Fredag kom del to av den mye omtalte rapporten laget på bestilling fra Verdens antidopingbyrå (WADA). Under pressekonferansen kunne kommisjonenes leder, Richard McLaren, fortelle at det foregikk doping og manipulering av prøver under OL i London (2012) og Sotsji (2014).

Jukset skal også ha skjedd i andre internasjonale mesterskap.

Les også: McLaren langer ut mot IOC

– Vi kan nå bekrefte en dekkoperasjon som går helt tilbake til 2011 og som fortsatte etter OL i Sotsji. Det var en dekkoperasjon som utviklet seg fra ukontrollert kaos til et institusjonelt og disiplinert medaljevinnende program, sa McLaren.

– Vi har bevis for at mer enn 500 positive prøver ble rapportert som negative, inkludert i velkjente idretter på elitenivå. De positive prøvene ble automatisk forfalsket, la canadieren til.

Salt og kaffe

Ifølge rapporten ble salt og kaffe brukt for å manipulere prøveresultatene som ble sjekket av internasjonale dopingjegere. Fire gullvinnere fra Sotsji hadde urimelig høye saltnivåer.

– Dette forsterker det vi har visst lenge. Rapporten gir flere detaljer og går dypere i materien. Her blir det beskrevet måter jukset ble gjort på. Det er ingen sensasjon det som har kommet fram i dag, men det gir funnene mer tyngde. Det gir også grunnlag for sanksjoner, sier dopingjeger Inggard Lereim til NTB.

Han forklarer at salt og kaffe er en av flere maskeringsmetoder.

– Det bidrar til å holde fargen og vekten på urinprøven.

Utspekulert

Det er også kommet fram at spor av mannlig DNA i tester av to kvinnelige ishockeyspillere.

Blant de nye funnene er bevis for at det ble tuklet med prøver til tolv russiske medaljevinnere under vinterlekene på hjemmebane i Sotsji. Fire av dem vant gull. Navnene er foreløpig ikke blitt kjent.

Skandalen omfatter 30 sommer- og vinteridretter, deriblant fotball.

McLaren-rapporten slår fast at dopingprogrammet stadig ble mer og mer avansert og utspekulert. Under Sotsji-lekene anså russerne det som et trygt sikkerhetsnett for landets medaljekandidater.

– Under OL i London konspirerte det russiske laget på et nivå ingen har sett tidligere. Hele omfanget vil vi kanskje aldri få avdekket. Viljen til å vinne medaljer overgikk den kollektive moralen og etikken som OL står for, sier McLaren.

Hemmelige agenter

De første anklagene om Russlands systematiske dopingprogram kom til overflaten i en tysk TV-dokumentar i desember 2014. Siden begynte snøballen å rulle.

I starten var det friidretten det meste handlet om, men etter hvert dukket det opp stadig flere saker også i andre idretter. 18. juli kom det store dopingsjokket. McLaren-kommisjonen la da fram sin første rapport som avdekket statsstøttet russisk doping og manipulering av prøver under Sotsji-OL i 2014.

Avsløringene viste at jukset ble gjennomført etter tett samarbeid med Russlands idrettsdepartement og landets etterretningstjeneste. (©NTB)

Les også: Forlenger utestengelsen av russiske utøvere