skyldig i forsettlig drap


SKYLDIG: Oscar Pistorius kjent skyldig i forsettlig drap.
SKYLDIG: Oscar Pistorius kjent skyldig i forsettlig drap. Foto: Siphiwe Sibeko (Afp)
Sist oppdatert:
Den drapsdømte idrettsutøveren Oscar Pistorius er skyldig i overlagt drap mener sørafrikansk høyesterett etter behandling av påtalemyndighetens anke.

Dermed blir det en ny rettssak som skal avgjøre om den tidligere idrettsutøveren skal dømmes for overlagt drap, opplyser høyesterett torsdag.

Oscar Pistorius er tidligere dømt for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp i 2013. Pistorius ble prøveløslatt i august 2015 etter å ha sonet ett år i fengsel. Opprinnelig skulle resten av dommen sones i husarrest i onkelens hus i Pretoria.

Høyesterettsdommer Steven Majiedt påpekte at domstolen overså sentrale bevis i rettssaken mot Pistorius. Aktor argumenterte for at idrettsstjernen skulle få en strengere straff under rettshøringen tidligere i november.

De sentrale bevisene gjaldt rekonstruksjonen på åstedet, som Majiedt mente at dommeren i den opprinnelige rettsbehandlingen hadde ignorert.

Fakta om Pistorius-saken:
* 14. februar 2013 ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria.

* Pistorius (28) sier han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet.

* Påtalemyndigheten tiltalte ham for overlagt drap.

* Etter en sju måneder lang rettssak, ble han i september 2014 frikjent for overlagt og forsettlig drap.

* Pistorius ble imidlertid funnet skyldig i uaktsomt drap, og i oktober 2014 ble han dømt til fem års fengsel, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel.

* Påtalemyndigheten anket både kjennelsen og dommen i saken.

* Onsdag besluttet høyesterett å omgjøre kjennelsen til forsettlig drap.

* Pistorius har amputert begge bein, og har vunnet seks gull i løping i Paralympics med proteser. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere