Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr har testet positivt på EPO. Han innrømmer å ha dopet seg og ba søndag om unnskyldning for sin «dumhet».

Det var Østerrikes olympiske komité (ÖOC) som meldte om den positive prøven.

- Jeg fikk vite om det i går kveld, og jeg kan ikke annet om å be alle om unnskyldning. Først og fremst min familie og kona mi, sa Dürr til TV-kanalen ORF.

- Mange har jobbet hardt for å hjelpe meg, og jeg har skuffet dem alle med min dumhet.

26-åringen var en av medaljekandidatene til søndagens avsluttende OL-øvelse, femmila for menn i fri teknikk. Dürr sto på startlisten til søndagens 50-kilometer så sent som lørdag kveld, men var fjernet fra denne i morgentimene søndag.

Østerrikeren kom på 8.-plass i den første langrennsøvelsen som ble arrangert i årets OL. Det var på skiathlon.

Tatt i hjemlandet
Den positive A-prøven som avslørte bloddoping ble tatt i en test utenfor konkurranse 16. februar. Han ble testet mens han var hjemme og trente i Obertillach. Dürr dro hjem fra lekene etter at skiathlonøvelsen var over.

- Vi er sjokkert over denne meldingen og har umiddelbart gjort de nødvendige tiltak. Utøverens akkreditering ble fratatt ham, og han er utelukket fra OL-laget. Dürr har allerede begynt reisen hjem, sier ÖOC-president Karl Stoss i en uttalelse.

Dürr ble den femte utøveren med positiv dopingprøve i Sotsji-OL, og den første som har medgitt å ha dopet seg med vilje.

Sterk i Touren
Johannes Dürr kom på 3.-plass under årets Tour de Ski, der han igjen markerte seg en fryktelig sterk avslutning opp alpinbakken Alpe Cermis. Dürr hadde den suverent beste tiden opp alpinbakken og slo sammenlagtvinner Martin Johnsrud Sundby med halvvannet minutt. Dürr har markert seg som en langrennsløper som er særlig sterk i fri teknikk og i bratt terreng.

Dürrs egenskaper opp den bratte bakken Tour de Ski hadde allerede gjort ham til en snakkis i langrennsmiljøet.

Mørk fortid
Østerriksk langrenn har en mørk dopingfortid med flere skandaler bak seg. Treneren Walter Mayer ble i 2002 utestengt fra framtidige olympiske leker for brudd på antidopingreglementet. Langrennsutøverne Marc Mayer og Achim Walter ble begge diskvalifisert fra Salt Lake City-lekene etter at det ble funnet utstyr til bloddoping på deres bosted under OL.

I 2006 rømte Mayer fra OL i Torino da italienske myndigheter gjennomførte en razzia på hotellet til de østerrikske langrennsløperne og skiskytterne. Dagen etter ble han innlagt på psykiatrisk sykehus. Også den gangen ble det funnet bloddopingsutstyr i den østerrikske troppen. Wolfgang Rottmann, Wolfgang Perner, Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder and Roland Diethart ble alle diskvalifisert, og de fleste av dem ble utestengt fra OL på livstid.

Den østerrikske olympiske komité ble også ilagt en bot på én million dollar. (©NTB)