Gå til sidens hovedinnhold

– Oslo er verdens vinterhovedstad

«Vinter og sne. En skiløper farer av sted». Det er lett å få Wenche Myhres gladlåt fra ski-VM 1966 på hjernen.

Siden den gang har egentlig kvaliteten på VM-sangene gått nedover. Anne Lise Gjøstøls ompa-aktige «Gullfeber» fra ski-VM i 1982 tar aldri av, kanskje fordi resultatene i noen år hadde vært begredelige.

I det foregående ski-VM i Lahti kom vi hjem med kun en bronsemedalje. Dette er egentlig en digresjon. Tilbake til skisporet: I Los Angeles blir gående karakterisert som enten «mad, bad or from outta town». La oss slå fast en gang for alle. De som ikke går på ski i Oslo er enten innflyttere, mad eller bad. Å fornekte skiene er å fornekte Oslos sjel.

LES ALT OM SKI-VM HER

Jeg ble engang spurt av en journalist fra Dagens Nyheter om nettopp hva som var Oslos sjel. Jeg sa han skulle ta på seg skiklær, dra opp i Tryvann, og deretter ta after-skien på Theatercafeen, cafeen som i sin tid ble kåret til en av verdens 10 mest berømte i New York Times.

Han fulgte min oppfordring og fikk kongelig servering i Theatercafeen med svette skiklær. «Dette vil jeg aldri fått lov til i Stockholm», var hans konklusjon. Oslo er rett og slett verdens feteste after-skiby som danske Weekendavisen skrev etter et besøk her. Skiene er det samme for Oslo-folk som haute couture er for pariserne.

Ski og Oslo passer sammen som hånd i skihanske Første gang svigermor fra Sunnmøre besøkte hovedstaden og fikk hun sjokk av at alle folk gikk rundt med ski over skuldra. Selv på Egertorget og det som skulle være Oslos midtpunkt møtte hun trallende Oslo-folk på vei til eller fra en tur i de dype skogene.

LES ALT OM SKI-VM HER

De som aldri har stått som brisling i tønne en søndag på Holmenkollbanen kommer aldri til knekke Oslo-koden. Selv de som er så fyllesjuke at de hadde falt sammen over stavene hvis ikke Oslo-folket hadde stått så tett på banen, bare må ut på ski i helga. Vi har alle kjent den gnugende dårlige samvittigheten hvis vi har dristet oss til å gå på café, museum eller galleri før vi har pusta inn den kalde granbarlukta der ute i de dype skogene.

Vi har lett for å glemme at det er i kuldegropa kalt indre Østlandet at snøen kommer først, og blir liggende lengst. Derfor er det også slik at alle de barskeste barske tøffingene i Norge kommer fra Oslo. Som Nansen, Kagge eller Monsen, På turveiene ut fra By i Lommedalen eller Skansebakken i Sørkedalen er det skiføre neste halve året. Glem heller ikke at det kun er Ulriken av Bergens sju fjell som er høyere enn Kjerkebergets 631 m.o.h. En helt vanlig kolle i Oslo er altså høyere enn seks av Bergens syv fjell. Det sier noe om de slumrende kreftene i Oslos indre.

Min tenåringssønn tok sine første usikre stavtak i gatene som utgjør triangelet Arbeidergata, Lille Grensen, og Ashehougs plass. Han var 3,5 år og debuten skjedde 1. nyttårsdag 2000. På et tidspunkt da hele Oslo sov rusen ut etter milleniumsfeiringea lå den jomfruelige nysnøen blendahvit i gatene.

Det føltes som om historien skrev et nytt kapittel der sønnen min stavret seg møysommelig rundt hjørnet på Morgenbladet-gården der Christian Krogh hadde atelier og underviste blant annet en ung Munch, mens far så opp på Tostrupgården og det lille rommet der Christiania-bohemen Hans Jæger døde i ensomhet.

Tar du skiene fra Oslofolk mister vi lysten til at leve.

Erling Fossen

LES ALT OM SKI-VM HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis