RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald/Scanpix

Oslo satser på OL

Sist oppdatert:
Idrettsstyret fikk bekreftelsen fra kommunen på sitt møte tirsdag.

OSLO (NTB): Oslo kommune satser på å avvikle alpinøvelsene i Hafjell og Kvitfjell og er med på OL-laget til eventuelle leker i 2022.

Idrettsstyret fikk bekreftelsen fra kommunen på sitt møte tirsdag. Det tas sikte på å samarbeide med fire andre fylker og seks kommuner. Oslo kommer nå til å ta kontakt med Buskerud, Akershus, Hedmark og Oppland, og det er kommunene Drammen, Lørenskog, Lillehammer, Øyer, Ringebu og Hamar som er mest aktuelle samarbeidskommuner for Oslo.

– Jeg vil ikke ekskludere noen, men skiforbundet har vært veldig klar på hvor de vil ha de forskjellige øvelsene, sa idrettspresident Børre Rognlien til NTB. Han ble spurt om Norefjell definitivt var vraket som arrangørsted av de alpine øvelsene i et eventuelt OL om ti år.

– Når vi har gjort våre vurderinger, går vi for mest mulig gjenbruk av eksisterende anlegg, forklarte skipresident Sverre E. Seeberg om hvorfor alpinanleggene fra lekene i 1994 var å foretrekke framfor å satse på helt nybygde anlegg mye nærmere Oslo – på Norefjell, der alpinøvelsene gikk i 1952-OL.

Han fikk støtte fra Rognlien, som understreket at det ikke er noe til hinder for søknaden med et OL som strekker seg fra Oslo og helt opp til Kvitfjell, en distanse på mer enn 20 mil.

Nasjonalt løft
– Vi vet at et nytt OL i Oslo kommer til å bli en folkefest, men et OL-arrangement vil også ha betydning langt utover det som går på det sportslige, sa Ola Elvestuen, byrådet som har ansvar for idrett i Oslo kommune.

Både han og fungerende byråd Torgeir Ødegaard understreket at OL er et nasjonalt løft, og derfor er det viktig at både idretten selv, staten og opinionen støtter opp om en ny OL-søknad og et eventuelt OL.

– Prosessen starter nå, og jeg kan ikke si annet enn at jeg ser mange muligheter for et slikt prosjekt som OL i 2022 vil være. Det blir et stort byutviklingsprosjekt, og selvsagt et miljøprosjekt. Miljømessig må vi være helt i front i forbindelse med et slikt arrangement, sa Ødegaard.

– Vi ønsker et OL som går på skinner, sa Rognlien til NTB og skulte mot det miljømessige.

– Det hersker i alle fall ingen tvil om at vi er i en god prosess, la han til.

– Vi ser på Oslo som verdens vinterhovedstad. Det ble understreket i forbindelse med ski-VM sist vinter, men for at prosessen skal komme seg videre på en god måte, må det være bred oppslutning innenfor idretten selv om å gå for dette. Den folkelige tilslutningen må også være stor i tillegg til at Staten er med for fullt, fortalte Ødegaard.

Tilfreds
– Vi har i styremøtet fått en redegjørelse fra Oslo kommune, og den er jeg svært tilfreds med. Alt tyder på at vi kan følge den stramme tidslinjen som er satt, og det er realistisk å få denne saken behandlet i bystyremøtet 23. mai og på et eventuelt ekstraordinært idrettsting 8. juni, sa Rognlien.

Idrettsstyret kommer til å stille folk til disposisjon i en samarbeidsgruppe med kommunen, for det er nå det virkelig konkrete arbeidet starter med å utarbeide konseptet.

– Vi tar denne saken på største alvor, og vi har jo hatt en prosjektgruppe i sving en tid allerede nå. Vi har den organisasjonen som er nødvendig, men må selvsagt samarbeide tett med idretten, staten og andre berørte kommuner. Det må bli enighet om finansieringen, og vi må vurdere hva som er det beste konseptet, også rent geografisk, sa Elvestuen.

Han la til at Oslo har et godt grunnlagsmateriale å jobbe ut fra i og med at konseptet fra bykampen om å bli norsk kandidatby til OL i 2018 ligger der, men han understreket at det likevel er en stor jobb som må gjøre de kommende månedene.

Ikke eneste søker
Oslo blir garantert ikke eneste søker til vinter-OL i 2022 dersom Norge skal søke. Så vel Sveits, USA som Kina vurderer også søknader.

– I Sveits er prosessen kommet omtrent like langt som her med Davos og St. Moritz som mulige søkerbyer. Dersom jeg kjenner sveiserne rett, står de foran litt av en prosess, og der må man sikkert gjennom flere folkeavstemninger før en søknad kan bli fremmet, sa generalsekretær Inge Andersen på et pressemøte etter at idrettsstyret hadde hatt sitt styremøte tirsdag.

– Denver i USA planlegger også å fremme en søknad, og det blir også gjort sonderinger i Kina.

– Derimot er det mindre sannsynlig at det kommer en ny søknad fra München. Like før jul frarådet tysk idrett München å søke på nytt. Men i München er hele jobben gjort, så de har ikke så kort tid på å bestemme seg som oss andre, sa generalsekretæren.

OL i 2018 gikk til Sør-Korea, og da ble det aktuelt med en ny norsk søknad ettersom et sørkoreansk OL gjør det sannsynlig at lekene fire år senere vil havne i Europa. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere