BEITOSTØLEN/OSLO (Nettavisen): – Det føles som en seier i seg selv å stille til start.

Litt over en uke har gått siden Flugstad Østberg kunne avsløre at hun hadde fått godkjent helseattesten som gir henne lov til å gå skirenn.

Nå har hun det fint og gleder seg til å gå sitt første skirenn på snart et år.

– Jeg tror det er vanskelig å forklare folk hvor krevende det har vært og er. Det er nesten bare jeg som vet det. Jeg er veldig stolt over å ha klart det. Det gjør seg ikke selv, sier Østberg.

Les også: Landslagsløpere må stå over rennene på Beitostølen

Smilet sitter løst når hun møter Nettavisen på Beitostølen noen få dager før den nasjonale åpningen av langrennssesongen.

I fjor gikk en ny sesong i vasken som følge av helsemessige årsaker.

Problemet er komplekst, men 32-åringen har vært ærlig på at det blant annet involverer balansen mellom ernæring, hvile og trening.

Fikk klar beskjed av ernæringsfysiolog

I år har hun startet litt på nytt. Uten landslaget, men med nye støttespillere som blant andre Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Pål Gunnar har vært viktig for meg. En ting er alt han kan om trening og teknikk, men han har også vært en trygghet for meg. Han har vært med i hele prosjektet, gitt meg roen og tryggheten på at «vi gjør det sånn og det blir bra», forklarer Østberg til Nettavisen.

I tillegg har Olympiatoppen vært på banen med ernæringsfysiolog Anu Koivisto-Mørk.

– Det har vært tydelig tilbakemeldinger.

– Anu har vært veldig ærlig. Hun har ikke vært redd for å si fra hvis jeg har gjort en for dårlig jobb eller må skjerpe meg. Det synes jeg er helt fair, sier 32-åringen.

Les også: Stavås Skistad hemmelighetsfull før sesongstarten

Østberg opplever at de klare beskjedene har hjulpet.

Sammen med Koivisto-Mørk har hun satt seg mål for én måned eller to av gangen. Det har så langt fungert.

– Jeg har hatt et tett samarbeid med henne. Vi har hatt fokus på både det som skjer på trening, underveis, etter og egentlig hele tiden. Vi har satt oss delmål. Det har gått etter planen og ikke virket som en så stor oppgave, sier den norske langrennsprofilen.

Les også: Cologna skriver om narkotikabruk i ny bok

«Brutalt ærlig» Johaug

En annen viktig støttespiller har vært tidligere lagvenninne Therese Johaug.

I sin nye biografi avslørte Johaug selv egne helseutfordringer knyttet til ernæring og vekt gjennom deler av sin aktive karriere.

Flugstad Østberg forklarer at hun har hatt flere samtaler med Johaug om problematikken.

– Hun er den jeg har snakket mest med. Hun har også vært brutalt ærlig med meg, sier 32-åringen.

Hun forteller at Johaug har meldt fra om ting hun ikke har vært i stand til å se selv.

– Hun har vært veldig støttende, men også sagt at «det her sier jeg, men jeg sier det fordi jeg vil deg alt godt». Det har vært veldig bra, forteller Østberg.

Til Nettavisen forteller Johaug at det har vært tøft å se en god venninne bli nektet å gå skirenn.

– Jeg vet akkurat hvordan hun har det. Jeg har selv stått utenfor og ikke fått gått. Men jeg vet at hun legger ned alt hun kan for å komme tilbake i skisporet. Og jeg har veldig troen på at Ingvild skal klare dette i år. Og jeg gleder meg til å kunne heie på henne igjen, sier Johaug.

Les også: Flytter verdenscuprenn i langrenn

Tar ingenting for gitt

Selv om Østberg har vært gjennom krevende tider er hun tydelig på at hun ikke tror hun er alene om det. Hun tror de fleste har sitt å stri med.

Selv er hun innstilt på å fortsette sin kamp.

I det fjerne skimter hun VM i Planica i februar, men før den tid må hun fortsette å ha kontroll på egen helsesituasjon og i tillegg overbevise landslagsledelsen om at hun fortjener en plass i den norske troppen.

32-åringen er positiv, men tar ingenting for gitt.

– Jeg vet ikke per nå om jeg går skirenn hele sesongen, det gjør jeg ikke. Det eneste jeg kan gjøre er å gjøre det jeg kan.

– Er du på en bedre plass i år i forhold til i fjor?

– Jeg håper det, men det er ikke sånn at det er hundre tjukke streker under det svaret, at jeg er på trygg grunn, og at det er bra. Jeg hadde det bra i fjor også. Jeg var ikke på noe dårlig sted. Jeg var kjempefornøyd med å være på start og var skikkelig glad for det, akkurat som jeg er nå.

– Tenk om det som skjedde i fjor skjer igjen. Jeg skal ikke si at den tanken ikke slår meg. Det er ikke en god tanke. Jeg må jobbe med den, sier Østberg.

Derfor tar hun også en helg av gangen.

Første prøvelse blir den nasjonale åpningen på Beitostølen. Østberg har tilsynelatende ikke de største forhåpningene resultatmessig, men tar helgen som nyttig rennerfaring.

– Treningen har fungert bra og jeg er ikke redd for grunnlaget mitt, men akkurat nå vet jeg at formen ikke er helt på topp og i tillegg er det veldig lenge siden jeg har gått skirenn.

– Det er brutalt å gå skirenn. Det synes alle. Er man ikke helt på hugget og ikke har startfarten inne, så slår det tilbake på deg etter noen kilometer. Det er jeg forberedt på.

Den nasjonale åpningen på Beitostølen starter fredag med klassisk sprint.