Gå til sidens hovedinnhold

Oslo lover «pølse og vaffel»-OL

- Vi skal ha et OL for alle, der alle føler seg velkommen.

Når Oslo søker om å få holde OL står nøkternhet og toleranse sentralt. – Det blir mer vaffel og pølse enn kaviar og champagne, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke – med tydelig henvisning til Sotsji-lekenes pengebruk.

Oslo ble onsdag formelt påmeldt i kampen om å få OL i 2022.

Søknadspapirene er sendt med både kurer, post og epost til Den internasjonale olympiske komités (IOK) hovedkontor i Lausanne i Sveits.

- Dette er en løypemelding, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Seks søkere
I tillegg til Oslo har fem byer meldt sin interesse for å få vinterlekene i 2022. Det er Almaty i Kasakhstan, kinesiske Beijing, Krakow i Polen, Lviv i Ukraina og Stockholm. Fra før er det klart at tyske München og Davos i Sveits dropper de planlagte søknadene.

Innen fredag blir det klart hvem av dem som melder seg på i den videre konkurransen.

Idrettspresident Rognlien ser på Stockholm som den argeste konkurrenten. Han begrunner det blant annet med at Sverige – et land med rike tradisjoner innen vintersport – aldri har hatt vinter-OL, og at landet for så lenge siden som 101 år hadde sommer-OL.

Vest-Europa sannsynlig
I tillegg er det sannsynlig at OL legges til Vest-Europa om ni år, tatt i betraktning hvem som er tildelt lekene de nærmeste årene.

- Vi vil ha et forsprang på Kina, sier idrettspresidenten og viser til at Sør-Korea skal holde vinter-OL 2018 og at Japan er tildelt sommer-OL i 2020.

Også Hallstein Bjercke (V), Oslos byråd for kultur og næring, har stor tro på søknaden. Han trekker fram to hovedargumenter som skulle tilsi at Oslo stiller sterkt: Toleranse og norsk nøkternhet.

- Vi skal ha et OL for alle, der alle føler seg velkommen og der alle får være med på festen, sier han.

- Det skal være respekt for alle slags levesett, fortsetter han.

Lite kaviar
- Det blir mer vaffel og pølse enn kaviar og champagne. Det vi sparer på overdådighet, tar vi igjen med entusiasme, sier byråden.

- Dette er de olympiske verdiene som vi skal børste støv av, argumenterer han.

Neste steg i prosessen er gebyret for være søker, som betales 1. desember. I tillegg ventes en rapport som er bestilt for å kvalitetssikre søknaden.

OL-budsjettet er så langt på 33 milliarder kroner, hvorav rundt 10 milliarder kroner er private investeringer i blant annet bygg. Det totale budsjettet er rundt en tidel av hva som brukes i russiske Sotsji. (©NTB)

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken