RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo lover «pølse og vaffel»-OL

- Vi skal ha et OL for alle, der alle føler seg velkommen.

Når Oslo søker om å få holde OL står nøkternhet og toleranse sentralt. – Det blir mer vaffel og pølse enn kaviar og champagne, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke – med tydelig henvisning til Sotsji-lekenes pengebruk.

Oslo ble onsdag formelt påmeldt i kampen om å få OL i 2022.

Søknadspapirene er sendt med både kurer, post og epost til Den internasjonale olympiske komités (IOK) hovedkontor i Lausanne i Sveits.

- Dette er en løypemelding, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Seks søkere
I tillegg til Oslo har fem byer meldt sin interesse for å få vinterlekene i 2022. Det er Almaty i Kasakhstan, kinesiske Beijing, Krakow i Polen, Lviv i Ukraina og Stockholm. Fra før er det klart at tyske München og Davos i Sveits dropper de planlagte søknadene.

Innen fredag blir det klart hvem av dem som melder seg på i den videre konkurransen.

Idrettspresident Rognlien ser på Stockholm som den argeste konkurrenten. Han begrunner det blant annet med at Sverige – et land med rike tradisjoner innen vintersport – aldri har hatt vinter-OL, og at landet for så lenge siden som 101 år hadde sommer-OL.

Vest-Europa sannsynlig
I tillegg er det sannsynlig at OL legges til Vest-Europa om ni år, tatt i betraktning hvem som er tildelt lekene de nærmeste årene.

- Vi vil ha et forsprang på Kina, sier idrettspresidenten og viser til at Sør-Korea skal holde vinter-OL 2018 og at Japan er tildelt sommer-OL i 2020.

Også Hallstein Bjercke (V), Oslos byråd for kultur og næring, har stor tro på søknaden. Han trekker fram to hovedargumenter som skulle tilsi at Oslo stiller sterkt: Toleranse og norsk nøkternhet.

- Vi skal ha et OL for alle, der alle føler seg velkommen og der alle får være med på festen, sier han.

- Det skal være respekt for alle slags levesett, fortsetter han.

Lite kaviar
- Det blir mer vaffel og pølse enn kaviar og champagne. Det vi sparer på overdådighet, tar vi igjen med entusiasme, sier byråden.

- Dette er de olympiske verdiene som vi skal børste støv av, argumenterer han.

Neste steg i prosessen er gebyret for være søker, som betales 1. desember. I tillegg ventes en rapport som er bestilt for å kvalitetssikre søknaden.

OL-budsjettet er så langt på 33 milliarder kroner, hvorav rundt 10 milliarder kroner er private investeringer i blant annet bygg. Det totale budsjettet er rundt en tidel av hva som brukes i russiske Sotsji. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere