Oslos Eiffeltårn åpent for turister

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Nå kan alle turister komme seg til toppen av Holmenkollen.

02.07.10 07:25

Torsdag formiddag var det offisiell åpning av hopptårnet i den nye Holmenkollbakken. Nå kan alle som ønsker det betale 90 kroner for å komme seg til toppen av Oslo og se den slående utsikten fra toppen av Holmenkollen, med den «grønne» storbyen med Oslo-fjorden på den ene siden, og den grønne skogen, Bogstadvannet og fjellene mot Norefjell på den andre.

- Vi er veldig stolte av å kunne åpne dette for turister som kommer og besøker oss. Vi huser rundt én million turister hvert eneste år, og nå kan de toppe opplevelsen med å komme seg til toppen av Holmenkollen, sier byrådsleder i Oslo kommune Stian Berger Røsland.

- Dette er Norges viktigste turistmål og er med og bygger opp om merkevaren og omdømmet til Norge, sier sjefen i VisitOslo, Tor Sannerud.

Oslos eget Eiffeltårn
- Oslo har fått sitt eget Eiffeltårn som står der som et symbol på Oslo som en vintersportshovedstad, sier Skiforeningens styreleder Ole Anker-Rasch.

At Holmenkollen og Oslo er verdens vinterhovedstad er slettes ingen overdrivelse. Oslo er nemlig eneste hovedstad som har arrangert et vinter-VM i nordiske grener. Hvis vi trekker inn OL, så er det kun Sarajevo (1984) som sammen med Oslo (1952) har arrangert et vinter-OL.

Rundt 1.500 tonn med stål er blitt brukt i konstruksjonen av det nye hoppanlegget som kan huse i overkant av 35.000 tilskuere under VM i februar neste år.

Verdens bredeste
Tidligere storhopper Lasse Ottesen jobber nå i VM 2011-organisasjonen. Han synes den nye bakken og det nye turistmålet er viktig av flere årsaker.

- For det første ser den helt fantastisk ut, i tillegg er både tårnet og bakkeprofilen blitt helt utrolig bra. Før var hopperne nesten redde for å sette utfor, men nå er det nesten bare kos å sitte på toppen og se utover anlegget og publikum. Det er store vindskjermer og bakkeprofilen er mye snillere for hopperne. I tillegg kan man hoppe en del lengre, sier Lasse Ottesen til ANB.

På hoppkanten er det nå en bredde på hele 27 meter - noe som gjør bakken til verdens bredeste.

- Hvor langt tror du det er mulig å hoppe?

- Jeg har tippet at etter VM i februar er bakkerekorden på 146,5 meter, sier han.

Foto: Terje Bendiksby

Rekrutteringsplattform
Den gamle rekorden var på 136 meter (Tommy Ingebrigtsen). Nåværende rekord innehas av Andreas Kofler og ble satt under verdenscuprennet i vinter. Han strakk seg til 139,5 meter. Men det er hoppet 142 meter utenfor konkurranse i bakken.

- På toppen av dette sørger det nye anlegget for en helt ny rekrutteringsplattform. Det blir et knutepunkt for hoppsporten i Østlands-området. Nå får vi plastdekke i Midtstubakken fra 1. september og forhåpentligvis blir det plastdekke også i den store bakken på sikt. Det betyr at man i Oslo-området kan hoppe i alt fra K5-bakker til den her i Holmenkollen, sier Ottesen. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag